regényrészlet

sweet valentine

EGY JÓSNŐ VALLOMÁSAI. AVAGY EGY SEMMIREKELLŐ SZERELEM TÖRTÉNETE, KISS REGÉNY

POMÁZI ADÉL | REGÉNYRÉSZLET

Nézelődöm, feltűnik egy bőrszíjon lógó, gyűrűszerű, kék medál, vonz, szépek a motívumai, robusztus erő van benne. Kiderül, hogy ezt is Foma készítette. Leakasztom a szögről, forgatom, majd hirtelen impulzustól vezérelve, a gyűrűsujjamra húzom. Pont jó. Mutatom neki, nézd, nem vicces? Örül, hogy tetszik a kézműves terméke, büszke. Tartsd meg, mondja, leszedi az árát, a tenyerembe ejti.

Nézelődöm tovább, eszembe jut, hogy ha vissza akarok térni ide, meg kell számolnom a sarkokat. Vissza akarok térni, sőt, szeretnék itt élni Fomával. Mondom neki, hogy milyen jó lesz majd az ablakból nézni a kis tér életét, a kedves jövés-menést, amikor itt fogunk lakni. Meglepődve néz rám, és felháborodottan szólal meg:
– Úgy beszélsz, mintha a boltunk nem lenne!
Végül nem számolom meg a sarkokat. Túl sok itt a sarok.
Alvás előtt kimegyek a mosdóba. Nincs a WC deszkán a gumipertlis törölközőszörny,… → Folytatás

2024.02.14. 12:24

egy jósnő valllomásai

AVAGY EGY SEMMIREKELŐ SZERELEM TÖRTÉNETE – EGY MÁSIK VÉGZETES BOKRÉTA
(KISS REGÉNY)

POMÁZI ADÉL | REGÉNY

Sándor bársonybélésű, világoskék belsejű hintójában zötykölődik vagy fél órája. Hagyja, hogy a gondolatai szabadon csapongjanak, miközben Párizst elhagyva, hintója ablakából kifelé nézve a vidéki tájat bámulja.

Ritka kedves pillanatai ezek, amiket utazásai során magában tölthet. Gondolatai szabadságához, szinte csak ilyenkor jut hozzá. Máskor az ideje, az élete, még az érzései is be vannak osztva. „Beosztással élek.” Ahogy mondogatni szokta magáról önironikusan. Hintója rejtekében azonba, amíg megérkezik céljához, valóban szabad. Ezért sokra becsülte e perceket, és ritkán osztotta meg másokkal. A kényelmes,… → Folytatás

2023.12.05. 10:58

egy jósnő vallomásai

AVAGY EGY SEMMIREKELLŐ SZERELEM TÖRTÉNETE – BÁL UTÁN (KISS REGÉNY) 

♦ POMÁZI ADÉL | REGÉNY

A bál végén emlékezetes éjszakát töltöttek együtt, mely méltó volt az egész estés előjátékukhoz.
A kisasszony alig várta, hogy ráülhessen a férfira! Még angyalszárnyait sem vette le, egyszerűen csak felhúzta derékig a szoknyáját. Nem viselt alsóneműt, ahogy Sándor sejtette is már az estélyen. A mozdulatai, és a szeme is más volt ilyenkor a kisasszonynak. Mindenével azt sugallta, hogy tervei vannak a férfival, és pontosan tudja mit akar. Azt is megsejtette Sándor, hogy lecsupaszította számára odalent „mindenét”.
Mikor kettesben maradtak végre, „mindenét” a hanyatt fekvő Sándor szájára tette. Precízen, követve vágyait, sokáig táncolt felette, majd mikor kellően kiélvezte már,… → Folytatás
Közzétéve
2023.11.24. 13:43

egy jósnő vallomásai

AVAGY EGY SEMMIREKELLŐ SZERELEM TÖRTÉNETE (KISS REGÉNY)

♦ POMÁZI ADÉL | REGÉNY

Párizs hármas számú rendőrfőnök helyettese, Nathan Chaud, aki a nagy értékű rablásokért felelt, kiemelkedően magas, izmos, ősz hajú férfi volt, okosan figyelő kék szemekkel, duzzadt ajkakkal, gyűrött, táskákká sűrűsödő ráncokkal a szeme alatt. Ötven fölött járt, de hivatása és évei dacára megőrzött valami gyermeki tisztaságot magában. Hivatalában egész nap zord képet kellett vágnia, és bele is jött szerepébe az évek alatt.

De ha nem figyelt magára, beszélgetés közben meleg mosoly suhant át az arcán, amitől hirtelen barátságos kisfiúvá vált. Talán e miatt a mosoly miatt nem vitte többre a rendőri pályán, jelentős szakmai sikerei ellenére sem: nem volt ijesztő. Zsidó származását, amióta Napóleon a törvény erejével bezáratta a gettókat, és a zsidókat egyenrangúnak nyilvánította mindenki mással, elnézték neki.
Főnöke, Joseph Fouché, merőben más személyiség volt. Tőle származik a hírhedt mondás,… → Folytatás
SPACE
2023.11.14. 15:01

látlak a tükörben lakheszisz

ELSŐ KÖNYV: JULI

♦ LOVASSY G. | REGÉYNRÉSZLET

A szürkületben nem látszottak a körvonalak. Amikor elhagyta a vasútállomás lerobbant váróját arra gondolt, vajon mi várja otthon? Az idő pont olyan volt, amilyen a hangulata. Szürke, homályos, csak a kivehetetlen árnyak voltak biztosak. Azon kívül nincs semmi. Fogalma sem volt mit is keres itt tulajdonképpen. Minek jött ide, ahonnan az épeszű ember csak menekül. Ahogy menekült ő is, néhány éve. De hát gyerek volt. Nem is értette mit miért csinál.

