Olvasási idő 9 perc

cicmájerné vegyesboltja

ÚJFALUSI KATA | NAPLÓ

Rettentő jól áll nekem a vidék. A sok házikenyértől kikerekedtem, van mit fogni rajtam.

Aztán meg, itt van az a barátságosság, amit az elején nem tudtam hova tenni. Sőt, volt, hogy elfogott a pánik, hogy itt nem is lehet úgy kimenni az utcára, hogy ne találkozz naponta ugyanazokkal. És ha egyszer bumm, elesel a biciklivel a művelődési ház előtt, akkor azt azok látják, akik másnap és harmadnap is a plezúros térdedről fognak érdeklődni. Úgyhogy volt, hogy osontam. Meg nem néztem oda, illetve más és más időpontokban merészkedtem csak a drogériába. Semmi értelme nem volt, mindegy, hogy a nap melyik szakában, mindegy, hogy harisnyaüzlet vagy a Cicmájerné vegyesboltja, rádköszönnek ugyanazok, érdeklődnek, hoznak ragtapaszt a plezúrra. Most már imádom ezt, de nehéz volt megszokni. Az ember könnyen elalantasodik egy nagyvárosban. Csak nyomul és tipor.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én Budapesten már nagyon sok fészbúk barát mellett kapaszkodtam például izzadva a trolin és nem néztünk egymásra. Holott három héttel azelőtt szíveztem az illető esküvői témájú történetét vagy elcsodálkoztam azon, mennyire összekapta magát az utóbbi időben.
Unalmas téma, de igaz, alakoskodunk. És tömeg vagyunk.
Én javasolnám mindenkinek, hogy egy-két hétre költözzön ide, s járjon el a Cicmájerné vegyesboltjába, legyen tanúja annak, ahogy egy bevadult románc során a tizenkilenc éves, jó házból való kisasszony átszökdös a 79 éves – szintén bujdokolva élő – meg nem értett csőszhöz, és aztán egy veszekedést követően, manapság úgy mondják, szerelemféltésből a kisasszony beveszi az öreg csősz összes éjjeli szekrényen hagyott tablettáját, lesz, ami lesz alapon. Úgy találnak rá egy halom szívgyógyszertől aléltan, mire a csősz megérkezik, szerelmesen, nem is értve a kisasszony tettét, és ezen a ponton ő meg azért esik össze, mert nem tud hirtelen a szívgyógyszere után kapni.
Rémes egy történet. De mindketten még ma is élnek, mert vidéken is jár a mentő, legfeljebb nem ér ki, de járni jár. Itt szerencséje volt mindenkinek. A románcot kellett lezárni csupán, mert a kisasszonyt ezek után, érthető módon eltiltották a búskomor csősztől, s keresésben vannak számára, éppen kevésbé koros és stramm férj után néznek. Aki nem szed szívgyógyszert.
Egy szó, mint száz, jó itt. Több, mint jó. És én kerek vagyok, teperek a bicajjal, plezúros térdekkel és felkészültem rá, hogy minden nap szembejönnek ugyanazok az arcok. Zötyög rajtam a nyugalom megható hája.
Mert minden napra akad valami kis jóság. Egyik nap egy zsák friss almával nyitogatják a kilincsünket, másik nap az utca végéről hozzák a több tonna céklát nyulaink számára. Itt kölcsönadják a fűnyírót és egy kanál sóért rohangálnak a szomszédok egymáshoz, amit aztán viszonoznak, sőt, túlviszonoznak, hogy meglegyen a játék a dologban. Mi is kaptunk már égig érő kolbászt azért, mert valamikor átadtunk két szem borsot.
A szomszéd jó kalóz pedig az idei szinte összes paradicsomát átadta nekünk a kerítésen. A kisunokái messze vannak, mi meg közel, és nagy a pocakunk. Csodás paradicsomai vannak, anyukám is evett belőle és kiabált a telefonban, hogy tizennégy éve nem evett hasonlót, ez végre nem az a halízű szar, amit a nagyáruházaknak van pofájuk paradicsomnak eladni.
Anyukámnak is jót tesz a vidék.
Most megyek, becsukom az ablakot, mert a mellettünk lévő vadászházban buli van. Lőni nem fognak, de ezt a zenét én nem választanám parti alapnak. Semmi gond, elférünk, és igazán irigylem a jó kis főzéseiket, meg a fellógatott fácánjaikat, ahogy táncolnak a szélben az udvaron. Már készülök, mert ezeknek a buliknak a másnapján az árok telis tele van fél üveg whiskey és unicum szép emlékekkel, amiket én össze szoktam szedegetni, hogy nyomott téli estéken nekem is legyen mit szopogatni. Tessék, nekem is megvan a saját szívgyógyszerem.
Este van, intenzív eső. Most zárt be a Cicmájerné vegyesboltja, pár perc és ő elmegy a ház előtt az autójával. Ritmus az van itt bőven.
Elnyújtózom a műanyag konyhaszékünkön. És azért észnél vagyok. Mert bármilyen jó is itt, spórolni kell a gyógyírrel azokra az időkre, amikor majd ide is elérkezik az a bizonyos tömeg.