tárca

az utolsó hatlapú

♦ DURST GYÖRGY | TÁRCA

A pékség-cukrászda-kávézó kombó üveges vitrinje mögött lapult. Egyedül maradt, társait elvitték a vasárnapi ebéd záró étkeként, a tejszínhabos kávé mellé. Kisssé távolabb persze még volt néhány süti, citromtorta, zserbó szelet, mandulás pite, de hát tudható, hogy a hatlapú az hatlapú. Határozottan rámutatott és a kis csicsogó szemű, tetovált karú lány szelid mozdulatokkal tuszkolta bele a cég logójával ellátott zacskóba. Vett még négy sajtos rudat, két császárzsemlét és egy félbevágott rusztikus kenyeret. Szombat délután volt, nem sokkal a zárás előtt már szinte teljesen kiürültek a polcok. Talán ezért is sajnálta otthagyni a hatlapút, ki tudja mi lesz vele, ha nem akad gazdája.

A kör alakú gyógyvizes medence padkáján a csordogáló forró vizes csőhöz közel üldögélve, magyar és német mondat foszlányok szűrödtek át a párán. Szerette elcsípni a félmondatokat, találgatva, milyen történetek húzódhatnak meg mögöttük. Kirakósdi, keresztrejtvény, sudoku. Nyugger paradicsom, ahogy egy barátnőjük fogalmazot, → Folytatás

2023.10.24. 12:12

szuper exluzív

GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

– Amikor a múlt heti szuper exluzív interjú végén felvetettem a lányának, hogy ha egyszer ön is szeretne megszólalni, akkor erre lehetőséget biztosítunk, de valójában nem reménykedtem abban, hogy ez megtörténik. Aztán kaptam egy SMS-t, amelyben üzent, jöjjünk, mert szeretne beszélni. Miért döntött úgy, hogy nyilatkozik?

– Büszke vagyok a lányomra.
Miért?
– Mert olyan szépen beszélt. Majdnem elsírtam magam a boldogságtól.
– És a vejére is büszke?
– Rá is. Nagyon.
– Mióta?
– Mindig is az voltam. Álmodni sem lehet jobb férjet a lányomnak.
– És amikor kiderültek róla bizonyos dolgok, akkor sem haragudott rá?
– Miért kellett volna? És legyünk már reálisak: milyen dolgok derültek ki? Semmilyenek. Jól érezte magát a tengeren, mindig is imádta a vizet. Nem titkolt semmit, elmondta, hogy látott delfineket. Nagy élmény lehetett.
– De a hajón nem a lányával volt, hanem más asszonyokkal. → Folytatás

2023.09.19. 19:48

szenzációs hírek

GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

Ezen a héten is rendkívül fontos hírek tartották izgalomban a publikumot, úgy mint, valamilyen Miki a popószépségverseny győztesével randizott, szörfös Szilvi romlott rizstejet ivott Balin aztán összecsinálta magát vagy éppen a szellemi környezetszennyező, a hiénaszerűen röhögő rádiós csökkent agysejt állományúnak minősített egy rendkívül szimpatikus, a hídon autóversenyzőként száguldozó szórakoztatóipari szakmunkást, aki, mert valóban rendkívül okos ember, élőben közvetítette saját futamát.

Ezek után írhatok-e még bármiről? Velem ugyanis semmi említésre méltó esemény nem történt, a gyomromat sem csaptam el, a Margit hídon is betartottam az engedélyezett negyven kilométer/órás sebességet, így jobb ha csendben maradok.
Hát, ez az. Többnyire csendben vagyok és csak bámulok magam elé. Most például azt figyelem,…→ Folytatás

2023.09.02. – 09:47

fekete-fehér, igen-nem

LÁNG JUDIT | TÁRCA

Ági alig bírta elviselni a hangnemet, ahogy beszélt vele: mintha kgyerek lett volna, nem egyedisülálló háromgyermekes anyuka. A családsegítőben került a nála sokkal fiatalabb szociális munkáshoz, mert lakcím szerint hozzá tartozott. Bármilyen problémával kereste is meg, szinte mindig feldúltan távozott.

