10 MILLIÓ FA

repülés közben építjük át a repülőt

NICHS ANDREA BESZÉLGETÉSE

♦ VÁRADI ZSOLT | 10 MILLIÓ FA -INTERJÚ

Közel volt a tűzhöz – a felesége, dr. Aszalós Réka ökológiai szakértő –, így nem úszta meg, hogy előbb vagy utóbb ne csatlakozzon a 10 millió Fa csapatához. Persze azért ennél több motivációja is van. Az alábbiakban erről mesél Váradi Zsolt kommunikációs és marketing szakember.

– Az alapítvány kommunikációs csapatának lelkeként emlegetnek. Mivel foglalkoztál korábban, mi mozgat?
Alapvetően marketinggel, marketing kommunikációval foglalkozom, ha jól számolom, majdnem negyed százada… Az online világban találtam meg magam, sok non-profit céggel dolgoztam már együtt, közel tíz évig például az Autósportszövetséggel, aztán jött a kulturális háttérintézményként tevékenykedő egykori Balassi Intézet, majd egy néhány fős digitális ügynökség. Korábban jellemzően a megrendelői oldalon foglaltam helyet, érdekelt milyen a… → Folytatás
SPACE
2024.03.12. 16:57

a tétlenség sárkányai és a radikális remény

NICHS ANDREA BESZÉLGETÉSE

ÁGOSTON KOSTYÁL CSILLA | 10 MILLIÓ FA – INTERJÚ

„Találjunk olyan cselekvést, amely fölött van kontrollunk: ilyen a faültetés”
Az ökopszichológia kifejezést több mint harminc évvel ezelőtt Theodore Roszak használta először felismerve, hogy az ökológiai krízis pszichés tünetek formájában is jelentkezhet. Ez lett az a tudományterület, amely a környezeti válságot a lélektan szempontjából közelítette meg.

 Egyre több szorongással küzdő páciens esetében merül fel az ökobűntudat-, gyász vagy ökoszorongás fogalma. A gyógyulást leginkább az a hozzáállás adhatja meg, hogy a természethez annak részeként, nem pedig mint külső szemlélője, kapcsolódunk újra. Az ökológiai válság… → Folytatás

2024.02.28. 11:15

az erdőember és barátai

MEGSZÁLLOTT FAÜLTETŐK A VILÁGBAN

NICHS ANDREA | 10 MILLIÓ FA – ESSZÉ

Magányos hősök, akiknek kitartása, eltökéltsége, hite és önként vállalt munkája példaadó. Bizonyítja, hogy egyetlen ember is képes arra, hogy megváltoztassa a környezetét, valamelyest a jövőt is. Éppen ezért nem árt, ha minél többen csatlakozunk hozzájuk!

Egy évekkel ezelőtt, a Nature tudományos lapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy az Amazonas menti esőerdőkben körülbelül 1,5 milliárd tonna szén-dioxid termelődik évente. Az erdőirtásokkal megcsonkított fás területek ezzel szemben nagyjából félmilliárd tonnányit nyelnek el belőle. Finoman szólva sem jó arány! Szerencsére egyre több civil kezdeményezés kampányol a faültetések mellett, és van, hogy egyes országokban hatalmas volumenű állami faültetések is történnek. Etiópiában például – bár végül hivatalos adatok nem támasztották alá a mértéket – 2019-ben egyesek szerint több mint 200 millió, a bátrabbak szerint… → Folytatás

2024.02.19. 15:54

a méhészet a mező - gazdaság költészete

BESZÉLGETÉS WEINER SENNYEY TIBORRAL

♦ NICHS ANDREA | 10 MILLIÓ FA -INTERJÚ

Hogy lesz egy József Attila-díjas költőből méhész? És hogyan nyer az új életformából inspirációt egy kötet megírásához? Az író, műfordító, szerkesztő és utazó Weiner Sennyey Tiborral új könyve megjelenése alkalmából beszélgettünk méhkirályokról és királynőkről, meg a cukros víz hasztalanságáról.
Február 24-én lesz A méhészet művészete debütálása a Ráday utcai Kettőspontban. Miért adja egy író méhészkedésre a fejét?
fotó: STÉPÁN VIRÁG

