10 MILLIÓ FA

kárpát-medencei klíma

FORGATÓKÖNYV

OROSZ JENŐ | TÁRCA

Idézet a Természetbúvár 2019/4-es számából: ”Egy részletes előjelzési modell alapján 80 hazai mérőállomás éghajlati diagramjait rajzoltuk meg a század két időszakára, a 2011-2050-es és a 2051-2100-as periódusra. A diagramok egyértelműen egy folyamatosan erősödő száraz /../ földközi-tenger-vidéki éghajlat kialakulásának jellegzetességeit mutatják tenger nélkül. Ilyen éghajlatú területek legközelebb tőlünk délkeletre, a Kelet-Balkánon vagy még messzebb Kis-Ázsiában találhatók. Ezekhez hasonló éghajlati forgatókönyvekre kell felkészülnünk.

A Kárpát-medence felszíni viszonyaihoz leginkább hasonló kelet-balkáni terület a bulgáriai Marica-völgy, amelyet akár modellként is tekinthetnénk, ahol egy magashegységektől övezett folyóvölgyben sok kilométer hosszan üvegházas mintagazdaságok működnek, amelyek primőrrel látják el Európa számos országát.

A környező hegységek vizeinek összegyűjtése és az erre épülő öntözéses és melegházas… → Folytatás

2023.02.04. 16:02

tu bishvat

(ט״ו בִּשְׁבָט)

A FÁK ÚJ ÉVE

♦ BOJÁR IVÁN ANDRÁS | TÁRCA

A zsidó világrendben a fák mindig kulcsfontosságú, tisztelt szerepet töltöttek be. A teremtéstörténet szerint a magot hozó növények és gyümölcsfák minden más élőlény előtt kerültek a Földre (1Mózes 1:11-12). 

Amit Isten elsők között tett tehát, miután megszilárdította a földet, az volt, hogy fákat ültetett! (“És növesztett az Örökkévaló Isten a földből mindenféle fát, kívánatosat a tekintetre és jót az eledelre; az élet fája pedig a kert közepén volt, meg a jó és rossz tudásának fája.” (M.I. 2:9)

A talmudi bölcsek úgy vélték, az emberiség,… → Folytatás

2023.02.10. 12:46

"bioszféra felettes én"

A VALLÁS ÉS A TUDOMÁNY SZÖVETSÉGE AZ ÉLETVESZÉLYES NACIONALIZMUS ÉS AZ ÖNCÉLÚVÁ VÁLT PROFITHAJHÁSZÁS ELLEN

♦ OROSZ JENŐ | TÁRCA

Kudarcot vallott a Föld élővilágáért aggódó tudományos gondolkodás azon törekvése, hogy a globális gazdaság szereplőit rávegye a természeti erőforrásokkal való takarékos bánásmódra. Ráadásul a nemzetközi politikát meghatározó nemzetállamok cseppet sem „okosabbak” a profithajhász érdekeket képviselő vállalatoknál: ők is csak önző és rövidtávú célokat akarnak elérni a saját, pitiáner választási érdekeik mentén. Most, amikor az ökoszisztéma megmentése és azon belül az emberi civilizáció fennmaradása azon múlik, hogy vajon az emberi faj képes lesz-e önmagát – a szaporodását, fogyasztását, vagyoni különbségeit, szeméttermelését – bölcsen korlátozni globális szinten, most derült ki a II. világháború utáni, az ENSZ által képviselt, nemzetállami rendszer cselekvésképtelensége.

A kulcsszó a „bölcsesség”, ami nem más, mint a „Felettes Én” szemléletmódja: az a… → Folytatás

2023.02.02. 10:28

 

a pillangó hatás

BALÁZS LAURA | PORTÉ

„What is your tree?”, azaz „Mi a te fád?”, szegezte neki a kérdést a hallgatóságnak Julia Butterfly Hill, amikor részt vettem a 2000-es évek elején a kaliforniai UC Irvine-on tartott előadásán.

Vagyis mi az, amit oly elszántan szeretnénk megóvni, megőrizni, hogy akár több évet is arra szánunk az életünkből, hogy ennek az ügynek szenteljük? Mi az, aminek az eltűnése, pusztulása olyan kibírhatatlan fájdalmat okozna számunkra, hogy az akár radikális tettekre ösztönözne minket?
Az egyetem zsúfolt előadótermében Julia egy teljesen átlagos amerikai lánynak tűnt, és huszonkét éves koráig valóban semmi sem…→ Folytatás

2023.01.23. 18:23