Tanácsot alig kapott, de kiosztást annál többet. „Hát maga még ezt sem tudja?”, vagy „most én beszélek”, „meg kell magát tanítani arra, hogy jobban beossza a segélyét, nem fogok mindig papírokat töltögetni”, a családsegítő ügyvédjénél én beszélek, maga csak akkor szólal meg, ha kérdezik és csak igennel és nemmel válaszolhat, – értve vagyok?” és ehhez hasonlók. Ági nem tudta megfogalmazni, hogy mi fáj neki a szociális munkással való találkozások alatt és után, csak lelki fájdalmat érzett és szégyent.
Kisgyermekkorában,..  Folytatás

Közzétéve
2023.07.07. 10:56

faggyúfény

GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

Új beteg érkezik. Fehérruhás emberek rohannak a bejárathoz, kiemelik a csettegő vontatta utánfutóból, és már viszik is a vizsgálóba. Minden perc számít. Szerencsére gondos kezek vigyáznak rá. Szédítő a forgalom a nap huszonnégy órájában.

Dergecén, az ország legjobb kórházában vagyunk, melyet a Tallowlight Kft. a hazai egészségügyi reform leginnovatívabb, egyben legsikeresebb cége működtet. Elnök-vezérigazgatója Savó Pál korábban állattenyésztéssel foglalkozott, de polgárőrként is sokat tett közvetlen környezetéért, ám az elmúlt években profilt váltott és ma már komplex szolgáltatásokkal járul hozzá az egyre magasabb színvonalú ellátórendszerhez. Betegszállítás, kórházi liftek fejlesztése és újszerű használata, a műtők világítási rendszerének tervezése és kiépítése, valamint az orvosi eszközök sterilizálása épp úgy a portfóliójuk része, mint a kórházi étkeztetés, különös figyelmet fordítva a tejtermékekre, melyek nem hiányozhatnak a betegek menüjéből. Savó szerint a napon érlelt, nem hőkezelt tej az elsőszámú feltétele a gyógyulásnak. Minden más, beleértve a műtéti és gyógyszeres kezeléseket, csak másodlagos jelentőségű.
A Tallowlight Kft. … → Folytatás

Közzétéve
2023.07.05. 13:55

a mozdulat elviselhetet - len könnyűsége

GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

A „Szabadlábon a munka világába” program, amely számos gyönyörű, panorámás budai villát vásárolt a dolgozóknak, csakhogy minél szebb, jobb, élhetőbb munkakörnyezetben végezhessék el a rájuk bízott közérdekű, ugyanakkor titkosított közfeladatokat, ezúttal a Kossuth díjas diagnoszta, szem-és mozgásszervi specialista tevékenységéhez járult hozzá egy pazar, minden igényt kielégítő intézettel.

Kép: B IA + IA

A fiatal szakember korábban több alkalommal is jelezte, rövid időn belül, akár ingyen is elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Szavai szerencsére értő fülekre találtak, hiszen a nagy odafigyelést igénylő művelethez azonnal megkapta a város legszebb, hipermodern épületegyüttesét.
Immár a róla elnevezett gyógyászati központban kutat a harmincadik születésnapját… → Folytatás

2023.05.23. 16:40

most élj!

GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

Üdvözlöm önöket, Tótka Bálint vagyok, a Királyok völgye Ingatlanközvetítő vezető-senior értékesítője. Engem ért a megtiszteltetés, hogy bemutathatom önöknek ezt az elővárosi gyöngyszemet, irodánk legújabb ékszerét, eme pompás otthont.

Kép: B IA+AI

Jöjjenek be nyugodtan, ne toporogjanak az ajtóban. Nem, a cipőt nem kell levenniük, amúgy is hat macska és három kutya élt itt együtt a tulajdonossal. Arrébb állok, így jobban elférünk. Így ni, már bent is vannak. Ha egy picit arrébb húzódik, akkor az ajtót is be tudom csukni. Sikerült. Köszönöm. Még egyszer, üdvözlöm önöket, örülök, hogy eljöttek.
Mint látják ez itt az előszoba, egyben a konyha, ahol a lakás tulajdonosa, nem titok kiről van szó, Vencsellői Szimonetta, vagyis É.M.Szimi , az Élj ma, ki tudja lesz-e holnap valóságshow sztárja itt,…
→ Folytatás

2023.04.27. 10:08

a kőkorszak gyermeke

♦ GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

A kőkorszak gyermeke Akkoriban született, mikor a kő volt a minden. Köveztek teret, parkot, tópartot. A kő a legértékesebb valutának számított, aki csak tehette kővel csencselt, termelt, kőbányát szerzett.