Mindenkinek ajánlom Hamvas Béla Unikornis című kötetében a Summa Philosophiae Normalis című dialógust, ami sok minden más és fontos mellett a méhesről is szól. Ezért az az alcíme, hogy „Beszélgetések a méhesben”. Nagyon megtetszett, de amikor olvastam, még fiatal voltam, a közelében…  → Folytatás

space
2024.01.28. 13:39

szabó simon

AZ EMBER EGY INVAZÍV FAJ 

♦ NICH ANDREA BESZÉLGETÉSE | 10 MILLÓ FA – INTERJÚ

SPACE
Szerepelt filmekben, reklámban, játszott színházban, öt év óta dolgozik egy forgatókönyv fejlesztésén, tavaszra az is kiderül, lesz-e belőle film. Fontosnak tartja, hogy kiálljon bizonyos civil kezdeményezések mellett, így került a látóterébe a 10 millió Fa is. A környezethez, az erdőkhöz való viszonyáról is mesél a vele készült interjúban.
Civil ügyekben többször is megszólalsz, hogyan kerültél kapcsolatba a 10 millió Fa Alapítvánnyal?

Volt egy fakivágás elleni tüntetés az MTA előtt, és felkértek, hogy vezessem a demonstrációt, ahol egyébként több civil szervezet fogott össze. Ott találkoztam a 10 millió Fával és Ivánnal (Bojár Iván András – a szerk.), ő kért meg arra, hogy vegyek részt az eseményeiken. Szívesen mondtam rá igent, mert fontos, hogy reagáljak olyan helyzetekre, részt vegyek olyan rendezvényeken, amelyek megmozgatnak, és ahol talán én is tudok azzal segíteni, ha eljuttatom az üzenetet a nyilvánossághoz. Van, hogy megkeresnek, van, hogy szembejön valamilyen téma, ami megérint, amit fontosnak tartok. → Folytatás

2024.01.24. 22:00

az erdőben megtisztulsz, vigyázz rá

BESZÉLGETÉS GAZSÓ GYÖRGGYEL A RADNÓTI SZÍNHÁZ MŰVÉSZÉVEL 

♦ NICHS ANDREA | 10 MILLIÓ FA – INTERJÚ

Bár korábban a Nemzeti, most a Radnóti Miklós Színház színpadáról, számos film és tévészerepéről ismert, kevesen tudják, hogy Gazsó György a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen végzett. Szenvedélyes viszonya a fákhoz a természetközeli élethez, pestlőrinci gyerekkoráig nyúlik vissza. Amikor csak teheti, gombászni és biciklizni jár a szalafői erdőbe. Gazsó György szerint a környezettudatosság elérésének szempontjából a legfontosabb az edukáció, amit már az általános iskolában el kéne kezdeni. Elképesztőnek tartja, hogy Magyarországon nincs saját minisztériuma a környezetvédelemnek.

Fotó: Stépán Virág
– Bár az egyetemet elvégezte, végül egy napot sem dolgozott erdészként. Mégis az első választása,..  → Folytatás

2024.01.13. 18:39

nagymihály dénes

EGYELŐRE VISZ A LENDÜLET

Nichs Andrea beszélgetése a 10 MILLIÓ FA doyenjével

♦ NICHS NDREA | INTERJÚ

Önkéntes. Afféle mindenes az alapítványnál, de van, aki a szervezet supermanjének nevezi. Kisteherautóval hozza-viszi az ültetéshez szükséges felszerelést, ha kell ásót, cölöpverőt készít, kerítést emel. Örül annak, hogy fiatalabbak közt lehet és egy olyan közösséghez tartozik, amelynek reményei szerint van hatása a jövőre.

Fotó: Stépán Virág
– Megbeszéltük a tegeződést, szóval: hogyan és miért csatlakoztál az alapítvány munkájához, kitől hallottál a 10 millió Fáról?
Franci édesapjával voltam…    → Folytatás

2024.01.06. 12:39

az emberi civilizáció megmentése

A „GEOCENTRIKUS-VILÁGREND” ALAPJAI / 10 MILLIÓ FA 

OROSZ JENŐ | ESSZÉ  

A válsághullámok egymást érik országon belül és az országok között. A leggazdagabbak és a legszegényebbek közti ellentétek látványosan növekednek, amit még fokozhat a klímaváltozás a klímaváltozás kárvallottjainak népvándorlással fenyegető káosza. Ha az ellentétek összeadódnak, akkor kialakulhat a válságok cunamija amelyet a rendelkezésre álló nemzetállami eszközrendszerrel már nem lehet kezelni. Új látásmódra, új paradigmára van szükség!

