építészet

"pirosló jókedvében teremté az úristen ezt a tájat"

-interjú KRIZSÁN ANDRÁS épitésszel

♦ KLEB ZSÓFI | ÉPÍTÉSZET

Aki ismeri e tájat, tudja, mennyire tud fájni egy-egy lerombolt bástya, egy-egy beépített partszakasz. De hogyan állíthatnánk helyre a megbillent egyensúlyt és milyen energiahatékony megoldásokat emelhetünk át a paraszti kultúrából? Krizsán András DLA Ybl-díjas építésszel beszélgettünk Balaton körüli építkezésekről, balatoni főépítészi tisztségről, vízpartról és a Balaton-felvidékről.

Mit jelent számodra a balatoni építészet, létezik-e még egyáltalán ilyen?
– Én itt születtem, itt nőttem föl Révfülöpön, és ezt a gyönyörű Balaton-felvidéki tájat nagyon közelállónak érzem magamhoz. Nem lehet szebben megfogalmazni ezt a vidéket, mint ahogy Czigány Károly…  →Folytatás
Közzétéve
2023.07.04. 19:52

2023 pritzker-díj

SIR DAVID ALAN CHIPPERFIELD

TOMPA TÓTH KATALIN | ÉPÍTÉSZET

A  március 7- én bejelentett díj, egy negyven éves karrier díja, amelyet a végtelenül szerény, a mindenkori mainstreamtől független alkotó – az épületekkel, építészeti terekkel, igazi,  britekhez méltó eleganciával, tisztelettudóan bánó -, Sir David Alan Chipperfield vehet majd át Athénban. 

Forrás: David Chipperfield Architects 

Nemrég láttam a velencei Szent Márk tér egyik oldalán végignyúló Procuratie Vecchie, Régi Prokurátus 500 éves épületének a belsejét is, kívülről talán már százszor is. A felújítás lehengerlő, persze hozzájárul a katarzishoz az is,  hogy ebbe a titokzatos épületbe, végre, egy fél évezred elzárkózás után, mi is, egyszerű földi halandók is beléphetünk. 

A munkálatokat a világhírű brit építész, David Chipperfield és irodája vezette. 

Ha van valami Velencében, amitől még 50 fokos hőségben is kiráz a hideg, akkor az a Rialto… → Folytatás

2023.03.08. 21:04

múlt és jelen

SAJTOS GÁBOR: PASARÉTI GYÜLEKEZETI HÁZ

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | ÉPÍTÉSZET

Rimanóczy Gyula mára ikonikussá vált Pasaréti téri katolikus temploma 1934-ben sok viszontagság, és természetesen a modern architektúrával szembeni kincstári berzenkedés, ellenére valósult meg.

A tér, amely már maga is e templom építészeti és szellemi minőségét tekintette kiindulási pontnak, szintén Rimanóczy tervei szerint 1937-ben vette fel mai formáját. Akkorra készült el a buszvégállomás. Ennek megújulásáról valamikor 2000 környékén egykori lapom, az Octogon hasábjain alaposan megemlékeztünk. Minderről, s a Pasarét számos modernista, magyar szóhasználat szerint “bauhaus” építészetéről, nagyon helyesen, egy tábla is megemlékezik a buszvégállomásban működő bisztró portálüvegén. A nyilvánvalóan domináns és…  → Folytatás

2023.01.20. 10:54