Fotó: Csikós Attila

Csak az ösztönei vezették, hogy a fővárosban biztosan minden sokkal egyszerűbb. Lesz majd munka meg folyó víz, meg közért, ahol mindent lehet kapni, ahol majd lesz párizsi, meg kifli amikor csak akarja, és nem kell másnap reggelig várni, ha délután négykor akar összekapart kis pénzéből nyomorult zsömlét venni. Meg biztosan lesz olyan WC, ahol nem kell látnia a család összes szennyét, ha véletlenül megfordul amikor végzett.  → Folytatás

2023.10.23. – 11:08

kívülálló

♦ JÓNÁS TAMÁS | REGÉNYRÉSZLET

„Hosszas hallgatás után jelentkezik új kötettel Jónás Tamás (1973), akit pályakezdőként József Attila költészetének kortárs továbbgondolójaként tartott számon a kritika. A kilencvenes-kétezres években folyamatosan jelentek meg könyvei, amelyek jelentős szakmai figyelmet és elismerést kaptak. 2002-ben Esterházy Péter ajánlására Herder-ösztöndíjban részesült, 2009-ben Önkéntes vak című kötete Aegon-díjat kapott.

Prózakötettel utoljára 2013-ban jelentkezett (Apuapuapu), versesköttel pedig 2016-ban (Törzs). Hét év után a Kívülálló című regényével töri meg a csendet.” – olvasható a friss kötet bemutató oldalán ( https://ampersand.hu/jonas-tamas-kivulallo/ )
A következő hetekben, számunkra rendhagyó módon, a VULKÁN oldalán a szerző, Jónás Tamás előadásában, hangoskönyv formájában, részleteket közlünk az új regényből. Aki találkozott a kötetről írt recenziókkal tudhatja, a szöveg részben önéletrajzi és kendőzetlenül őszinte leírásokat tartalmaz, amit van, aki félreértve, pornográfnak tekint. Jelen esetben, meggyőződésünk szerint, ennek a meghatározásnak semmi értelme, mégis, aki úgy érzi, hogy illenék szépirodalom mellé 18-as karikát helyezni, úgy legyen szíves és képzelje oda. → Folytatás

Közzétéve
2023.06.24. 19:29

 

tüzek -szerelem és más katasztrófák

SIGRÍĐUR HAGALÍN BJÖRNSDÓTTIR | REGÉNYRÉSZLET

Fordította: PATAT BENCE

Pavane egy infánsnő halálára (fél évvel korábban) Az északi mágneses sark rendkívül érzékeny hely. → Folytatás

A kötet a hetekben jelenik meg a Cser Kiadó gondozásában
könyvborító: Szabó Imola Julianna
fotó: Sigurjón
Mozdulatlan déli testvérével ellentétben instabil, állandóan mozog, a földkéreg alatt vándorol, örökké új menedéket keres, nem tehet … → Folytatás
space
2023.05.22. 20:24

aranymetszés

KOVÁCS RITA | REGÉNYRÉSZLET

„A lábam előtt zöldes-barnás, lassan mozgó vízfelület hullámzott. Az ajtótól néhány lépcsőfok vezetett le egy fekete, formájában a mai gondolára hasonlító csónakhoz, csak ezt középen, az eső ellen, boltív fedte. 

Foto: Fortepan Kurutz Márton

A víz túlpartján, pár méterre tőlem, Velencére emlékeztető, neogót ablakok néztek vissza. Átfutott a fejemen, hogy talán az a legegyszerűbb, ha visszamegyek, de a kulcsom egyáltalán nem illett a sokkal nagyobb zárba. Nem volt más választásom, csónakba szálltam, bár sosem irányítottam korábban semmilyen vízi járművet.→ Folytatás

2023.03.24. 19:54

szerelmeink, ha fájnak

CHRÁN FARKAS GÁBOR |  REGÉNYRÉSZLET

Felfrissültem az úszástól. Tevékenykedni vágytam, még a takarítás folytatása is megfordult a fejemben, de a megtalált kézirat vonzóbb volt. Egyrészt, volt benne valami titokzatos: senki sem tudta, hogy ezzel foglalkozom. Másrészt, még ha csak másoltam is, mégiscsak visszatért valami az alkotás izgalmából, és ott volt még a ráismerés meg a felfedezés öröme is. Bekapcsoltam a számítógépet, és másolni kezdtem:

Fotó: A Szerző

   egy kis identitás

Évek óta frusztrálja már Pubikát a személyi száma.
Miért?
Csak.
→ Folytatás

2023.03.15. 15:23

aranymetszés

RÉSZLET A SZERZŐ IDÉN MEGJELENŐ ELSŐ REGÉNYÉBŐL

KOVÁCS RITA | REGÉNYRÉSZLET

A hegyen, pedig nem volt beláthatatlanul nagy, mindig eltévedtem. Hiába voltak egészen pontos leírásaim és térképeim az ott vezető turistaútvonalakról, szinte sosem sikerült egy előre elgondolt terv szerint haladni.

Fotó: Kovács Rita

A hegy közepéig vezető szakaszokat jól ismertem. Hamar felmértem ott a nyaralókat, a templomot és az ahhoz tartozó, elhagyatott, régi présházat, a Tarányi pincét és a pár bort áruló pincét, ahol télen is laktak. A teraszok mérete, a Balatonra való kilátás szöge, és a ház előtti utcán található bokor különböztette meg őket. A legtöbb nyaralót kerítés sem vette körül, így gond nélkül körbe lehetett járni a házat, beülni akár a kerti bútorokba, vagy megszaglászni az udvaron…  → Folytatás

2023.01.31. 11:07