Olvasási idő 2 perc

hahó anyám

ÚJFALUSI KATA | NAPLÓ

Arra gondoltam, veszek öntapadós mellemelőt.
Megvan rá a kereslet bizonyára, ha szinte minden hirdetés erről szól. Meg a reményről, amit keresgélni kell magunkban. Úgy tűnik, a bankok tudják, hogy lehet a G-pontunk. Most már én is tudom, így negyven felé. Valahol a száz eurós eper és a havi számlák befizetése között van, egy kicsi szobában, zöld földre terített ágyban, ott villog az én végre tulajdonolt G-pontom, mint egy indián stroboszkóp. Azt viszont senki sem tudja, hogy miért gé.
Hahó, Anyám, te tudod?
Egy nagyon okos bácsi találta ki, Ernst Gräfenberg doktor. Rengeteg nőt vizsgálhatott meg, vagy folyton a feleségén kísérletezett. Legalább olyan boldog nő volt tehát Gräfenbergné, mint most én, mert nekem meg végre megvan. A fejemben Tudósfeleség vagyok, nagy tével, lenézem a kor emberét a nyomorult problémáival együtt. Hogy nem vesz jegyet, inkább bliccel, hogy az autóján visszatekeri a kilómétert, hogy újrapattogatott kukoricát ad el utcagyerekeknek, vagy olyan minőségű fagyit, amiért Bagaméri szimplán nyakonvágná.
Én ezeken felül állok. Lebegek a város felett, vagy felköltözöm az űrbe, úgysem tudom ebben a hónapban kifizetni a lakbért, meg a lebegés jó. Megnyugtat.
Igen, felelőtlen vagyok, Hahó, Anyám!
Azért nincs soha egyben a lakbérre, mert öntapadós mellemelőkre költöm a pénzt, meg ide-oda autókázom, lovardába hordom a gyereket, mint ha megtehetnénk. Aztán egyszer csak beroskad az a maradék agyam a pénztárnál, amikor a semmire tizenkétezret mond a sparos néni, jön egy szekunder inkoherencia, ott helyben kettéharapom a bankkártyámat, az ötszáz forintos búzaveknit a hónom alá csapom és kirohanok a boltból, visítva, hogy:
– Találjátok meg inkább a G-pontotokat, hülye barmok!
Filmből vagyok, kép vagyok, rohanó régi dallamos rock zene egy dübörgő mélynyomóból. Úgy érzem, sikerült!
Amikor az önkormányzati rendészek térdkiütéssel leterítenek a saroknál, a búzavekni idétlenül a sáros pocsolyába gurgulázik.