partypest

partypest no.2.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

Nagypályák

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

Éjszakai pályafutásom a Miniatűrben indult Budán. Mindjárt minden titkok legeslegközepén. Két barátommal bemerészkedtünk valamelyik este, mert ez a hely volt a legközelebb. Egy ismert olimpiai bajnok iszogatott a pult előtt a bordó abroszra könyökölve. Szóba elegyedtünk. Tulajdonképpen inni sem akartunk, csak kíváncsiak voltunk.

Négy Unicumot rendelt, meg egy üveg pezsgőt, azt mondta, a vendégei vagyunk. Kisvártatva elvonult a hátsó helyiségbe, hallottuk, hogy énekel, majd a zongorára dőlve elaludt. Nem mertük felébreszteni. Fizettünk, mentünk.
Közzétéve
2023.05.31. 13:10

partypest no.1.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

Egy hosszúlépés nekem…

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

Szeretek Budapesten gyalogolni. Látom változni a várost, benne magam. Szórakoztatnak az emlékeim, amik sarkokhoz, utcákhoz, kocsmákhoz és rég nem látott emberekhez kapcsolnak. Ha másfél órás is az út, nincs perc, és szinte nincs épület, amiről ne jutna eszembe valami, valaki, egykori önmagam, amint ugyanígy ballagok, trappolok, loholok, sietek valahova, ugyanazon a téren, tán ugyanoda tíz éve, s közben egy tíz éve is tíz éves emléken gondolkodom, ugyanott, ugyanúgy.

Fotó: Csikós Attila
Vajon odaértem-e?
Pálffy Andris, a Budapest Park vezetője tette fel a kérdést a Facebookon, hogy ki hova járt, mit szeretett annak idején? Gyorsan jöttek a válaszok. Felsorolások, régi krimók, teraszok, beülősök nevei. Mindenki megnevezett legalább három helyet, amit másik harminc is, akik válaszai közt szintén volt négy, amit újabb hatvanan említettek. Úgy tűnik, egymás életének sziporkázó áttűnései vagyunk. Aki a pesti éjszakát ismerte 1985 és 2000 között, tulajdonképpen mind rokon.→ Folytatás
Közzétéve
2023.05.27. 16:22

partypest no.3.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

Szégyen és vágyakozás

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

Talán Hunyady Sándor, Krúdy vagy a háromlábú kávéfőzőnek nevezett Toulouse-Lautrec kísérgetett és óvott a pesti éjszakában, amikor letértem a tisztes alkoholisták számára kijelölt, még társadalmilag is méltányolható, bohém útról, és mélyebbre merészkedtem.

Tulajdonképpen A vöröslámpás ház mondatai közé vágyódtam, vagy a századfordulós Párizs tékozló és zabolátlan őrületébe. Visszatekintve röhejes, de azt a félhomályos, cigifüstös, az otthonosságban is vendégjoggal járó hangulatot, azt a szexi és mégis valami kedves bájjal együttélő flowt, amit a kuplerájoktól vártam, csak a jó pár évvel később megnyitó romkocsmák legjobbjaiban találtam meg (természetesen csak a merőben irodalmias érzületre gondolok, nem az állapotokra, és semmiképpen nem a szolgáltatás műfajára vagy minőségére. Lol…). Régen kuplerájba…→ Folytatás
Közzétéve
2023.06.05. 13:55

 

partypest no.4.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

árkádia

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

Tizenöt, talán húsz éve volt egy ötletem, amit meg is osztottam az Óbudán működő, Krúdy egykori lakóházát is birtokló Vendéglátóipari Múzeum csodálatos igazgatójával, Kiss Imrével.

Az elképzelés az volt, hogy hívjuk meg az akkor, a kétezres évek elején megismert „romkocsmákat” és legendás helyeket, a Szimpla Kávézót, a Sirályt, a Kuplungot, a Szódát, a Mai Manót, és egy élő kiállítás keretében mutassuk be, btw működés közben, az akkori jelen „legmaibb”, berendezésükben egyébként jobbára a vendéglátóipar múltjának tárgyait használó kocsmákat és bárokat, azok tulajdonosait, személyzetüket (fantasztikus figurák álltak a pultokban akkoriban, nagy többségük azóta színész, ismert író, költő, civil ügyek képviselője, vendéglős, társadalomtudós, zenész, az ember főleg miattuk járt az adott helyre, nem csupán a törzstársaság miatt – tessék, ismét egy lassan feledésbe merülő fogalom), azaz épüljenek be egy napra a múzeum hatalmas udvarára, s Király utcai bulinegyed Óbudán felkiáltással tartsunk egy romkom fesztivált. Micsoda antipanoptikum,… → Folytatás
Közzétéve
2023.06.09. 13:49

