a szerk

kedves magyar-országot!!!

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | SZERK

Hónapok óta foglalkoztat egy gondolat: hogyan lehetne ezt az országot nyugodtabbá, jobb hellyé tenni, ahol nem szekértáborok acsarkodnának egymás ellen, ahol az így elfoszló energiák helyett mindannyian a minket magyarokat, de az emberiséget is fenyegető valós veszélyekkel szemben tudnánk összpontosítani.

A globális felmelegedés és a nyomában masírozó ökológiai válság, civilizációnk szélsebes átalakulása, a mesterséges intelligencia sokféle hasznos képességén túli evolúciós fenyegetése, sosem volt nehézségek elé állítja az emberiséget. Volna min közösen töprengenünk, lenne hová összpontosítanunk mesterségesen generált közéleti konfliktusokban elfoszló energiáinkat.
Ehhez azonban egy a mainál sokkal kellemesebb, nyugodtabb, alkotóbb közeg, sokkal higgadtabb, célirányosabb, tisztánlátásra, belátásra képes, és a mainál sokkal szelídebb társadalmi klíma kellene.
Folyamatos rikácsolásban nehéz figyelni. Márpedig, mintha a lakosságra záporozó különféle központi üzenetek, vagy a 444.hu minapi tényfeltáró filmjében esettanulmányként bemutatott karaktergyilkos kampánymechanizmusok feladata az lenne, hogy eltereljék… → Folytatás
SPACE
2023.11.10. 11:42

október 7.

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | SZERK

Ahogy távolodik az időpont, nem csökken, fokozódik a fájdalom. Majd egy hét után úgy tudjuk, 1500-nál több civil esett áldozatul a hitleri zsidó népirtás óta legnagyobb pogromnak. Nem tennék úgy, mint aki tudja az igazságot. Csak a képeket nézem, a fellelhető videóbejátszásokat. A rave-partyn haláluk előtti negyedórában még életörömtől felszabadultan táncoló gyerekek arcaira emlékező fényképtablót, csupa szép fiatalt, az elmúlt napok katonai műveleteiben életét vesztett izraeli katonák, fiúk és lányok képeit. Akár a depresszió hatalmasra tárt szárnyú sötét keselyűje alatt, ezekre a napokra a minden reményadó fényt elemésztő árny vetül.

Az ember önmagába kucorodik ilyenkor. Eddigi életem hat évtizedében soha nem ismert, de családfa kutatásom során feltárt negyvenvalahány nemzedéknyi ősöm számára folyamatosan megélt szorongás ólálkodik elő sejtjeimből. Történeteik foszlányai az elmúlt századokból: menekülések, pogromok, soha ki nem heverhető veszteségek. Messze vagyok Izraeltől, egy távoli ország nyugodt városában, mégis mindez valahogy most mintha összeadódva adna magyarázatot az aktuális félelem és szomorúság okára.
A Hamász célpontjai a Gáza-övezet kerítéséhez közeli kibucok, tanyák voltak, meg a bulitábor, honnan az első borzalmas hírek jöttek. → Folytatás

2023.10.13. – 17:26

sűllyedünk

AZ ERŐSZAKMENTESSÉG VILÁGNAPJÁRA

♦ BOJÁR IVÁN ANDRÁS | SZERK

Nehéz nem a harmincas évekre gondolni. Az okosakra. Az előrelátókra. Thomas Mannra, majd már a következő iszonytató évtized elején, a mi Bartókunkra. Azokra a hiperérzékenyekre, akik, mint macska a nagysokára bekövetkező vulkánkitörést, jóval a katasztrófa előtt nyugtalanul jeleztek, s időben elhagyták egyre bűzösebb rothadó hazájukat. Nehéz nem a történelmi tanulságra gondolni. Meg azokra is, mint Szerb Antal, kinek aztán a háború vége előtt mindössze bő két hónappal, szétroncsolt koponyájában a világ könyvtára hullott szilánkokra.

