karcolat

bolond mari

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | KARCOLAT

Kényelmes lusta lépcsőfokok vezettek föl az elsőre. Széles kő lépcsőfokok. A ház belső oldalán körbefutó végeláthatatlan hosszú erkélyfolyosó korlátja itt, a Fő utcai gangos házban is olyan volt, mint városszerte, indázva kacskaringózó feketére mázolt vasliánok tekeregtek függőleges tartóelemek között. Az ívek vízszintes szakaszain örökre megült, az elszürkült festék anyagába lemoshatatlanul beleégett a város pora.

Tipegő gyerekként eleget kapaszkodtam ezekbe a liánokba, tekervényeiken átlesve ismertem meg a fő utcai bérház függőfolyosós világát. A mi oldalunkat, a törökfürdővel és nagyapám templomával szemközti utcai szárnyat, melynek három emelet magason kúszó lépcsőházában Budapest valamennyi gangos bérházának elmaradhatatlan hűvös dohszaga keveredett a földszinti fodrászat szellőzőablakán át ideengedett olcsó hajlakk szagával. A földszinti porolón prakkerrel csapkodott szőnyegek visszhangja, a túloldali lakásokhoz átkiabálások, a vasalt tűsarkak folyosóhosszon futó kopogása keveredett, a nyári ablakokon át közkinccsé váló magánbeszélgetések, a szinte éjsötétbe bukó… → Folytatás

2024.01.26. 19:04

felfoghatat-lan!

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | KARCOLAT

Örkényi Géza, egyetemi tanár, kissé riadtan ébredt. Rendszerint ébresztőórára szokott, de most péntek reggel volt, nem kellett a tanszékre bemennie. Este nem állított be vekkert, szerette volna kialudni magát. Valami buta gondolat rázta ki álmából. Rövidke percig szokta még hirtelen jött éberségét, gyorsan foszlottak el benne álmának hangulatai. Hólyagjából azonban egy mind követelőzőbb érzés tört elő, nem halogathatta, muszáj volt a mosdóba mennie.

Vizelés után mintha kicserélték volna. Agyának kerekei megmoccantak, gyorsulni kezdtek, feje kitisztult. Mire szertartásos semmittevésének adózva, kávéval a kezében, visszahuppant ágyába, már teljesen elevennek érezte magát.
Örkényi Géza elfoglalt ember. Egyetemen tanít, heti négy előadást ad le, s évtizedes rutin után is, mindegyikre becsülettel felkészül. Mind ritkábban, sovány honoráriumért, folyóiratokban publikál. Jövedelme korlátos, korábbi passzióiról, mint étteremben vacsorálás, színház, kollégákkal, diákokkal sörözés, fokról fokra kényszerűen lemondott. Nyugdíjhoz közeli életében mind nagyobb örömforrást jelent számára a közösségi média. → Folytatás

2023.11.29. 12:41

lóhere

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

– Mi a véleménye a heréről?

Miről?
– Ne tegyen úgy, mint aki nem érti. A heréről.
– Ezen még nem gondolkodtam.
– Férfiember, nyilván eszébe jut időnként. Vagy netán tévedek?
– Hát…
– Szóval, mit gondol a heréről?
– Milyen heréről? Az enyémről?
– Úgy általában.
– Fogalmam sincs, hogy mit gondolok a heréről.
– Valamit csak gondol.
– A here jó.
– Ebben egyetértünk. Tovább!
– Hát, ne legyen kicsi.
– Miért is?
– Mert az olyan férfias.
– Szóval, maga a nagy méretű herét szereti.
– Nem szeretem, csak azt mondtam, hogy ha már here, akkor legyen impozáns.
– A magáé olyan? → Folytatás

2023.09.16. 10:19

egy asztalnál

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

– Szólj a férjednek, jöjjön zabálni.

