recenzió

ékszerbe foglalt történetek

OLVASÓNAPLÓ KOVÁCS RITA ARANYMETSZÉS CÍMŰ REGÉNYÉRŐL

NÉMETH ISTVÁN PÉTER | RECENZIÓ

Számomra különösen fontos minden olyan irodalmi alkotás, amelyben a Szent György-hegy gyermekkoromtól oly ismerős alakja – akár annak csak sziluettje is – földereng. Hát még ha a szerző olyan részleteket, vedutákat is kinagyít a hegy oldalából, mint az Oroszlános kút vagy a Lengyel-kápolna. Kovács Rita első regényének – az Aranymetszésnek – kezdő és záró helyszíne a Szent György-hegy.

Az elbeszélőt Eszternek hívják, s a történet elején azt is megtudjuk róla, hogy a Szent György-hegy középső részén négy esztendejevette a teraszos kis hétvégi házát.  → Folytatás

2023.10.11. 18:41

egy kiállítás elé

RÉNYI ANDRA | RECENZIÓ

Nem magyar szerzőtől magyar témájú könyvet kézbe venni ritka öröm. Roberto Sassi kisformátumú, Francesca Dimanule által stilusosan illusztrált, a berlini olasz RAUM Italie kiadó által hozzáértéssel és gonddal kiadott, elő- és utószóval ellátott könyvét kétszer is elolvastam.

Először kiváncsiságból, másodszor élvezetből. Június 22-én nyilik az Igor és Ivan Buharov néven ismert alkotópár egyéni időszaki kiállitása a Kassák Múzeum-ban. Plakátján köszönetet mondanak egyebek mellett Roberto Sassinak is. Ez a könyv megérdemli.
A kiállitás-installáció főszereplője a Budapesten született Szittya Emil, az európai avantgárd elismert, sokoldalú egyénisége, aki hirnevét elsősorban francia nyelvü munkásságának köszönheti, ezért nem… → Folytatás
Közzétéve
2023.06.12. 21:15