Az egyik miért volt életrevalóbb a másiknál? Az egyik miért tudott többet, mint azok, akik mozdulatlan maradtak? Miért akadtak a tudomány és a művészet világában, (zömmel zsidó vagy zsidó származású polgártársaink,) akik jó érzékkel leléptek, amíg lelépni még módjukban állt? Okosabbak voltak, vagy csak merészebbek? Ijedősebbek? Miféle életképességek hiányán múlt, hogy a csodálatos Radnóti Miklós, az évtizedeken keresztül államilag épített gyűlölet tetőzésekor, ’44 novemberében a majdani MSZMP-s, ekkor még szorgos keretlegény, Bodor Sándor..→ Folytatás

2023.10.02. 11:01

báta vize

♦ ÚJFALUSI KATA | SZERK

Báta vize ziheg-zuhog a gáton. A gáton. Ott vagyunk mind, kifeszítve, mint színes gyolcsok, úgy ráz minket a szél, s mi csak vidáman fütyörészünk, hogy Báta vize…

A lányom édes kis néptánc csoportjától, ennek az édes kis néptánc csoportnak a művészeti iskolájától, több száz gyerektől, több száz halmozottan hátrányos helyzetben élő gyerektől tollvonták meg az összes támogatást, egy csapásra.
Több száz, kistelepülésen élő gyerek marad innentől délutáni árvaságban, csavargásban – félre ne értsük, a csavargás jó dolog, vagy engedjük meg, hogy jó legyen egy nyüzsgő környezetben, biztos családi háttérrel, szuperjó, vidámpark, meg séta a ligetben fagyival – de mi van mondjuk Biharugrán? Ahol mostantól nem lehet menni néptáncolni, csak álldogálni, lődörögni, lógni a szeren, vagy az udvaron lézengő kétfejű kóbor kutyát dobálni színes kavicsokkal.
Nagyon sajnálom, hogy apukám már nincs itt. És nem azért, mert ő mindent meg tudott volna oldani, de na! Mégiscsak a táncház mozgalom egyik alapítója volt,… → Folytatás

2023.09.17. 08:43

horror és kersztény - demokrácia

OROSZ JENŐ | SZERK

A populista jobboldal horrorban utazik
Mintha a világon mindenütt a túlzásba vitt kereskedelmi és politikai propaganda egyfajta csömört okozott volna az emberekben, főleg a fiatalok körében. Mintha sem a köztársasági eszményt megtestesítő „Szabadság, Egyenlőség, Testvériség”, sem a köztársaság-, és globalizációellenes „Isten-Haza-Család” hármas jelszavak már nem volnának eléggé mozgósító erejűek.

Mintha maguk a különböző filozófiákban gyökerező ideológiák avultak volna el ebben a digitális, vizuális világban. Mintha ez a folyamat a szabadságjogokat és kizsákmányoltakat védő baloldaliakat sújtaná a leginkább, de valójában a mérsékelt jobboldali konzervativizmus alól is kihúzta a talajt, hiszen mindkét eszmerendszer alapját a XIX. századból származó, elméletieskedő, írásos kommunikáció jelentette. Mintha a könyv ugyanolyan elavult „adathordozóvá” vált volna, mint a bakelitlemez. Mintha az érveken alapuló vita, mintha a középkorban szokásos egyetemi viták, retorikai gyakorlatok, valamint az „ördög ügyvédje” által mesterségesen biztosított dialektika veszett volna ki végleg a világból. → Folytatás

2023.08.27. 18:44

harmadik típusu találkozások

AUGUSZTUS HÚSZ MARGÓJÁRA, A MARGÓRÓL

♦ ABODY RITA | SZERK

A „diplomáciai nagyüzem” jól látható célja az volt, hogy kormányunk elöljárói sikeresen összehordjanak egy olyan szemétdombot, ahol a mi kakasunk az úr. Merthogy ez sem Nyugaton, sem Keleten nem jön többé össze, ott jóval nagyobb szabású urak és folyamatok regnálnak. Tehát kell egy olyan kupac, ahol a mi hazánk még vezérlő csillagként aposztrofálhatja önmagát.

