kultúra

2023 pritzker-díj

SIR DAVID ALAN CHIPPERFIELD

TOMPA TÓTH KATALIN | ÉPÍTÉSZET

A  március 7- én bejelentett díj, egy negyven éves karrier díja, amelyet a végtelenül szerény, a mindenkori mainstreamtől független alkotó – az épületekkel, építészeti terekkel, igazi,  britekhez méltó eleganciával, tisztelettudóan bánó -, Sir David Alan Chipperfield vehet majd át Athénban. 

Forrás: David Chipperfield Architects 

Nemrég láttam a velencei Szent Márk tér egyik oldalán végignyúló Procuratie Vecchie, Régi Prokurátus 500 éves épületének a belsejét is, kívülről talán már százszor is. A felújítás lehengerlő, persze hozzájárul a katarzishoz az is,  hogy ebbe a titokzatos épületbe, végre, egy fél évezred elzárkózás után, mi is, egyszerű földi halandók is beléphetünk. 

A munkálatokat a világhírű brit építész, David Chipperfield és irodája vezette. 

Ha van valami Velencében, amitől még 50 fokos hőségben is kiráz a hideg, akkor az a Rialto… → Folytatás

2023.03.08. 21:04

múlt és jelen

SAJTOS GÁBOR: PASARÉTI GYÜLEKEZETI HÁZ

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | ÉPÍTÉSZET

Rimanóczy Gyula mára ikonikussá vált Pasaréti téri katolikus temploma 1934-ben sok viszontagság, és természetesen a modern architektúrával szembeni kincstári berzenkedés, ellenére valósult meg.

A tér, amely már maga is e templom építészeti és szellemi minőségét tekintette kiindulási pontnak, szintén Rimanóczy tervei szerint 1937-ben vette fel mai formáját. Akkorra készült el a buszvégállomás. Ennek megújulásáról valamikor 2000 környékén egykori lapom, az Octogon…  → Folytatás

2023.01.20. 10:54

a sző(k)kenő szarvas

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | MŰVÉSZET

Szabó István Mephisto című filmjének főalakja Hendrich “éncsakegyszínészvagyok” Höfgen, ma már az embertelen rezsimet kritikátlanul, sőt szolgaian kiszolgáló karrierista művész ikonikus alakja. Viszonyítási pont. Ehhez az attitűdhöz színésznek lenni sem muszáj.

Az elmúlt évszázad magyar művészettörténete épp elég elvtelen hol jó, hol sutakezű képzőművészt ismer, aki hézagmentesen hozta a lábhozsímuló, kiváltságokat élvező alkotó közéleti figuráját.

Sajnos, mialatt a tájékozódni hajlandó magyar értelmiség megrendülten vagy épp felháborodva dolgozza fel az MNB elnök, Matolcsy György öszödibeszéde révén immáron nyilvánossá tett tényt, nevezetesen, hogy országunk vezetői annak ellenére, hogy a magyarság 1100 éves történelmében soha ekkora hatalmas külső pénzügyi támogatást ilyen rövid időszak alatt nem kapott, csapnivaló gazdaságpolitikájuk következtében minden egyes itt élőre fejenként… → Folytatás

2023.01.19. 22:52