Olvasási idő 4 perc

hétvégi mozaikok

DURST GYÖRGY | NAPLÓ

Kinyitottam egy régi emlékdobozt, Woodstockban jártam. Mit nem adtam volna, ha hatvannyolcban eljuthattam volna tizenévesen az eseményre! Joe Cocker, Janis Joplin, Jimi Hendrix és a többiek. Egy kis segítség kellene a barátaimtól, hogy én is segíthessek, énekelték. Hallgattam a zenét, néztem a hatalmas tömeg előtti színpadon játszókat, a fáradt szervezőket, résztvevőket. Gyönyörű lányok és fiúk, hippik, félig meztelenek, vidám és betépett arcok, fiatalok. Ötvenezret vártak és lettek vagy félmillióan, hatalmas eső és sár lett, utolsó fellépőként Hendrix belecsapott az amerikai himnuszba. Több mint ötven éve az ott hullámzó tömegből emelkedtek ki a későbbi vezetők, emlékezetes élményként hozva magukkal a múltat, s általuk vált az amerikai demokrácia a világ vezető hatalmává. Én már nem utazok amerikába, mint ahogy Balázs Attila sem utazik Argentinába könyve címe szerint. Nem tudom, ő volt-e, nekem amerika kimaradt, a film képei beégtek az emlékezetembe.

kép: Egy oxitán és egy kínai zenész találkozása a Mediawaven. fotó: a szerző

Egy hír szerint a pápa magyaroszágra érkezése alkalmából ingyen lehetett utazni vonattal, autóbusszal Pestre, gondolom, a kalauznak csak annyit kell mondani, a pápához megyek! Nem próbáltam ki, lehet, nem így van. Egy ellesett/elhallgatott beszélgetés foszlányai a termálfürdő medencéjében: – Mégis fel kellet volna most menni Pestre az Ikeába megnézni azt a konyhabútort, ingyen utazhattunk volna.

– Nem baj, biztos nagy volt a tömeg a vonaton, – jött a válasz – Menjünk inkább, igyunk egy sört. A pápa jól elvan nélkülünk. Nem tudom, nagy volt-e a tömeg a járműveken, a szomszédékat nem látom, lehet, hogy elmentek pápa nézőbe? A Kossuth téren 25 ezer embernek találtak férőhelyet, a többiek a mellékutcában felállított videó falon nézhették a szertatrtást. Emlékszem egy mára híressé vált producer lelkendező kommentárjára, több mint két millióan fértek el o.v. melleti tüntetésen a téren. Most akkor mennyi is lehet az annyi? Láttam egy fotót, a pápa és az említett kisbetűs ülnek egymás mellett egy fehérre festett karosszék szerű alkalmatosságon, az utóbbi lába alíg éri a talajt, de pár centivel magasabb a pápánál! Szánalmas.
Sokan azt gondolják, hogy a pápa szeretetből jött hozzánk, az eszükbe sem jut, hogy oda megy, ahol legnagyobb gond van a hittel. Az orvos oda megy, ahol beteg van, papot akkor hívnak, ha haldokló van a háznál. Szarvasölő politikus, katolikus hitre tért ötös számú párttagkönyv tulajdonos, természetvédő főhorgász, köpö-nyegforgató miniszterelnök, s más közjogi méltatlanságok körében a fehér ruhás pápa, néhány őszinte gesztussal. Álszentek gyülekezete, a hit belül lakozik, nem a templomokban. Láttam egy képet, ahogy a több évre elítélt b.gy. köztársasági elnöknői kegyelemmel lovon ülve távozik a börtömből. Ugyan nem fehér, de az üzenet vészesen hasonló, mint Horty Miklós esetében. Köztársasági elnöki am-nesztia egy köztársaság nélküli országban.
Találkoztam régi, középiskolás kori barátaimmal. Ritkán látjuk egymást, évente egyszer-egyszer összefutunk pár órára, beszélgetünk a betegségeinkről, felidéz-zük közös múltunk emlékeit. Már ketten elhaltak mellőlünk, és magunknak sem beismerve, félünk az elmúlástól, de jó beszélgetni, együtt rettenteni a keselyűt. Nem politizálunk, de minden mondatunk mögött meghúzódik a félelem a jövőtől.
Olvasom, a független színházi társulatok és táncművészeti kuratórium rendel-kezésére álló támogatási keret tizenvalahány év alatt a tizedére csökkent, ennek hangot adva levelet írtak a kultusz miniszternek. Tisztelem őket, de vajon mi vár-hatól? Érdekli a jelenlegi kulurális kormányzati szerveket, hogy tudnak-e működ-ni? Néhány kiemelt, NER-kompatibilis szervezet, kompromisszumok árán műkö-dő hely, esemény még van, fortélyos félelem igazgat.
Vagy harminc év óta ezekben a napokban zajlik a Mediawave fesztivál, most is voltak filmes események, zenei és egyébb közösségi programok. Májusfa állítás, tavasz ünnep, beszélgetések, barátságok, szerelmek. Harminchárom éves múlttal rendelkező kulturális rendezvény, egy az európában is jegyzett fesztiválok közül. Manapság egy azok közül, amely lassú megszűnése várható, piaci alapon nem működtedhető. Eu-s pályázatok hazai támogatások híján kevéssé remélhetőek, végletekig feszített önkéntes munkával néhány év múlva kihalásra ítéltetett. Mint annyi más civil kezedményezés. A szabadság kis körei ellehetetlenülnek, lassan az álmok szertefoszlanak. Woodstock szabadsága elveszni látszik, a hatvannyol-cas eszmék mára ábrándos délibábok.