Mit ad Isten, ez leginkább csekély diplomáciai jelentőségű, vagy diplomáciai szempontból pozícionált, de kétes politikai erkölcsű, diktatórikus hajlamú államokkal jöhet össze leginkább. Hát persze. Nem maradt más a „minden kakas úr a maga szemétjén” bölcs magyar közmondás valóra váltásához. „Visegrádi négyek” már nincsenek, elpártoltak a cimbik („török-magyar, két jó barát”, hangzott el szégyenteljesen az eredetileg hagyományos lengyel-magyar barátság szólama a miniszterelnöki szájból),… → Folytatás

2023.08.21. 20:10

háború a polcok között

♦ GELLÉRT ANDRÁS | SZERK

Veszélyes küldetésen a szekta egyik (?) katonája. Lehet, hogy többen vannak. Komplett kommandók. Zászlóaljak. Dandárok. A következő bevetés feltételezett időpontja: jövő péntek. A helyzet fokozódik. Éberség, hűség, egész pályás letámadás.

Még sosem bukott le. Mázlista. Ja, a hadiszerencse. Ha a polcfeltöltő egyszer mégis leleplezi, akció közben rajtakapja, akkor páros lábbal fog beleszállni, egyenesen az arcába, úgy, hogy a kijáratig repül majd. Ezt az újságos részleg törékeny munkatársától tudom, negyvenes nő, aki iszonyúan feldúlt és frusztrált, tényleg ütni és rúgni szeretne. Talán még meg is tépi. Hiszek neki. Évek óta próbálja tetten érni élete megkeserítőjét az Auchan áruház fantomját, de hiába minden igyekezet, nem sikerült kézre keríteni.
Információimat első kézből szereztem, magától az Auchan bosszúszomjas munkatársától. Elmondása szerint van valaki, aki minden héten felbukkan az üzletükben, majd a HVG-t, Magyar Narancsot, ÉS-t, Magyar Hangot módszeresen eltünteti a polcokról. Nem megveszi, nem hazaáruló ő, hanem eldugja. Hogy hova? Elviszi az állateledel osztályra, begyűri a macskaalmos zacskók mögé, vagy… → Folytatás
Közzétéve
2023.08.19. 10:48

póló-szuggesztió

♦ VASÁK BENEDEK | SZERK

Nemigen gyűlölök jobban csapatot – bármely sportágról van is szó – a Ferencvárosnál. A Fradi a vízilabdában pont olyan, ha nem még olyanabb, mint a fociban: mérhetetlen forrásokat felemésztő, visszataszító szurkolótáborral bíró, teljesen inkoherens NER-konglomerátum, egy fekete szívű Fidesz-kampányfőnök elnökkel, brutális kivételezéssel, megszégyenítő mennyiségű állami támogatással.

Kedvenc képem erről a vébéről: szurkolók Fukuokában.
Persze egyetlen apró különbség azért van: míg a focicsapat idegenlégiós Hátvédovicsai és Csatárinhói kétségbeesetten küzdenek a felzárkózásért az európai középmezőny legaljához, a pólósok (a maguk Átlövoszaival és Centerovicsaival) tényleg ott vannak a topon.
A NER-es pénztemető köcsögség mellé nekem még külön tüske: amikor Kubatov kivágta a focimeccsekről a Fradi virtigli náci béközepét, akkor azok átszoktak a kézi- és vízilabda-meccsekre. Sajnos ez pont egybeesett a népligeti uszoda felújításával,…   → Folytatás
Közzétéve
2023.08.01. 09:57

az lmbtq-szál

♦ KABAI JÓZSEF | SZERK

Június közepén a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója megnyugtatta a kedélyeket: a Libri többségi tulajdonrészének megszerzésével nincs más céljuk, mint a könyvpiac fejlesztése, és a kultúra támogatása.

Az elmúlt héten a könyvpiac fejlesztése és a kultúra támogatása jegyében néhány budapesti Libri-könyvesboltban befóliázták az LMBTQ érintettségű könyveket. A befóliázottakról készült fotókat nézegetve Ruff Orsolya általam nem ismert, Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás című könyvén akadt meg a szemem. Vajon mi lehet benne az LMBTQ-szál? Kíváncsi lettem, és utánanéztem.
Hamar meg is találtam. Ruff Orsolya egy meséje, a Nagy Alfredo benne van a Meseország mindenkié című kötetben, amelynek egyik példányát Dúró Dóra képviselőasszony nagy nyilvánosság előtt ledarálta. Elolvastam a mesét.
Az iskolatársai körében mellőzött, magányos kisfiú régi cirkuszi ereklyéket talál a házuk padlásán. Rájön, hogy… → Folytatás
Közzétéve
2023.07.09. 20:17

nyilatkozat

Kukorelly Endre az utóbbi napokban megszólalt az állami irodalmi díjak elosztásának igazságtalanságáról és a Kossuth-díj kapcsán Mezey Katalin felelősségét vetette fel.