 

partypest no.5.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

„Kiszgeneráció”

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

Ami a romkocsmába járó fiatalok második generációja számára már a bájos múlt, a retro (a mai tinédzserek vigyorogva ülnek bele a káptalantóti galéria előterébe kirakott jellegzetes – s talán nem véletlenül – lekicsinyített, piros, műbőr fotelbe és kanapéba, melyeknek minimalista, kortalan vagy inkább semmilyense dizájnja leginkább munkahelyi pártirodák előteréből lehet ismerős), egy választható, kedvelhető stílus, nekünk a népi demokrácia színjátékának lecserélhetetlen díszlete és kelléktára volt. Kisember kis fotel.

A szocialista valóság tárgyi és szellemi realizmusa. Lehet utálni, és lehet szexinek, vagy érdekesnek tartani. Az biztos, hogy a „retro” nekünk nem pusztán esztétikai probléma, hanem merőben ideologikus teóriák halmaza. A romkocsmák (hála a Jóistennek!) túlléptek ezen s ha nem is más szempont miatt, legrosszabb esetben a szükség elvén megmentettek számos feledhetetlen-feledhető tárgyat egy korszak mindennapjaiból. Tárgyak megúszhatják. Azóta tudjuk, emberek is. Sajnos néhány értékes köztéri szobornak nem sikerült. → Folytatás
Közzétéve
2023.06.17. 11:24

 

partypest no.6.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

A Nincs. A no. A Pardon. Legalább két generáció felejthetetlen klubja. Hivatalos műfaji besorolása szerint koktélgaléria. A Piafban kulcsot adtak, a Nincs Pardonban tagsági kártyát, később fémből készült tagsági lapot. A tagságba való felvétel feltétele volt (az ismerősön kívül, aki lehozott) a Tűzmadár nevű, lángoló koktél elfogyasztása, ami után egy hideg sört is le kellett dönteni. Adta magát.

A klubnak semmi köze nem volt a nevében szereplő tagadáshoz. Semmiféle tagadáshoz, nemlegességhez vagy bárminek negligálásához. Sőt! Tom Wolfe regényéhez is csak annyiban van köze, hogy újszerű volt, szabad, „őrült” és merész. Munkácsy Bea és Kővári Zsuzsi, az alapítók eredetileg a Pardon Caféban dolgoztak, a nincs erre utal.
A belépőital elfogyasztása után hetvenkét órával már minden nap ott ültem. Nem is tudom, vagy tizenöt évig. Majd minden este. Ha voltam valahol, akkor oda mentem, ha máshol volt dolgom, onnan indultam. Ahogy mindenki. Egyszer bombariadó volt a Madách Színházban… → Folytatás
Közzétéve
2023.06.23. 14:11

 

partypest no.7.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

Szimplák és duplák

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

A Szimpla Kertnek volt egy kistestvére, a Szimpla Kávézó a Kertész utcában, egy valamikori műhely-üzlet helyiség, poros deszkapadlóval, valódi retro berendezéssel, kicsit kopott falakkal, apró galériával és az utcára kinyitható hatalmas vitrinnel, s nem utolsó sorban az egykori iparosokhoz hasonló munkabírású és dolgos értelmiségi és művész társadalommal. Életem aranykorának törzshelye.

Déltől hajnalig munkát adó pezsgések színhelye. Volt, hogy Óbudán kezdődő céltalan sétáim váratlanul pont oda vezettek.  Nem tudom, hogyan járhattam egy csomó helyre minden nap, de ide is. Ha valaki keresett, tudta, hogy nagy eséllyel megtalál.→ Folytatás

Közzétéve
2023.07.04. 10:36

partypest no.8.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

„kisirodalmi”

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

Az irodalom és a zéjszaka. Kalandos téma. Alexa Károly idézi az Életünk 2023. évi második számában Hajnóczyt: „Egyetlen őszintén átélt szenvedést ismerek, a részegséget, amelyet kétségbeesett könyörgéssel Jézusnak ajánlottam fel.” (…) Az iszákosság, könnyen belátható, szertartás, szótlan, magányos ima.”

