interjú

a méhészet a mező - gazdaság költészete

BESZÉLGETÉS WEINER SENNYEY TIBORRAL

♦ NICHS ANDREA | 10 MILLIÓ FA -INTERJÚ

Hogy lesz egy József Attila-díjas költőből méhész? És hogyan nyer az új életformából inspirációt egy kötet megírásához? Az író, műfordító, szerkesztő és utazó Weiner Sennyey Tiborral új könyve megjelenése alkalmából beszélgettünk méhkirályokról és királynőkről, meg a cukros víz hasztalanságáról.
Február 24-én lesz A méhészet művészete debütálása a Ráday utcai Kettőspontban. Miért adja egy író méhészkedésre a fejét?
fotó: STÉPÁN VIRÁG

Mindenkinek ajánlom Hamvas Béla Unikornis című kötetében a Summa Philosophiae Normalis című dialógust, ami sok minden más és fontos mellett a méhesről is szól. Ezért az az alcíme, hogy „Beszélgetések a méhesben”. Nagyon megtetszett, de amikor olvastam, még fiatal voltam, a közelében…  → Folytatás

space
2024.01.28. 13:39

szabó simon

AZ EMBER EGY INVAZÍV FAJ 

♦ NICH ANDREA BESZÉLGETÉSE | 10 MILLÓ FA – INTERJÚ

SPACE
Szerepelt filmekben, reklámban, játszott színházban, öt év óta dolgozik egy forgatókönyv fejlesztésén, tavaszra az is kiderül, lesz-e belőle film. Fontosnak tartja, hogy kiálljon bizonyos civil kezdeményezések mellett, így került a látóterébe a 10 millió Fa is. A környezethez, az erdőkhöz való viszonyáról is mesél a vele készült interjúban.
Civil ügyekben többször is megszólalsz, hogyan kerültél kapcsolatba a 10 millió Fa Alapítvánnyal?

Volt egy fakivágás elleni tüntetés az MTA előtt, és felkértek, hogy vezessem a demonstrációt, ahol egyébként több civil szervezet fogott össze. Ott találkoztam a 10 millió Fával és Ivánnal (Bojár Iván András – a szerk.), ő kért meg arra, hogy vegyek részt az eseményeiken. Szívesen mondtam rá igent, mert fontos, hogy reagáljak olyan helyzetekre, részt vegyek olyan rendezvényeken, amelyek megmozgatnak, és ahol talán én is tudok azzal segíteni, ha eljuttatom az üzenetet a nyilvánossághoz. Van, hogy megkeresnek, van, hogy szembejön valamilyen téma, ami megérint, amit fontosnak tartok. → Folytatás

2024.01.24. 22:00

az erdőben megtisztulsz, vigyázz rá

BESZÉLGETÉS GAZSÓ GYÖRGGYEL A RADNÓTI SZÍNHÁZ MŰVÉSZÉVEL 

♦ NICHS ANDREA | 10 MILLIÓ FA – INTERJÚ

Bár korábban a Nemzeti, most a Radnóti Miklós Színház színpadáról, számos film és tévészerepéről ismert, kevesen tudják, hogy Gazsó György a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen végzett. Szenvedélyes viszonya a fákhoz a természetközeli élethez, pestlőrinci gyerekkoráig nyúlik vissza. Amikor csak teheti, gombászni és biciklizni jár a szalafői erdőbe. Gazsó György szerint a környezettudatosság elérésének szempontjából a legfontosabb az edukáció, amit már az általános iskolában el kéne kezdeni. Elképesztőnek tartja, hogy Magyarországon nincs saját minisztériuma a környezetvédelemnek.

Fotó: Stépán Virág
– Bár az egyetemet elvégezte, végül egy napot sem dolgozott erdészként. Mégis az első választása,..  → Folytatás

2024.01.13. 18:39

nagymihály dénes

EGYELŐRE VISZ A LENDÜLET

Nichs Andrea beszélgetése a 10 MILLIÓ FA doyenjével

♦ NICHS NDREA | INTERJÚ

Önkéntes. Afféle mindenes az alapítványnál, de van, aki a szervezet supermanjének nevezi. Kisteherautóval hozza-viszi az ültetéshez szükséges felszerelést, ha kell ásót, cölöpverőt készít, kerítést emel. Örül annak, hogy fiatalabbak közt lehet és egy olyan közösséghez tartozik, amelynek reményei szerint van hatása a jövőre.