Mezey az egyetlen irodalmár a Kossuth-díj odaítéléséről döntő bizottságban, szintén ő az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője (2012-2022). Szerepe tehát perdöntő. Ennek ellenére, a Kukorelly Endre kritikájára adott válaszában Mezey Katalin elutasítja a rá háruló felelősséget.
Sokan gondoljuk úgy, hogy Kukorelly Endre fontos és kényes témát illetően kezdett bele végre az igazság feltárásába. Magyarországon az állami díjazások körüli döntésekről a több évtized alatt kialakult konszenzusnak megfelelően nem illik nyilvánosan beszélni. Ezt a szabályt szegte most meg Kukorelly Endre.Aki kritikusa mer lenni a díjazás gyakorlatának, a díjazás mögötti alkuknak, jó eséllyel leírja magát nem csak az állami díjakkal elismerhetők listájáról, de a különféle ösztöndíjakkal támogatottakéról is. Ez végzetes egy olyan országban, amelynek könyvpiaca kicsi, és a szépirodalom állami támogatásra szorul.   → Folytatás

Közzétéve
2023.06.26. 13:10

illibri jóreggelt

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | SZERK

Mindenki máshol, máshogy és máskor ébred. Én most, ennél az állomásnál. Amikor a nemzethy CEU (a Mathias Corvinus Collegium) megveszi a számos kisebb-nagyobb kiadóval rendelkező nemzethy könyterjesztő céget. Márai sorai jutnak eszembe Halotti beszéd című verséből: „„ Az nem lehet, hogy annyi szív …” Maradj nyugodt. Lehet. / Nagyhatalmak cserélnek majd hosszú jegyzékeket.”

kép: Tornyai János: Bús magyar sors, 1910 (MNG)

Szóval, nyugi, lehet. Már oly fajsúlyosak sem vagyunk, hogy az EU-n kívül bárki nagyhatalom belénk piszkálna. Lehet tehát: tényleg a szemünk láttára lophatnak el, sajátíthatnak ki, zárhatnak kordon mögé egy országot. Történetesen a sajátunkat. Ami ezek után már mind talpalatnyibb, akár A lovakat lelövik, ugye? című film táncversenyében a lábak alá csúsztatott, mindig megfelezett újságpapír. → Folytatás

Közzétéve
2023.06.14. 14:26

"hamis próféták" tündöklése és...

OROSZ JENŐ | SZERK

Kétszáz év óta életmódváltást kierőszakoló, egyre gyorsuló tudományos-technikai modernizálódási folyamat indult el a világban, amit globalizmusnak hívunk.

 kép: Erdogan hívők a Kék-mecsetben

A világ népessége, még a legfejlettebb társadalmakban sem képes könnyen elfogadni a változásokat, példa erre a Brexit, amelynek során a konzervatív, brit birodalmi keretek közt szocializálódott választói réteg az érzelmileg ható nacionalista, szuverenista demagógia hatására a bezárkózásra szavazott.
Az Erdogan/Putyin/Trump/Orbán-típusú, a nemzeti és vallási érzelmekkel manipuláló konzervatív politikusok erre az ellentmondásos folyamatra (amely többek közt ökológiai válsággal is fenyeget) rossz…
→ Folytatás

Közzétéve
2023.05.30. 12:08

vége (?)

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | SZERK

Az emberiség egyetlen értelmes, mai ismeretek szerint az utolsó józan belátással, szabad akaratából meghozható döntése lehetne, ha az épp elszabadulóban lévő Gólem, a mesterséges intelligencia (MI) segítségével megtervezné a klímaváltozás megállításának, legalábbis mérséklésének, a következmények optimális kezelésének programját.