(Az idézőtől vett idézet megidézése az egyetlen járható út a feledhetetlenségre, fogjuk egymás kezét.) Ehhöz meg társaság kell és hely, kocsma vagy moderáltabb betűvetők számára „kávéház”, ahol beindulhatnak a szinapszisok, és az ember elfelejt minden, a leírhatón és elmesélhetőn túli létezőt. Ficsku komplett regényeket sztorizott el mindenféle italozókban. A pazarlás zseniális, cyranoi gesztusa.
Aztán.
A beszédből, a világmegváltó vitákból, az egyedüllét elleni…→ Folytatás

Közzétéve
2023.07.15. 16:34

partypest no.9.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

Kell pár év együttlét

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

Ha a budapesti éjszakáról beszélünk, akkor 1994 óta nem lehet nem megemlíteni a „műfaj” egyik speciális helyszínét, a Szigetet. Az ős-Sziget, a Diáksziget, a világegyetemisták találkozóhelye, ez az igazi underground bulihelyszín és terápiás alkotóbázis pár évig valóban alternatív volt és forradalmi, majdnem olyan új és meghökkentő, mint a maga idejében a Fekete Lyuk, csak zöldebb, nagyobb és levegősebb. (Igaz, a Lyukban is jártam, korabeli felvételekről a mai napig felismerem a bejáratát.

És ennyi. Black out. Ami ott történt, ott is maradt.) 1994-ben hasít a slágerlistán Sipos F. Tamás Nincs baj, baby-je, Zámbó Jimmy beelőzi a Prodigyt és Dr. Alban vágtázva próbálja beérni a Tátrai Bandet. Őrült évek.  Amikor a Simon Balázzsal és Szűcs Gábor Medvével közösen szervezett Színházi Sátor programjában megjelenik a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve), Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András… → Folytatás

2023.07.25. 11:52

partypest no.10.

AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI
ÉJSZAKÁN
space

Utolsó kör (Pesten) I.

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

Mondtam, hogy hosszú lesz.
Az elmúlt napokban a majd három hete rémtörő álmatlanság, kialvatlanság, a pánik és a fáradtság, néha az elalvás pillanatában érzett fulladástól való rettegésben elkerülhetetlenül rám törő pillanatnyi halálfélelem, az egész éjszaka alatti magányos és kimerítő séta faltól falig, a sötétségbe és magamba való bezártság, a fénytől, a reggeltől, mint az újabb álmatlanul töltendő nap kezdetétől való örökös szorongás különös kontúrt rajzolt annak az éjszakának, melynek harminc évvel ezelőtti állapotáról az elmúlt hetekben beszámolni próbálkozom.

(Az éjszaka visszavág, hahaha…) Egy barátom erősebb nyugtatóval lepett meg, amit úgy tettem nyelvem alá, ahogy ostyát a hívők, vagy ahogy az első löketet lövik be maguknak a telhetetlen éjjelei settenkedők, a szétesettek, a menthetetlenek, azok, akiket még az éjszaka is kilök magából, mert elvesztegetik szépségeit. Az éjszaka változik. Húsz éve este tíztől reggel hatig három,… → Folytatás

2023.08.04. 12:17

partypest no.10.

„AZ OBJEKTIVITÁS LEHETŐSÉGEI EGY VÁLTOZÓKKAL TELI ÉJSZAKÁN
space

Utolsó kör (Pesten) II.”NOSZTALZSI”

CSIKÓS ATTILA | DOSSZIÉ

Két dolgot tehetsz. Változol vagy figyeled a körülötted zajló változásokat. Nézed, ahogy változik a bőröd, a tekinteted (nekem egyszer egy osztálytársam a gimnáziumban azt mondta, rettentő vének a szemeim…). Nézed, hogy minden, ami volt, amire emlékszel, elmúlik, és olyanná válik, mint teelőtted. Ifjúvá.

Megyek a taxiban, bevág a szél (épp a Morrison’s 2 előtt haladunk, gyülekeznek a kamaszok – te jó ég, az Opera mellett…→ FolytatásKözzétéve

2023.08.09. 15:45