….Az alábbi esszé megoldásokat próbál felvázolni, mivel viszont ez időben változó, összetett problémahalmaz, ezért úgy kell felfogni, mint egy olyan térképet, amit a tájfutók használnak; vannak rajta részcéloknak megfelelő érinteni szükséges → Folytatás

2023.11.25. 19:09

erdő és rigó-püspöki segítség

SZILVESZTERI EXLUZÍV INTERJÚ ÉGER FANNI KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTERREL

10 MILLIÓ FA | INTERJÚ

Oktatófilmek, nemzeti gyümölcsöskert, új nemzeti környezetvédelmi stratégia – szép elképzelések az újonnan kinevezett környezetvédelmi minisztertől, aki maga kérte, hogy készítsünk vele interjút, s így elsőként számolhassunk be a kormány új ökológiai elképzeléseiről.

Fotó: AI
Miniszter asszony, ezt az ünnepi interjút ön, illetve a munkatársai kezdeményezték, hogy a 2024-es év egy nagyszerű hírrel indulhasson: lett végre saját, önálló minisztériuma a környezetvédelemnek. A VULKÁN folyóirat 10 Millió Fa rovata megtiszteltetésnek tekinti, hogy beszámolhat erről a jelentős változásról.
– Valóban új szelek fújnak. Számomra, illetve az általam betöltött hivatal számára is rendkívül fontos, hogy elmondhassuk: gyökeres fordulatról beszélhetünk, ennek következménye a minisztérium és az én mandátumom is. Szeretném a szélesebb…→ Folytatás
Közzétéve
2023.12.31. 18:41

hervai franciska

AZ EMBERI KAPCSOLATOK ÉRDEKELNEK /10 MILLIÓ FA

BESZÉLGETÉS A 10 MILLIÓ FA FŐKORDINÁTORÁVAL

NICHS ANDREA | INTERJÚ

Sok ezer önkéntes dolgozik az alapítvány ültetésein, többségüket Franciska is jól ismeri. Bojár Iván Andrással ők a szervezet motorja és lelke. Bár volt „rendes” szakmája, azt mondja, igazán ebben a civil tevékenységben találta meg önmagát. Kedvenc fája a bükk, de hogy ő milyen fa lenne, az kiderül a beszélgetésből.

A kezdetektől benne vagy a 10 millió Fa alapító csapatában Miért döntöttél a csatlakozás mellett?
– Négy és fél évvel ezelőtt feldobta a Facebook Iván postját, és azt éreztem, hogy jelentkeznem kell. → Folytatás

2023.12.23. 21:19

cop28, dubaj

TÖRTÉNELMI EREDMÉNY  /
10 MILLIÓ FA

ÜRGE-VORSATZ DIÁNA SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA

NICHS ANDREA | TUDÓSÍTÁS

Szembetűnő ellentmondás, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kivezetéséről szóló felhívás elfogadása egy olyan országban született meg, amely a fosszilis tüzelőanyagok kitermeléséből gazdagodott meg. A COP28 klímacsúcs döntéseiről, a konferencián zajlott történésekről a Másfélfok.hu sajtóklubja számára adott tótájékoztatót Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC (az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének) alelnöke.

A klímával, globális felmelegedéssel, ökológiai kérdésekkel foglalkozó konferenciák néhány ezres szakértői létszámához képest a most véget ért COP28-on 130 ezres résztvevő gárdával zajlott a klímacsúcs Dubajban. A helyszín önmagában ellentmondásos, mint ahogy a hatalmassá duzzadt létszám is. Ürge-Vorsatz Diána is csupán két nappal a konferencia kezdete előtt döntött a kiutazás mellett, mert azt mondja, minden etikai kérdés ellenére rendkívül fontosak ezek a találkozók. Az éghajlatváltozással foglalkozó intézmények és a cégek, amelyek a legújabb… → Folytatás 

2023.12.15. 11:02