Kikérem ezt a hangot, anya. Ő nem zabál, hanem eszik.
– A férjed egy nagy rakás szar. Egy pesti csótány. Svábbogár. Számszakilag kifejezve, nyolcvan százalékot ki kellene kukázni belőle. És zabál.
– Miért gyűlölöd ennyire?
– Nem gyűlölöm, csak semmibe veszem. Jobbat érdemeltél volna, de neked se sok eszed van. Sose volt. Két hülye egymásra talált.
– Borzasztó ahogy beszélsz. Szégyellem, hogy ilyen anyám van.
– A férjedet kellene szégyellned, nem engem. Ha tehetném, kalapáccsal zongoráznám szét az ujjait. Egyenként!
– Rettenetes, nem bírom már ezt hallgatni.
– Amíg itt zabál a férjed, bűzös, rothadó leheletével megrontja a családunkat, kénytelen leszel.
– Elég!!!
– Ne ordíts! És szólj végre a férjednek, tolja ide azt a nagy seggét, és üljön le végre zabálni. Nem mondom kétszer, érted?
– Ő soha nem ülne…→ Folytatás
Közzétéve
2023.04.10. 16:58

manhattani mentőakció

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

Bajban ismerszik meg a barát. Ők ketten pedig nagyon jó barátok. Szinte már tesók. És most nagy a córesz. Tényleg az. A tesó hűvösre kerülhet. Egy pornószínésznő miatt. És a Soros miatt. Ne menjünk bele a részletekbe. Ez senkit sem érdekel. Tesó ártatlan. Mint egy ma született. Csuklóján nem csattanhat bilincs. Minden perc számít.

Kép: B IA+IA

Most már csak a megfelelő embert kell megtalálni a feladatra. Valaki súg. Otto. Ha valaki, ő képes lehet erre. Példás előéletű, hűséges harcos. Szerencsére éppen bent van a hivatalban. Hívatják. Azonnal. Jó katona, rohan. Ajtó nyílik. Belép. Csizmája fényes. Keményen csattan a parkettán. Tiszti sapkáját leveszi. Ismertetik vele a feladatot. Honvédségi géppel elrepül, majd technikai landolásra hivatkozva leszáll New Yorkban. … → Folytatás

2023.04.04. 09:08

saját apák

♦ TARR HAJNALKA | KARCOLAT 

Anyám egész vidám teremtés lett volna, ha nem lett volna inkább egész szomorú amiért az apám „más néniket szeret, nem pedig minket“.

Azt is mondogatta egy darabig, hogy majd megjavul, mint a tévé. Elképzeltem, ahogy a megjavult apám benyit az ajtón, hogy sziasztok, és ahogy a sziluetjét kirajzolja a sötét kis vackunkat örökre elárasztó nyári nap. Olybá tűnt tehát, hogy ez itt a padláson csak egy váró. Férfiváró. Az anyám megváltóját várjuk, ha pedig az ő megváltóját, akkor az enyémet is. Pedig a tévé amúgy nem romlott el, honnan tudhatta, hogy az megjavulhat, és ezen az alapon majd az apám is, arról ….  → Folytatás

2023.04.07. 13:13

örök valóság

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

Arra kérnek, tisztelettel és nagyon halkan beszéljek hozzá. Az erős hangok bántják, könnyen felingerlik. Legjobb, ha nem is szólok hozzá. Abból baj nem lehet. Óvatosan közeledjek felé, kerüljem a teátrális, hirtelen mozdulatokat, mert azok ösztönösen védekezésre késztethetik. Ki tudja, mire lenne képes, ha támadásnak vélné a legártatlanabb gesztust is. Még véletlenül se akarjak vele kezet fogni.

Fotó: B IA+ AI
Ebben a szentélyben a kézcsók az elfogadott. Egy rövid oktatófilm segítségével meg is mutatják, miként érhetek nagyon finoman a kezéhez. Mintha nem lennék magam is tisztában vele, idős ember. A korát senki sem tudja biztosan, a közvetlen környezete is csak találgat. Óvatos becslések szerint háromszáz, de inkább négyszáz éves. Vagy négyszázötven. Mivel most 2415. április tizenhatodika van, ezért elképzelhető, hogy valóban ennyi idős lehet.→ Folytatás
Közzétéve
2023.04.07. 12:11

nagy dolgok

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

Barcson, a válaszfalak nélküli, négyszázmillió forintnyi EU-s támogatásból megépített illemhelyen találkoznak a most alakult Petőfi Zenei Tanács tagjai. A bejáratnál, az eresz alatt várakoznak. A budi ajtaja zárva. A szeles, esős, hideg tavasz őket is próbára teszi, van, aki máris felfázott, és idegesen toporog, alig várja, hogy végre kinyíljon az ajtó és bemehessen.