ép:Kazimir Malevics: Fekete négyzet, olaj/vászon, 1915. (Tretyakov Képtár, Moszkva) 

Végrehajtható tervet készíttetne a nukleáris fegyverek felszámolására. Majd másnap, lebombázná az összes szerverfarmot, amelyen ma a MI különféle formációi futnak. Innentől kezdve pedig valamennyi ehhez hasonlító kísérletet írmagostul kiirtana. De az emberiség nem  értelmes.
Én sem. Amikor nem globális, meg nem az emberiség történelmének léptékében gondolkozom, márpedig alapvetően nem abban szoktam,… → Folytatás

2023.05.01. 16:07

ikonikus kép

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | SZERK

Magyarországon feszültség van. Növekvő. A hatalom birtokosai egyre fogyatkozó készlettel őrzik csalárdul megkaparintott hatalmukat. Régen nem a nemzet javát eltérő ideológiai alapokról, más és más koncepciók szerint beteljesíteni vágyó demokratikus versengés zajlik itt, hanem mind leplezetlenebb és végsőkig, immáron erőszaktól sem visszariadó elszántság a hatalom megtartására.

Fotó: Németh Dániel/444.hu 
Mégsem az a kép ennek a konfliktusnak a képe most, amelyen Orbán rendőrei kamaszokat fújnak le gázspray-vel. A fizikai erőfölény érvényesítése nem hordoz újdonságot. Itt az erkölcsi és spirituális erőfölény jelenléte az, ami új, ami megragadja a figyelmet, a fantáziát, ami reményt ígér, hogy Magyarországnak van tartaléka még.
Ez a nép egyszer akár túl is juthat bűnös és fájdalmas visszaeső időszakán. Nekilendülhet majd újra, hogy tényleg megszabaduljon múltszázadi autoriter rendszereinek máig betegítő hatásaitól, ne azok penészes készletét alkalmazva jelöljön ki már megint új úri/elvtársi élcsapatot, hanem az emberi kiválóságok kiválasztását igazságos és hozzáértő szerves folyamatokra bízza. S annak záloga, az oktatás. A tényleges tehetség fölismerése, dédelgetése, kiemelése, útra bocsátása. Ami a pedagógus dolga. Elképesztő felelősségű, az óraleadási robot mindennapjaiban…. → Folytatás
Közzétéve
2023.04.28. 11:31

alexandriai kérdés

♦ CSIKÓS ATTILA | SZERK

Néha eszembe jut. Mindezzel mi lesz?
Képek, kéziratok, fotók, szobrok, könyvek és bennük a dedikációk. Jelent-e majd bármit is, mondjuk száz év múlva, hogy „szeretettel Térey”?
Persze fel lehetne tenni a kérdést úgy is, hogy jelent-e ma, jelentett-e akkor, az Írók Boltja előtt, futtában, „szevasz, szevasz, bocs rohanok, én is, kösz, szevasz, szevasz”.
Fotó: Csikós Attila
De az is igaz, hogy tán éppúgy és azáltal kapaszkodunk egymásba, hogy mind más álomba, ideába kapaszkodunk. Végső soron az egy közöst hajszoljuk sietve.

(Most olvasom, hogy az ÉS is segítséget kér. Végállapot. Tétlenül – sokan kifejezett kárörömmel – néztük végig napilapok megszűnését, s miközben egy világpolgárnak tanult ismerősöm arról beszél, hogy indokolhatatlan a kultúra állami támogatása, számos – némely esetben jobb oldali irányultságú – nagy múltú, megyei folyóirat léte és lehetőségei peremén egyensúlyozik. Negyven méterrel a Duna, a Tisza vagy a Gyöngyös felett… Nem cirkusz. Tudunk segíteni egymáson?)

Bízom abban – mi mást tehetnék? –, hogy száz év múlva is tudják majd, ki volt Térey, Zalán, Zsille, Peer, mit tudom én, ismerik még,…→ Folytatás
Közzétéve
2023.04.20. 17:12

harmadik felvonás

 BOJÁR IVÁN ANDRÁS | SZERK

Keresztülbaktatott fél Európán, majd megérkezett Magyarországra a svájci farkas. Hónapokon át, nyakára erősített nyomkövető segítségével tömegek követték, amint a vándor megjárja Tirolt, északkelet felé térve körbejárja Bécs városát, átlépi a magyar határt, átússza a Dunát, majd Budapestre is benéz, hogy továbbra is tartva az északkeleti irányt Nógrádon át elérkezzen Borsod kopott tájaira.