Kép: Bojár Iván András

A legjobb iskolákban. Külföldiekben. Azokban bízott. A kőből és egyéb üzletekből megszerzett pénz tekintélyes részét gyereke oktatására fordította. Abból baj nem lehet, gondolta. De erről senkinek nem beszélt. Sok az irigy. És a gonosz. Nekik tanár sem jutott.

Aztán a gyerek elment. A tengeren túlra. Diplomáért. Mesés egyetemeken, nem kőből élő halandóknak megfizethetetlen tudásközpontokban képezte magát. → Folytatás
Datum
2023.05.07. 13:24

tündökletes fényességek csarnoka

GELLÉRT ADNRÁS | TÁRCA

– III.Károly közelgő koronázási ceremóniáját elhalványítja, sőt, teljességgel jelentéktelenné és érdektelenné teszi az az esemény, amely Magyarországon történik éppen ezekben a percekben. 

Kép: B IA+IA
Kapcsoljuk tudósítónkat, Pregereczky Zitát. Szia, Zita. Mit látsz most?
Szervusz Anikó és Gábor! Köszöntöm a kedves nézőket. A hivatalos megnyitó ünnepség egy óra múlva kezdődik, de már most tele van a füvesített parkoló tekintélyt pararancsoló SUV-okkal, extrém fényezésű luxusautókkal, szlovák rendszámú terepjárókkal. A biztonságiak aggódnak, hogy az épp leszállni készülő, ismeretlen lajstromszámú… → Folytatás
Közzétéve
2023.04.25. 12:16

totemállat -tól az állati tetemig

♦TARR HAJNALKA | TÁRCA

Ne búsúljatok. A farkast hamarosan viszontláthatjuk a következő vadászkiállításon szépen kitömve! Így Minden Magyar Emberhez eljut! Kóborol kóborol…nekünk itt ne kóboroljon!

Összevisszamegy. Maradjon egyhelyben szépen örökre!
Amúgy meg..aki sajnálja, az azt jelenti még bőven van dolgoznia önmagán. Az azt jelenti még nem nőtt föl igaz magyar polgárnak. Igaz magyar polgár ugyanis tudja miben él. Tudja hol él, tudja miben hihet és miben nem. Mennyi idő kell még, hogy megtanuljátok? Na. Tündérmesék édes istenem. Jó a vége, mi? Grow up. Amúgy pedig mi lett volna a farkas további sorsa? Elmondom: Magyar Nemzeti Csodafarkassá avatták volna. Közvetlenül a Magyar Nemzeti Csodaszarvas Szobrot kergető Magyar Nemzeti Csodafarkas Szobornak lett volna múzsája hatszázmilliárdból. Hát kellett volna ez neki? Meghalt még időben. Énekelt volna róla valami könnyfakasztót Tóth Gabi a Pápa előtt farkasprém gallérban. Lett volna belőle dísz farkas egy… → Folytatás

2023.04.15. 19:31

károly a hungarikum

GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

VI. Nagy Károly szíve megtelt a siker és elismertség vattacukor puhaságú, édes érzésével. Ha tehetné széttárt karokkal csak rohanna, és mindenkinek könnyesen-nevetve az arcába kiáltaná, megcsináltuk!

Nagyok lettünk! Világhírűek! Ez a csupaszív ember azonban mégsem engedhet annak, mit lelke oly hevesen diktálna neki, és annyira, de annyira kikívánkozva belőle, de nem mosolyoghat senkire, nem szaladhat az örömhírrel világgá, mert járni is alig bír kezeletlen,…→ Folytatás

2023.04.21. 12:13

a kivégzések unalmáról

BOJÁR IVÁN ANDRÁS | TÁRCA

Enyhén életlen kép egy hetilapban. Színes, fakó. Jobboldalt tarka ruhás tömeg fekszik szép hosszú sorban egy elnyúló földkupac előtt. Baloldalt tarka ruhás tömeg áll fegyverrel a kézben.