De eddig csak ketten juthattak be. Nem sietik el a dolgot, több, mint húsz perce bent vannak.

– Mi a szart csinálnak ezek?
– Azt.
– Nagydolgoznak?
– És közben pofáznak. Láttad ezt a klotyót?
– Nem én.
– Egymás mellett vannak a csészék, és nincs köztük semmi.
– Akkor egymás mellett brunyálunk?
– Ja. És közben dumálunk, Mint az ókorban. Nincsenek többé titkaink.
– Jó ez, csak így tudjuk megújítani a könnyűzenét. A nagyfőnök is bent van?
– Persze. Ő kérte, hogy jöjjünk ide.  → Folytatás
Közzétéve
2023.04.01. 15:36

bubu

♦ GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

Sztárügyvéd vagyok. És független. Nagy, bonyolult, látványos ügyeket viszek. Nálam fél óra konzultáció százhúszezer.  Amit természetesen  a családra költök. Japán után három hétre Ugandába mentünk vakációzni, de eddig egy percet nem tudtam pihenni, mert már a leszállás után hívtak.

Kép: B IA+IA

A külügyből.  Akkor még nem sejtettem, életem leglidércesebb és legvérfagyasztóbb ügyébe keveredtem. Rémálmok gyötörnek azóta is. És ezen semmilyen terápia nem segít.
A külügy csupán annyit közölt, egy Andrej nevű emberüket kapcsolták le az ugandai hatóságok, és hamarosan rögtönítélő bíróság elé állítják. A repülőtéren tartóztatták le,…→ Folytatás

2023.03.28. 15:14

csele

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

– Indulhat a nehézlovasság, Jenő?

Mondtam már ezerszer, mások előtt csak Eugéne-nek szólíthatsz, vagy direktor úrnak. Felfogtad végre, vagy keressek másik asszisztenst, János?

– Bocsánat, direktor úr. Mi legyen akkor a nehézlovassággal? Vagy előbb a szerbek támadjanak? A lövészek is ott várnak.

– Várjanak még. Ágost hol van?

– Most nyergelnek fel neki. De már besminkelték.

Kép: B IA+AI

– Mondd meg neki, hogy mindjárt felvétel, de előbb megnézem Csaba SMS-ét, hogy megkaptuk-e a tizenegy milliárdot, mert attól függ a „Csele-jelenet”. Jól van, már átutalták, minden az eredeti tervek szerint megy tovább.
– Tehát Lajos nem fullad bele a patakba. → Folytatás

2023.03.27. 16:33

a zene születése

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

– Ülj le gyorsan. Kapsz levegőt? Nyissátok már ki az ablakot!

– Huhh. Kösz. Kicsit megszédültem. Túl sok itt a lépcső.

– Igyál egy kis vizet. Bubis van csak.

– Jó lesz az is.

– A szívbajt hoztad ránk. Nagyon megijedtünk. Szürke volt az arcod.

– Mint egy hullának?

– Pontosan.

Kép:B IA+AI

– Jól is néztünk volna ki, barátocskám, ha bekrepálsz. Pont itt. És most.

– Ne pánikoljatok. → Folytatás

2023.03.24. 21:04

aksi

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

Atus, ez a tagbaszakadt, szánnivalóan jámbor, együgyű óriás, elégedetten nézi a nappaliban összebújó, alvó családját. Boldog, hisz végre sínre került az életük. Az ikrek az akkumulátorgyár óvodájába, míg a nagyobbik fiú, a Domika, az akkumulátorgyár szakiskolájában jár, az asszony az akkumulátorgyár bérszámfejtésén dolgozik, Atus pedig az akkumulátorgyár szerelőcsarnokában három műszakozik.

Kép: B IA+AI

Az akkumulátorgyári lakótelepen kaptak szolgálati lakást, hazai viszonylatban nagyot, 28 négyzetmétereset, de ez pont elég öt embernek. Nem is panaszkodnak soha. Jól élnek, hétvégenként eljárnak az akkumulátorgyár művelődési központjába, ahol minden hónapban új kínai filmeket játszanak, legutóbb a Hi-Szing Ping rendezte , →Folytatás

2023.03.25. 22:17

levelek a földszintről

 GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

Most mentek el. A cirkuszba. A Városligetibe. Végre. Az asszony, meg a két gyerek. Hatig szabad vagyok. Remélem. Igyekeznem kell, nem tudom, képes leszek-e addig befejezni. Ha szerencsém van, még elviszi őket a nagyanyjukhoz is, akkor nyolcnál előbb nem érnek haza. Nem szeretem ha alkotás közben zavarnak. Nyugalom kell, tökéletes koncentráció.

