Olvasási idő 3 perc

az olasz gépsor

♦ DURST GYÖRGY | NAPLÓ

Anyámmal kíváncsian lestük a barokkos boltíves kapu előtt állva, hogy az olasz palackozó gépsort hogyan fogják bevinni az udvari rampára. Onnan már szép lassan, görgőkön, illetve vastag fémcsöveken gurítva be tudják majd vinni az üzembe, és beépítik az üvegmosó mögé a cimkéző, a kupakozó, a vizsgáló és a csomagolópult elé. Annál a pultnál ketten dolgoztak, Anyám pirosbabos főkö-tőben és vele szembe a párja, akinek sajnos, elfelejtettem a nevét. Vékony se-lyempapírba tekerték gyors mozdulatokkal a hét decis üvegeket és a mellettük lévő ládákba pakolták. A ládákat molnár kocsival tolta ki egy férfi a raktárba, ahol ciklopánttal megerősítették és cimkével látták el.

Fotó: fortepan – Eszterházi-pince 
A palackozó gépet, ami a termelés növelését lehetővé tette, Olaszországból im-portálta a pincegazdaság, ám mérete meghaladták a kapu magasságát. Komoly férfiak hosszan tanácskoztak, mire megszületett a megoldás. Kb öt centi hiány-zott, ahhoz, hogy a teheratutó be tudjon tolatni. A boltíves kapu alatt idáig kis figyelemmel, de minden teherautó átfért, ötösével rakott faládákban lapultak az anyám által is csomagolt borok, műanyag rekeszek még nem voltak. Aztán meg-született a megoldás: az autó kerekéből levegőt engedtek ki, alacsonyabb lett, és a szállítmány így lassan, többek által irányítva be tudott tolatni az udvarba, és az akkor még meglévő gesztenyefával díszített rámpa elé állva kezdetét vehette a masina végső helyére való telepítés.
Ezzel megindulhatott a három műszakban folyó termelése a badacsonyi pince-gazdaság által palackozott boroknak, mert az üvegmosó berendezést, ami em-lékeim szerint szintén olasz volt, már pár évvel korábban telepítették. Akkortájt az üvegeket még visszagyüjtötték, megtisztították, és abban palackozták újra cimkézve, nyak-és has cimkékkel ellátva, a kéknyelűt, a szürkebarátot, vagy éppen az olaszrizlinget. Apám szerint akkor kezdődött el a romlás, a mennyiség növekedését a borok minősége bánta, de a szovjet jóvátétel miatt növelni kellett a kivitelt. Három műszakban folyt a bor.
A cimke ragasztó és a vékony alumínium(?) kupak feltevő gép érkezése már kisebb izgalmat okozott, jómagam örültem a kis poharakhoz hasonlatos kupa-koknak, egy.két osztálytársamat megajándkoztam titokban elcsent darabjával. A zsebemben ugyan összenyomódotak de így is különleges, egyedi ajándéknak számított. Nekem talán azért is volt különleges, mert hasonlított az apám köpe-nyének felső zsebében hordott ú.n. kóstoló pohárhoz, amit az ajkai üveggyárban készítettek – emlékeim szerint – külön az ő számára. Fél decis harangpohár volt, a pincében csak neki volt ilyen. Talán ezzel is jelezte, nem mennyiséget fogyaszt, bort csak ő ihatott munkaidőben, hivatalból meg kellett kóstolni a palackozásra szánt nedűt.