Képernyőfotó 2023-03-18 – 0.40.09

A kép kőhajításnyiról készült, hová talán a puskapor szaga el nem érzett már, de a lövések hangja minden bizonnyal eljutott. Az öldöklés most ért véget éppen. Még látszik a nekifenekedés a kép baloldalán állókon, szinte érezni, ahogy sokuk szíve hevesen zakatol, a fejekben…  → Folytatás

2023.03.18. 06:15

tegnap éjjel rengett

BERTA ÁGI | TÁRCA

Amikor először olvastam folyóiratotok nevét, azonnal Máraira gondoltam. Nem a Vezúvra, nem a Solfatarára es nem is a több földrengésre, amit megértem, hanem Máraira.

Nem emlékeztem már rá pontosan melyik könyvében írta le a nápolyiak viszonyát a vulkánnal, először azt hittem a naplójában, de ma este, miután végiglapoztam a Napló egy régi kanadai kiadását jöttem rá, hogy nem, hogy mégsem hanem utolsó regényében, A San Gennaro vérében , amit mar olaszul olvastam. Márai naplója egyebkent két példányban megvan. Olaszul es magyarul. A magyar nyelvűt, amit Kanadában adtak ki 1976-ban, Arankától, egy magyar származású gordonkaművész hölgytől örököltem, aki karmester férjével együtt, jó barátja volt Márainak es Lolának nápolyi tartózkodásuk alatt. Érdekes dolog a memória. Majd 50 éve élek Nápolyban, többnyire olaszul írok, regényemet is olaszul írtam meg,,,,  → Folytatás

2023.04.01. 17:15

populizmus-tól a bioszféra-tudatig

♦ OROSZ JENŐ | TÁRCA

Több, mint száz év ezelőtti kijelentésekről derül ki, hogy igazuk volt az akkori „megmondó embereknek”: Darwin evolúciótanát igazolja a négylábú bálna maradványainak felfedezése, Einsteint a gravitációs hullámok detektálása és a fekete lyukról készített első fénykép,

 Marxnak az a jóslata vált be, hogy a kapitalizmusban egyre kevesebb ember birtokol egyre nagyobb vagyont; ma a világ leggazdagabb 40 emberének akkora a vagyona, mint öt milliárd embernek együttvéve, és Freud emberképének hármas felosztása is érvényesnek látszik: ezek az Id (Ösztön-én), Ego (Én) és a → Folytatás

2023.04.01. 19:02

I. a tudjukkik

 TARR HAJNALKA  | TÁRCA

Kötelező volt tűz és munkavédelmi órára járni, hogy minden festő és szobrász, és grafikus is megtudja védeni magát az esetleges tűztől – és munkától. Kínkeservesen unalmas volt minden perce, de elsősök voltunk, vagyis frissek, lelkesek és engedelmesek, szóval bejártunk.

Nem emlékszem a pasas nevére, aki tartotta, nem volt tűzoltó, se katona – csak arra, hogy egy ponton valami olyasmi hagyta el a száját – mintegy mellékességbe csomagolva, – hogy „…a Dohány utcából irányítanak itt mindent.“

Nem emlékszem, hogy hogyazistenbe keveredtünk a poroltótól a Dohány utcába egyenest, csak arra, hogy eléggé felment az agyvizem: felpattantam és már mondtam is, hogy ácsi-ácsi, öntsünk tiszta vizet a pohárba! Meg hogy nevezze nevén a gyereket, mert tudni akarom, hogy a secondhand ruhabutikról volna-e szó, ugyanis ők nekem is gyanúsak, vagy arról a bisztóról ott a Zsinagógától átellenben srévizavé, ahol sokan ülnek, mindig ugyanazok és mindig ugyanazt isszák?→Folytatás

2023.03.25. 22:17

berlin

♦ EGYIK VIRÁG | TÁRCA

Három évvel később hevertem ki a szakitásom Berlinnel.

Nem gondoltam volna, hogy szakítás volt. Elegem lett, eljöttem és kész. Úgy, mint apám, ő is mindenhonnan csak úgy elment.