Illusztráció: B IA+AI

Tegnap is írtam, igaz, akkor csak a neveket és a vázlatokat, de ma már készre kell csinálnom. És tökéletesre. Hogy végre ne csak az asztalfiókoknak írjak. Hétfőn adom postára az összeset. Vagyis az első részeket. Remélem, végre felfigyelnek a munkásságomra. Az persze fáj, nagyon fáj, hogy nem fedhetem fel magamat.  → Folytatás

2023.03.05. 10:07

gennyes garat

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

Az egész gyerekkoromat végig betegeskedtem. Vakbél, mumpsz, bárányhimlő, asztma, lábtörés, kanyaró, soroljam? Még nem voltam hat, amikor elkapott egy fertőzés, ráment a torkomra, elzárta a légutat, majdnem megfulladtam , végül nagy nehezen kiszakadt belőlem a genny.  Hónapokig kínlódtam, azt hittem nem élem túl,  hát nem kívánom senkinek. Gennyes garatgyulladás.

Illusztráció: Pixabay

A Gennyes garat nevet is akkor kaptam, amikor kijöttem a kórházból. Valamelyik hülye gyerek kezdte ezt, a többieknek pedig nagyon tetszett, ők is „gennyesgaratoztak”, így rajtam ragadt. Persze még mindig jobb, mintha Mély toroknak hívtak volna. Az olyan pornós.  Meg watergate-es. Ok, elismerem,  néha én is információkat szivárogtatok. Hogy miért? Az elcseszett gyerekkorom miatt. Mert utálom a kölyköket. Negyven év alatt nekem nem ember senki.
Maradjunk annyiban, a politikában nyomulok, de csak… → Folytatás

2023.02.12. 13:02

szülinap

GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

Édes, drága, jóságos, kicsi fiam! Születésnapod reggelén nagyon sok boldogságot, szépséget, örömet szeretnék neked kívánni, és mindaz amire az életben vágysz, beteljesüljön! Tizennégy éves lettél, igazi férfi vagy már. Anyácska és apácska szemefénye, egyetlen imádott kincse!

Illusztráció:AI Bojár Iván András

Hamarosan felébredsz és bizonyára találkozunk a házban, de tudom, félálomban először mindig a mobiltelefonodat keresed, ezért írok neked, és igazi kincskeresőként facebook, twitter, insta, whatsapp üzeneteket olvasol, tiktok ismeretterjesztő filmeket nézel, vagy The walking dead-et játszol. Szeretem, hogy ennyire nyitott, érdeklődő, okos fiam van, el sem tudom mondani mennyire büszke vagyok rád! Ismersz, képtelen vagyok titkot tartani, ezért elárulom, → Folytatás

2023.02.12. 13:02

a dög

♦ GELLÉRT ANDRÁS | KARCOLAT

Szatmári doktorban volt már egy adag töltet. Iszik, amikor ügyel. Este tízre fél liter könnyen legurult, de hosszú még az éjszaka. 

Fotó: A szerző

Evelyn ma szabadnapos, vele mindig könnyebb átvészelni a műszakot. Amíg rámászik a nővérszobában, ide nem hallatszik az elfekvőből a jajgatás, miért is rohannának jegyzőkönyvezni, ha már beállt halált. Nem fizet ezért senki.

Jutka nővérrel már feladta. Ő csak röhög a vérnősző erőlködésén, ahogy nyomul. Jutkának amúgy is van egy tuti pasija a MÁV-nál. De már csak néhány nap és valaki új érkezik a 2-es Bel.-re, ami erős izgalmat váltott ki az egyként orvosi hivatásához hűséges, ám abba mára belefáradt főorvosból. Szatmári doktor agyában hetek óta szaftos fantáziaképek jelennek meg, amint magához szorítja majd a ráküldött nőszemélyt, a Dögöt, az egészségügyi topmenedzsert, aki már több kórházban is rendet csinált. → Folytatás

2023.01.13. 14:23