Fotó: Stépán Virág
– Megbeszéltük a tegeződést, szóval: hogyan és miért csatlakoztál az alapítvány munkájához, kitől hallottál a 10 millió Fáról?
Franci édesapjával voltam…    → Folytatás

2024.01.06. 12:39

erdő és rigó-püspöki segítség

SZILVESZTERI EXLUZÍV INTERJÚ ÉGER FANNI KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTERREL

10 MILLIÓ FA | INTERJÚ

Oktatófilmek, nemzeti gyümölcsöskert, új nemzeti környezetvédelmi stratégia – szép elképzelések az újonnan kinevezett környezetvédelmi minisztertől, aki maga kérte, hogy készítsünk vele interjút, s így elsőként számolhassunk be a kormány új ökológiai elképzeléseiről.

Fotó: AI
Miniszter asszony, ezt az ünnepi interjút ön, illetve a munkatársai kezdeményezték, hogy a 2024-es év egy nagyszerű hírrel indulhasson: lett végre saját, önálló minisztériuma a környezetvédelemnek. A VULKÁN folyóirat 10 Millió Fa rovata megtiszteltetésnek tekinti, hogy beszámolhat erről a jelentős változásról.
– Valóban új szelek fújnak. Számomra, illetve az általam betöltött hivatal számára is rendkívül fontos, hogy elmondhassuk: gyökeres fordulatról beszélhetünk, ennek… → Folytatás
Közzétéve
2023.12.31. 18:41

hervai franciska

AZ EMBERI KAPCSOLATOK ÉRDEKELNEK /10 MILLIÓ FA

BESZÉLGETÉS A 10 MILLIÓ FA FŐKORDINÁTORÁVAL

NICHS ANDREA | INTERJÚ

Sok ezer önkéntes dolgozik az alapítvány ültetésein, többségüket Franciska is jól ismeri. Bojár Iván Andrással ők a szervezet motorja és lelke. Bár volt „rendes” szakmája, azt mondja, igazán ebben a civil tevékenységben találta meg önmagát. Kedvenc fája a bükk, de hogy ő milyen fa lenne, az kiderül a beszélgetésből.

A kezdetektől benne vagy a 10 millió Fa alapító csapatában Miért döntöttél a csatlakozás mellett?
– Négy és fél évvel ezelőtt feldobta a Facebook Iván postját, és azt éreztem, hogy jelentkeznem kell. → Folytatás

2023.12.23. 21:19

ne legyünk öko-aszkéták

DR. ASZALÓS RÉKA ERDŐ-ÖKOLÓGUS – 10 MILLIÓ FA

BALÁZS JONSON LAURA | INTERJU

A 10 millió Fa közösség ökológus szakértője, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa. Egyik fő érdeklődési területe az érintetlen, őserdő-jellegű állományok kutatása. Képzett jógaoktató, két gyerek édesanyja, lelkes budai lakos. A 10 millió Fa ültetéseire, eseményeire gyakran a családjával érkezik, no meg az elmaradhatatlan Teslával, a kirobbanó energiájú spániellel.

– Nemrég értél haza Ruandából és Ausztráliából. Ennyire izgalmas egy erdőökológus élete?

Részben a Covid miatt úgy alakult, hogy két évig nem voltak konferenciák, így most hirtelen sűrűbb lett a napirendünk. Ruandában egy természetvédelmi konferencián jártunk (ICCB 2023) ahol rengeteg afrikai problémával és megoldási lehetőségekkel ismerkedtünk meg, olyan témákban mint például a oroszlánok és egyéb nagyvadak védelme a helyiek bevonásával. Folytatás

2023.11.22. 11:43