Fotó: A szerző

Aztán gyanúsan sokáig haragudtam Berlinre, amíg három évre rá egy istentelen hideg reggelen eszembe jutottak a befagyott óbudai pocsolyák meg az egész kilencvenes évek, és rájöttem, hogy Berlint végig Budapesthez hasonlítottam. Hirtelen azon kaptam magam, hogy megbocsátok neki. Hogy másképp gondolok rá, mint addig, hogy elfogadom olyannak, amilyen volt. Nem azt éreztem, amit máskor, hogy jó, hogy már nem vagyok ott, hanem úgy gondolok rá, mint egy helyre, ami tárt karokkal vár.  → Folytatás

2023.02.04. 17:33

a (k)zene komisszárja

GELLÉRT ANDRÁS | 3 TÁRCA

Az afrikai könnyűzene megújításáért felelős frissen kinevezett miniszteri biztos levette füléről a fejhallgatót, majd odabaszta a fehér elefántagyarból faragott súlyos íróasztalához.

Fotó: IA+AI

Olyan erővel, hogy

az eszköz megrepedt, membránjai pedig használhatatlanná váltak.

Hiába rázta, ütögette még percekig, a készülék elnémult. Blo-t vagy

Ali Farka Touré-t hallgatott? Netán Salif Keitát? Sosem tudjuk meg,

de ennek nincs is jelentősége. → Folytatás

2023.03.22. 14:51

hernyósztori

♦ TARR HAJNALKA | TÁRCA

Haza kellett hoznunk hat kis csigát Kővágóról, hogy innetől kezdve az idők végezetéig együtt éljenek velünk. Egyelőre egy befőttesüvegből kerültek át eggyel nagyobb befőttesüvegbe, és amig keresgéltem a nagyobb szálláslehetőséget (20 perc) nyitva hagytam az üveget, hát mire észbekaptam, volt amelyik egészen az üveg külső aljtájig elrohant.

Elégedetten konstatáltam, hogy nekem való kisállat-projekt lesz ez a csigafarm, nem fogok beleőszülni a stresszbe az tuti, ha véletlenül úgyfelejtem őket -bárhogy.

És akkor van, amikor nem bírsz magaddal és a hat csiga mellé még beszerzel egy selyemhernyót is…
Olyan négy körül lehettem, amikor kaptam egyet anyukámtól. Nem nagyon voltak játékaim, hogyismondjam, nem vetett föl minket a pénz, de bogár/rovar az mindig elérhető volt teljesen ingyen, legalábbis tavasztól őszig…→ Folytatás

2023.04.04. 11:29

 

 

piroska és a végrhajtó

♦ GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy használt ruhákat árusító bolt, ahova mindig csütörtökön érkezett új áru. Akkor bontottak bálát.

Képernyőfotó 2023-03-12 – 20.26.07

Álomszép kollekciók, német, svéd, angol vöröskeresztes adományokból összegyűlt meseszerű tréningnadrágok, szoknyák, kabátok találtak ilyenkor új gazdára. Julika  időben érkezett, így hatalmas szerencse érte,  hozzájutott a Grimm divatház tűzpiros kabátjához. Azonnal felpróbálta,  az eladónők pedig nem győzték dicsérni. El is nevezték Juliskát Piroskának, aki a pénztárhoz sietett, fizetett, utána… → Folytatás

2023.03.13. 03:16

kinek van egy szellemi háborúban igaza?

CSIKÓS ATTILA  | TÁRCA

Az utóbbi időben, talán az egy éves évforduló okán megint sokat beszélgetünk a háborúról. Nekem ebben – talán sajnálatosan – elég markáns véleményem van.

