Olvasási idő 4 perc

pólószuggesztió

♦ VASÁK BENEDEK | SZERK

Nemigen gyűlölök jobban csapatot – bármely sportágról van is szó – a Ferencvárosnál. A Fradi a vízilabdában pont olyan, ha nem még olyanabb, mint a fociban: mérhetetlen forrásokat felemésztő, visszataszító szurkolótáborral bíró, teljesen inkoherens NER-konglomerátum, egy fekete szívű Fidesz-kampányfőnök elnökkel, brutális kivételezéssel, megszégyenítő mennyiségű állami támogatással. Persze egyetlen apró különbség azért van: míg a focicsapat idegenlégiós Hátvédovicsai és Csatárinhói kétségbeesetten küzdenek a felzárkózásért az európai középmezőny legaljához, a pólósok (a maguk Átlövoszaival és Centerovicsaival) tényleg ott vannak a topon.

Kedvenc képem erről a vébéről: szurkolók Fukuokában.

A NER-es pénztemető köcsögség mellé nekem még külön tüske: amikor Kubatov kivágta a focimeccsekről a Fradi virtigli náci béközepét, akkor azok átszoktak a kézi- és vízilabda-meccsekre. Sajnos ez pont egybeesett a népligeti uszoda felújításával, így esett meg az a csúfság, hogy a Fradi szeretett Komjádimban kezdte játszani „otthoni” meccseit, amit sosem fogok megbocsátani. Megjelent ott ez a sokszáz fekete pólós, térdnadrágos, oldalzsebes fasó, és egyik hétről a másikra kínossá vált pólómeccsre járni.

És akkor egyszer csak jött Varga Zsolt. Merthogy ehhez a menetrendszerűen, tízévente elsöprő magabiztossággal bekövetkező, meseszerű vébégyőzelemhez elég csak annyit hozzátenni: Varga Zsolt.
Nem csak azért mondom – bár azért is –, mert egy iskolába járnak a gyerekeink, de olyan szuggesztív jelenlétet még életemben nem láttam vízilabdameccsen, mint az övé, pedig láttam fanatikus edzőt, éppen eleget. A tavalyi eb-t nemigen követtem, de láttam őt bajnoki és BL-meccseken, és most Fukuokában. Láttam és látom az indulatok és érzelmek tombolását, ezt a félelmetesen eruptív mentális hullámvasutat, amit letol a medence szélén. És akkor az utolsó fél percben időt kér. És sokezer kilométerről, egy műholdas közvetítés hiperaktív médiacirkuszán átjön az a jéghideg nyugalom, amit az időkérés alatt beleszuggerál a játékosaiba.Nála szuggesztívebb figurát nemigen láttam – nemcsak a vízilabdában, hanem a magyar sportban sem.
Húsz éve Kemény Dénes, tíz éve Benedek Tibor vitte világbajnoki címig a magyar csapatot. Varga méltó utóda mindkettőnek.
Kemény az istenek kegyeltje volt – a vízilabda Olümposza kiutalt neki egy tucat félistent, akikkel egy évtizeden át uralta a világot. Benedek a vízilabda Odüsszeusza volt, a techné okos, rafinált embere. Varga Zsolt meg…
Varga Zsoltról mindet elmond, amit Varga Dénesből csinált. Dumi ezernyi torna MVP-je volt, olimpiai és világbajnok, BL-győztes gigasztár. Talán pont a 10 évvel ezelőtti barcelonai vébé volt élete csúcsteljesítménye. Csak éppen már elmúlt 36 éves, csoda lesz, ha kihúzza Párizsig. A mostani vébén dobott hat meccsen hat gólt – kicsit szomorú hattyúdalnak is tarthatnánk a tíz évvel ezelőtti vébé hősétől…
Csak hát az a helyzet, hogy a mai vízilabda már rég nem a tíz évvel ezelőtti Varga Dénesekről, még kevésbé a húsz évvel ezelőtti Kásás Tamásokról és Kiss Gergőkről szól. Ettől még Dumi nem lett kevésbé fontos játékos – ezen a vébén legalább annyit, ha nem többet tett a magyar csapat döntőbe jutásáért és címszerzéséért, mint 10 éve. Csak most annyi változott, hogy az elődöntőben és a döntőben is, döntetlennél ő blokkolta brutál magabiztosan az ellenfél utolsó lövését. Az elődöntőben ebből utolsó másodperces gól lett, a döntőben majdnem gól (kapufa).
Nem örülünk neki, de az a helyzet, hogy a pólóban – éppúgy, mint a fociban – ma már minden a védekezésről szól. Fantasztikus technikájú, bődületes lövőerejű támadói mindenkinek vannak (mármint nyilván nem a japánoknál meg a franciáknál, hanem a bármelyik világversenyen első hat-nyolc csapatban). De mivel védekezni sokkal nehezebb és fárasztóbb, mint támadni – különösen a pólóban, ahol minden, szabály, bíró, felfogás, attitűd a támadónak kedvez –, ezért a védekezést kell tökélyre csiszolni, hiszen a támadás amúgy is megy.
Aki nem csinálta, annak nehéz elképzelnie, hogy milyen rohadt nehéz és fárasztó a vízilabdában védekezni. Legalább olyan fárasztó, mint mondjuk vívásban. Ezt öttusás élményeimből hozom elő. Vicces, hogy a (mindkét nembeli!) magyar kardcsapat pont a hétvégén lett világbajnok, de hát a kard mindig is ilyen eszetlen, rohangálós csapkodás volt, szemben a párbajtőr mérhetetlen kifinomultságával és eleganciájával
Igen, a póló legalább olyan masszív, pusztítóan fárasztó összpontosítást igényel, mint a párbajtőr – csak itt, mivel csapatsportról van szó, még kell egy jó adag egymásra hangolódás is.
Döbbenetes ahogy Varga Zsolt klubedzőként és a válogatott szövetségi kapitányaként rábírta Dumit erre a fókuszált alázatra – de az, hogy az elődöntőben és a döntőben is egy mega-giga-világklasszis utolsó (passzív) mozdulata egy-egy sikeres blokk legyen, és mindegyik passzív mozdulat közvetlen következménye a győzelem (avagy a vereség elkerülése) legyen… szóval Varga Zsolt annyira zseniális edző és szuggesztív karakter, hogy – szégyellem bevallani – megszerette velem minden idők legellenszenvesebb klubját, a Fradit, és biztos vagyok benne, hogy jövőre minimum döntőig viszi a magyar csapatot Párizsban. Erre fogadhatunk, jövő ilyenkor bárki nyugodtan orrom alá dörgölheti ezt az írást.