interjú

nem szabad feladnunk

SZABADSÁG TÉR ÉS SZABADSÁGSZINPAD 10 ÉV UTÁN

RÉNYI ANDREA BESZÉLGETÉSE

♦ SEBŐ GÁBOR | INTERJÚ

A 2013. december 31-i kormányhatározattal a Szabadság téren létrehozandó emlékmü, amely a német megszállás hetvenedik évfordulóján az áldozatokról kivánt megemlékezni magyar felelősség és felelősségrevonás kizárásával, azonnal komoly tiltakozást váltott ki a társadalom több rétegében. 

Az emlékmü koncepciója szerint Magyarország ártatlan a közel félmillió zsidó állampolgára haláltáborokba való deportálásában. Folyamatos tiltakozások vették körül a szoborcsoport épitését és hamarosan szervezett ellenálló civilcsoportok alakultak. A rendőrség és az ügyészség felléptek a tüntetők ellen, akiknek egy csoportja…. → Folytatás

2024.03.01. 12:36

káli holtak és elevenek

TÉREY JÁNOS ÉS A KÁLI RÉGIÓ

FÁBIÁN LUCA ÉS FEHÉR VIRÁG | KÖRINTERJÚ

A szó kulturális értelmében hídépítés zajlott az egykori vulkán, Hegyesd tövében. A független képzőművészeti tanszék és meghívottjai az igaz táj projekt keretein belül 2023. májusa és augusztusa között a Káli-medencében és környékén született, az oda beköltözött és az itt nyaralók közötti párbeszéd kialakítására tettek kísérletet. Az eseménysor második állomásán Térey János Káli holtak című regénye került a fókuszba, illetve annak a Katona József Színház által készített feldolgozása.

Mindkét mű arra a hibrid káli-élményre épít, amelyet a megfogyatkozó vidéki emberek és a növekvő számú városi beköltözők – azaz bebírók – kulturális egyvelege hozott létre. A beszélgetés meghívottjai Bazsányi Sándor irodalomtörténész, Bojár Iván András művészettörténész  és Péter Takátsy színész voltak. A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Kultháló programjának köszönhetően valósult meg.
I.
FÁBIÁN LUCA (FL): Mesélnétek a Káli-medencéhez fűződő → Folytatás

2023.10.07. 10:13