Fotó: Csikós Attila

Egyszerűen elfogadhatatlannak tartom, hogy egy ország, a maga által idén kilencedik éve aláírt „tűzszüneti” szerződést, valamint számtalan egyéb nemzetközi megállapodást megszegve lerohanjon egy másikat, és területet raboljon tőle, lerombolja városait, és a civil lakosságot támadja, nem egy esetben háborús bűncselekményt követve el. E kérdésben, legyek bár elpuhult boomer, vagy egyszerűen csak lusta és gyáva „európai”, azok a pragmatikus érvek… → Folytatás

2023.03.11. 13:40

kálvin beszól

♦ CSIKÓS ATTILA | TÁRCA

Egy találkozóra mentem, ami végül elmaradt, ittam egyedül, ez megszokott bolyongó alkatú embereknél, a céltalanság felszabadító erővel hat, ahogy a kijelölt végállomás nélküli séta is, az ember barangol, bóklászik, bámul jobbra és balra, és közben, ahogy elgyalogol a belváros kirakatai előtt, azon tűnődik, hogy az utcák, helyek tűnnek-e el előbb vagy emberek, akik azokon az utcákon jártak, azokban a csehókban ittak, szerettek, fizettek vagy maradtak adósok.

Fotó: Csikós Attila

A Kálvin téri üvegpalota helyén parkoló volt egy darabig, a telek melletti házban volt egy csajom. Átellenben, szemben szintén parkoló volt valaha, az első tűzfalnál pedig valami teraszos  kricsmi… → Folytatás

2023.02.10. 15:09

idill

EGYIK VIRÁG | TÁRCA

Ébredés után az első két óra semmittevés. Teregetés, mosás, tea. Jó meleg, mézes, citromos. Majd az erdei házunkban is ezt fogjuk csinálni, ébredés után az első két órában semmit. Miután sokat utaztunk, körbe utaztuk a világot, a tiedet meg az enyémet is, rájövünk, hogy igazából nem is szeretünk utazni, és feltesszük majd magunknak a kérdést, hogy akkor miért utaztunk ennyit feleslegesen.

Fotó: Egyik Virág

És majd azt válaszoljuk, hogy azért, hogy jó legyen hazajönni, mert minden egyes hazaérkezéskor más itthon a világ. Sokkal tágasabb, mint előtte. És azért is utaztunk persze, hogy rájöjjünk, hogy mennyire nem szeretünk utazni, így legalább ezt is tudjuk már.  És minden felismeréssel, ami egy feleslegesen megtett út után ér minket, gazdagabbak leszünk. És rájövünk arra is, anélkül, hogy bárki mondaná nekünk, hogy az… → Folytatás

2023.02.04. 18:34

mit tettem a hazáért, julianna...?

CSIKÓS ATTILA | TÁRCA

Ezt kérdezted tőlem, Julianna, s egészen pontosan úgy fogalmaztál, hogy „mit tettél az én hazámért”, azaz hogy én mit tettem a te hazádért, Julianna, nem tudom, a te hazádért mit tettem, sosem éreztem úgy, hogy a hazám a tulajdonom, vagy valaki tulajdona,

Fotó: Csikós Attila

és nekem az „ő” vagy a „te” hazádért kéne tennem bármit is, ennél én egyszerűbb vagyok, Julianna, a haza körét nem kell birtokos szerkezettel négyszögesíteni, a haza nem egy telek, nem egy stég, és még ha úgy is gondolod, hogy neked több jogod van magaddal megszemélyesíteni történelmet, származást, mindenki múltját és hazaszeretetét, mert a te szíved, Julianna nagyobb lánggal ég, mint a kitáguló és… → Folytatás

2023.02.25. 00:35

el kell menni a világ végére

EGYIK VIRÁG | TÁRCA

Európában is vannak tér-és időbeli dimenziókapuk, mint a kilencvenes évek elején a hársak alatt az az asztal a maglódi állomáson, de lehet, hogy a Farkasréti temetőnél volt, ahol felkapaszkodtunk a villamos ütközőjére, mert nem volt jegyük.

Fotó: Egyik Virág

Az is lehet, hogy a maglódi állomáson a fröccsözés, a taták hosszú nézése, a letörölt kocsmaasztal szaga mind egy filmből maradt meg bennem. A szagok, azokról regényt lehetne írni, hogy mi minden jut az embernek bizonyos szagokról az eszébe. Megtörtént és még nem történt dolgok, vagy olyanok, amik máshol és mással történtek meg, és azt képzelem, hogy én voltam ott helyettük.. → Folytatás

2023.02.04. 18:20

felnőttünk?

