művészet

népsziget

SZAX OLIVÉR KÉPEIHEZ 

CSIKÓS ATTILA | MŰVÉSZET

Emberek . Az öböl partján, a fák közé kirakott asztalok körül, az út mellett, az épített dobogókon (színpad, javít ki színész barátmindenfeléom, minden emelvény, magaslat: színpad, de minimum pódium), a füvön, pokrócon, kisszéken, a betonon, a vasúti híd pillérjén lógva. Apró, nyurga gyerek áll meg a partra vezető lépcső tetején. Sarazzunk, ordítja, és engedélyt, de választ sem várva rohanni kezd a Duna felé.

Szax Olivér: Riviéra című kiállítása augusztus 29-éig látogatható a Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ kiállítóterében, 8256 Salföld, Templom tér 1. – A szöveg elhangzott augusztus 11-én, a megnyitón
Amint leér, sarazni kezd. A folyamat egyszerre értelmetlen és lenyűgöző. Keni a sarat, tapodja, gyúrja vagy dobálja, csorgatja, összetúrja, kisimítja, a magyar nyelv gazdag igeállománya sem elég azt elmondani, hogy mi mindent lehet a sárral csinálni. Mire a szülei leérnek, a gyerek fejtetőig saras. A mű kész, mind lepihennek egy fa alatt.
→ Folytatás

2023.08.17. 10:10

amikor a rendkívüli válik hétköznapivá

STÉPÁN VIRÁG KIÁLLITÁSA

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | MŰVÉSZET

Hiába tart már huzamos ideje Putyin háborúja, még mindig nehéz tudomásul vennünk, hogy közvetlen szomszédunkban, Ukrajnában, a lövészárkok poklában odavesző katonák mellett ártatlan civilek sokasága, végképp semmiről sem tehető kisgyerekek százai halnak meg nap nap után.

A háború oly messze áll hétköznapjaink normalitásától, hogy a lényegét a maga súlyán és jelentőségén felfogni sem vagyunk legtöbbször képesek. Ezért van különös fontossága annak, amikor… → Folytatás

Közzétéve
2023.07.22. 10:29

az édenkert hidja

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | MŰVÉSZET

Nagyvázsony és Monostorapáti között, a rövidebbik úton, nincs 15km a távolság. A hosszabbon, amit a többség használ, majdnem 18. Negyedóra kocsival. Az út mentén, hol közvetlenül, olykor viszont a környező szántóföldek felé elcsalinkázva csordogál, vagy épp – az időjárástól függően – folyik, az Eger-víz. 

Fotó:Bojár Iván András
Talán a legfontosabbika a Bakony erdeitől a Balatonig tartó sédeknek. Aki előfordul ezen a tájon, aligha kerülheti el a völgyet, amely a nyári kapolcsi kulturális fesztiváljáról ismert. S ha megáll, ismerkedik a vidékkel, fölfedezheti, hogy errefelé lépten-nyomon feladatukat vesztett malmokba botlik. Egy ma már idillinek tűnő letűnt korszak épületeibe,…→ Folytatás
Közzétéve
2023.06.30. 20:19

pécs, art, satöbbi

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | MŰVÉSZET 

Mióta mondom, Kedves Barátaim, akinek kedves az élete, évente legalább kétszer útba ejti Pécs városát. Nem lehet úgy betoppanni oda, hogy valamiféle vizuális élmény, kiállítás, színházi produkció, koncert ne dobná föl, s ne tenné egyszersmind idézőjelbe mindazt a szomorú sárdagasztást, ami a kis magyar kulturális forradalom okán az Alföld szállóporától terhes levegőjű Pest szellemi életét jellemzi.

Pécs sokadszor bizonyítja, hogy olyan, mintha normális lenne. Mintha tulajdonképpen ez az ország akár normális is lehetne. Mondjuk Pécsnek ebben a maradék-normalitásban, minimum az 1960-as évek óta, komoly hagyománya van.
Most például, két nap időre, mint a kritikusok zsűricsoportjának tagja, volt szerencsém résztvenni a város, pontosabban a Zsolnay Örökségkezelő (?), vagyis a…. → Folytatás
Közzétéve
2023.06.24. 19:50

a sző(k)kenő szarvas

BOJÁR  IVÁN  ANDRÁS | MŰVÉSZET

Szabó István Mephisto című filmjének főalakja Hendrich “éncsakegyszínészvagyok” Höfgen, ma már az embertelen rezsimet kritikátlanul, sőt szolgaian kiszolgáló karrierista művész ikonikus alakja. Viszonyítási pont. Ehhez az attitűdhöz színésznek lenni sem muszáj.

Az elmúlt évszázad magyar művészettörténete épp elég elvtelen hol jó, hol sutakezű képzőművészt ismer, aki hézagmentesen hozta a lábhozsímuló, kiváltságokat élvező alkotó közéleti figuráját.

Sajnos, mialatt a tájékozódni hajlandó magyar értelmiség megrendülten vagy épp felháborodva dolgozza fel az MNB elnök, Matolcsy György öszödibeszéde révén immáron nyilvánossá tett tényt, nevezetesen, hogy országunk vezetői annak ellenére, hogy a magyarság 1100 éves történelmében soha ekkora hatalmas külső pénzügyi támogatást ilyen rövid időszak alatt nem kapott, csapnivaló gazdaságpolitikájuk következtében minden egyes itt élőre fejenként… → Folytatás

2023.01.19. 22:52