Tömegek találgatták mi mozgatja, miféle belső iránytű és mi okból vezeti őt? Miféle terv bír ekkora útra egy magányos jószágot, s vajon a kaland késztetése csak neki, az egyénnek szól, vagy benne egy fajtája egészére érvényes parancs dolgozik? Borsodban aztán, ahogy kell – mondhatjuk rezignált keserűséggel, – valaki végül lepuffantotta.
Most nyomozás zajlik.
Senkinek nem ártott. Kalandja rengeteg ember fantáziáját mozgatta. Hol itt – hol amott készült fénykép erdei megfigyelő kamerákkal róla. Legutolsó hír felőle szép reményekkel bíztatott: úgy tűnt az elmúlt években Magyarországon megtelepedő egy-két farkascsalád egyikénél mintha párra lelne. Aztán, ki tudja → Folytatás
Közzétéve
2023.04.13. 13:14

nemzeti lombkorona sétány

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | SZERK: 

Épp ugyanazon a madárcsicsergéssel, langy napsütéssel ébredező tavaszi napon, midőn az új élet első érzeményei járták át szeretett kis országunk lakosainak boldogságtól kifeszülő mellkasát, híre jött, hogy a szárnyaló, szakadatlanul előremenő (és nem hátra) magyar gazdaság teljesítményét beérte széleskörben nagyra érdemesített szomszédunk, Románia.

S mit tesz isten, épp ezen a napon vált nyilvánvalóvá az is, hogy a hon, hol a börtönre ítélt macedon ex-miniszterelnök, Gurevszky úr baráti vendégszeretetnek örvendve szabadon lófrálhat, hol az egykori grúz miniszterelnök is szabadlábon szökell, sőt már az Al-kaidát támogató, Interpoltól üldözött megboldogult szaudi miliomos, Ghait Pharaon is szép időket tölthetett kedvenc magyar barátai, a miniszterelnök családtagjai körében, szóval hogy… → Folytatás

2023.03.23. 19:59

az utolsó slukk

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | SZERK

Sokáig abban sem voltunk biztosak hogy hívták. Egy ügyetlen videó maradt csak utána, amin halála pillanatában wagner-zsoldos orosz katonák káromkodnak, akár a kocsisok.

Most úgy tűnik, Oleksandr Matsievsky néven élt, s halt negyvenkét év után. Nem tudjuk ki volt, nem tudjuk miben jeleskedett bő négy évtizedében? Miben volt gyarló? Akik szerették, mit szerettek benne? Egyet tudunk: képes volt bátran szembenézni a halállal. Kivételes, történelmi léptékű ritka erő. Szembenézni gyilkosaival és fizikai megsemmisülésével nyilvánvalóvá tenni, hogy személye, s az általa képviselt ügy, erkölcsileg toronymagasan emelkedik azok fölé, akik megsemmisítették. Matsievsky azt tudta, amit a történelemben kevesen. Nem hogy nem megsemmisült, hanem halálával vált valakivé. Élete …  → Folytatás

2023.03.10. 11:26

egy vulkán ma

♦ A SZERK:

Mint akik vakmerő dacból vulkán oldalára települnek, szüntelen veszélyben élünk. Kalandvágyból ezen a tájon.

Néhányan közülünk valóban vulkánok, a Szentgyörgyhegy és a Badacsony oldalában, mások gyakori vendégek itteni kertjeinkben. És van, akinek nincs szüksége bazalthegyre húzódni, hogy szakadatlan hallja, érezze, a Föld mélyéről szüremlő fenyegető morajt. Életünk alapállapota ez.

Nem miénk az első vészhelyzeti nemzedék. Irodalomból és élettapasztalatból ismerjük a készenlét sosem oldódó feszültségét. Amikor írunk, tiszta tudat és szorongás, vulkáni éberség dolgozik bennünk. A minden pillanatban benne rejlő utolsó fenyegetése.

Nemcsak hazánk földje zúg-morog a mélyben. Egész emberiségünk megnevezhetetlen, mindent elsöprő kitörés fenyegetésében él. Várjuk és féljük az éjjeli eget beterítő lávacsóvák szép-pusztító nappali fényű ragyogását. A vörös és sárga… → Folytatás

2023.01.13. 13:44