♦ CSIKÓS ATTILA | TÁRCA

Én az élethez társakat kerest em, nem tanárokat. Hogy hiba volt-e, nem tudom. Mindig is az egyenlőséget, talán a kiegyenlítettség állapotát vártam el. 

Fotó: Fortepan / Hlatky Katalin-Főkert

Én nyerítek, te megnyugtatsz vágta után. Nálam az erő, nálad a bizalom. Mindig küzdöttem a tanáraimmal. És igazán se erős nem tudtam, lágyítva: mertem lenni, se valódi bizalmukat el nem nyertem soha. Ez így van azóta is. Diák-tanár helyzetek sora az élet. Okosabb, okoskodó szerkesztők, rendezők, és az óbégató, örök emlék osztály, az olvasók érdekes, érdektelen, aranyos csapata.

Az általános iskolában sok szerelem után végül azzal a lánnyal jöttem össze, akit nem érdekelt, hogy megszólják miniszoknyája miatt. Nem hordtunk köpenyt. Lázadtunk. A földrajz tanárnő kigúnyolt a hosszú hajam miatt.
→ Folytatás

2023.01.13. 14:19

aranytea

♦ EGYIK VIRÁG | TÁRCA

Mindenkinek van egy sztorija, mondta a grúz ezen a tágra nyílt reggelen, amikor úgy éreztem, hogy ma van az a nap, amikor minden jó megtörténhet, amikor mindenkinek meg tudok bocsátani.

otó: Egyik Virág

Mert azt is mondta egyszer, hogy az egyik ember nem tud ártani a másiknak, és ezt nem fejtette ki hosszabban, de rájöttem, hogy igaza van. Legbelül, minden rétegen túl van egy hely, ahova nem jut el a fájdalom. Ez a hely olyan, mint a tenger mélye, sima és háborítatlan, akkor is, amikor a felszínen vihar van. Amikor a Pepe átkelt egy vitorlással Panama és Kolumbia között a tengeren és a vihar alatt a vitorlása úgy hánykolódott tenger hullámain, mintha papírból lett volna, a tenger mélye nyugodt és sértetlen maradt. → Folytatás

2023.01.31. 11:07

nápolyiak vagyunk...

♦ OROSZ JENŐ | TÁRCA

Nem szükséges félteni a „görög–római–zsidó–keresztény-felvilágosodáskori” hagyományok ötvöződéséből létrejött európaiságot, annál kevésbé mivel a középkor elején, több száz éven keresztül a keresztény, a zsidó és a muszlim kultúra szimbiózisban élt egymással (ha az arabok nem őrzik meg, nem fejlesztik tovább a fanatikus keresztények által módszeresen megsemmisített antik filozófiai, tudományos és művészeti alkotásokat, akkor nem létezne európai kultúra!).

Fotó: Fortepan / Szávoszt-Vass Dániel

Az igazi veszélyt, globális szempontból, a „Nápoly-szindrómában” látom.

A középkor és a barokk Nápolya az európai történelem egyik fényességes központja volt, amiről épületei, múzeumai és zenetörténeti..→ Folytatás

2023.01.12. 23:31

dzsungel

EGYIK VIRÁG | TÁRCA

Nem találkoztam ma senkivel, csak a szomszéddal, aki átjött szólni, hogy ne dolgoztassak a Sanyival, mert rosszul járok. Náluk nem fejezte be a tetőt, és azóta bottal ütheti a nyomát, és a Sanyi anyja csak a vállát vonogatja, amikor átmegy hozzájuk, és kérdezi, hol van a Sanyi. 

Fotó: Egyik Virág

A szomszéd a kanapénkon ült, azon a zöld kanapén, ami jól besüpped, ha ráül az ember, hogy aztán alig tud felkelni. Ott ült és csak beszélt, én pedig bólogattam, és tovább nyújtózkodott bennem a csend. Egész nap ezt csinálta, még mielőtt átjött volna a szomszéd, és ő se tudta kizavarni onnan. Teltek az órák, és egyre csak nőtt bennem a csend által elfoglalt hely.
A csenddel teli szoba a dzsungelre emlékeztetett. → Folytatás

2023.02.04. 17:56