Olvasási idő 3 perc

az lmbtq-szál

♦ KABAI JÓZSEF | SZERK

Június közepén a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója megnyugtatta a kedélyeket: a Libri többségi tulajdonrészének megszerzésével nincs más céljuk, mint a könyvpiac fejlesztése, és a kultúra támogatása.
Az elmúlt héten a könyvpiac fejlesztése és a kultúra támogatása jegyében néhány budapesti Libri-könyvesboltban befóliázták az LMBTQ érintettségű könyveket. A befóliázottakról készült fotókat nézegetve Ruff Orsolya általam nem ismert, Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás című könyvén akadt meg a szemem. Vajon mi lehet benne az LMBTQ-szál? Kíváncsi lettem, és utánanéztem.
Hamar meg is találtam. Ruff Orsolya egy meséje, a Nagy Alfredo benne van a Meseország mindenkié című kötetben, amelynek egyik példányát Dúró Dóra képviselőasszony nagy nyilvánosság előtt ledarálta. Elolvastam a mesét.
Az iskolatársai körében mellőzött, magányos kisfiú régi cirkuszi ereklyéket talál a házuk padlásán. Rájön, hogy százéves, néma, ágyban fekvő nagyapja volt Alfredo, az egykori ünnepelt cirkuszi artista. Felfedezésével szembesíti az öreget, aki megszólal, és az emlékek felelevenítésével visszatalál az életbe, a fiúcska pedig betanult zsonglőr-mutatványaival nagy népszerűségre tesz szert az iskolában.
Gondoltam, kicsit kutakodom tovább, hátha találok még más, valami izmosabb LMBTQ-szálat is.
Az Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás rövid leírásából az derült ki, hogy a címszereplő, a viktoriánus Londonban élő kislány két társával Lady Mortimer eltűnt gyémánt nyakéke után nyomoz. Bátor, rafkós gyerekek, kocsmák, kikötők, főúri szalonok… Krimibe oltott ifjúsági kalandregény… Na de a lényeg. A lánykát a történet elején úgy ismerjük meg, hogy egy könyvesbolt kirakata előtt állva vágyakozva néz egy könyvet, amit szeretne megvásárolni. Oscar Wilde, A Boldog Herceg. Ez az! Nem lehet véletlen a főhős és a köztudottan meleg Oscar Wilde összekapcsolása, ő bizonyára Ruff Orsolya egyik kedvenc szerzője. Elolvastam a novellát.
A Boldog Herceg egy hatalmas, a város fölé magasodó szobor, akinek a testét színarany lemezkék borítják, zafír a szeme, rubin piroslik a kardja markolatán. Összebarátkozik a lábánál megpihenő kis fecskével. A Boldog Herceg mindent lát, ami a városban történik, és kérésére a fecske a csőrében apránként elhordja szobortestének értékes alkotórészeit olyan embereknek, akik nagy nyomorúságban tengetik az életüket…
Mit lehet mindehhez hozzátenni? Óvodások, akik a hatalom éberségét kijátszva nemet váltottatok, hozzátok szólok. Menjetek, és vegyetek befóliázott könyveket! Két-három év múlva, amikor megtanultok olvasni, talán már nem lesznek befóliázott könyvek, mert veszélyeségük okán elégethetik őket Nagy Alfredóstul, Orczy Mimistül, Boldog Hercegestül, kis fecskéstül. Hogy Móka Mikinek, ennek az állandóan kisgyerekek körül sündörgő, egy idős furfangos férfivel és egy beszélő majommal szoros barátságot ápoló gyanús figurának az elhíresült kikiáltását idézzem:
Jóska, Sári, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, és valahány név a naptárban…
Irány a Libri!