Olvasási idő 4 perc

tündökletes fényességek csarnoka

GELLÉRT ADNRÁS | TÁRCA

III.Károly közelgő koronázási ceremóniáját elhalványítja, sőt, teljességgel jelentéktelenné és érdektelenné teszi az az esemény, amely Magyarországon történik éppen ezekben a percekben. Kapcsoljuk tudósítónkat, Pregereczky Zitát. Szia, Zita. Mit látsz most?

Szervusz Anikó és Gábor! Köszöntöm a kedves nézőket. A hivatalos megnyitó ünnepség egy óra múlva kezdődik, de már most tele van a füvesített parkoló tekintélyt pararancsoló SUV-okkal, extrém fényezésű luxusautókkal, szlovák rendszámú terepjárókkal.

Fotó: B IA + AI

A biztonságiak aggódnak, hogy az épp leszállni készülő, ismeretlen lajstromszámú helikopternek hol találjanak helyet úgy, hogy a legújabb, egyedi igények szerint összeszerelt Bentley-k, Maseratik, Ferrarik ne sérüljenek meg. Elég egy apró karc, és máris milliárdos lehet a kár. Nem hibázhatnak. A jármű rotorjai által keltett szélvihar ugyan kárt tehet a megjelentek elegáns ruháiban, de ezen a helyen senki sem reklamál, örül, hogy itt lehet a kivételezettek és nagyszerűek zárt klubjában.
– Hol állsz most, Zita?
– Bent, a napfényben fürdőző üvegcsarnokban, ahol egy gombostűt sem lehet leejteni. Örömmel jelentem: a hatalmas terem fullra megtelt. Akik most érkeznek, igaz, ők egy alsóbb kaszt tagjai, már csak az óriáskivetítőkön, illetve élő közvetítésünket nézve tájékozódhatnak az év legjobban várt eseményéről. Nem panaszkodnak ők sem, hiszen már a közelség is kellő önbizalmat ad. Ez minden pénzt megér. A legolcsóbb belépő hetvenhatezer forint, plusz jegykezelési költség, de a jobb állóhelyekért kétszáznyolcvanezret kell fizetni, igaz, ebben benne van az esemény utáni közös fotózás lehetősége.
– Minden jegy elkelt, Zita?
– Igen, sőt ebben az évben már nem is lehet hozzájutni belépőkhöz.
– Elképesztő siker, Zita.
– Jól mondod, Gábor! A kiemelt beruházásként megépített üvegkupolának nincs párja a világon. Egyedülálló építmény, mely csodálatot, egyúttal megdöbbenést vált ki a földkerekség összes országában. Nem értik, egy ilyen apró állam miként volt képes ennyi pénzt áldozni erre a csillogó palotára?
– Ebből is látszik, nem tisztelnek minket. Mi hatalmas nemzet vagyunk. Igaz, Zita?
– Abszolút igaz, Anikó! Szerencsére az imént kiadott hivatalos kormányszóvivői közlemény nem hagy kétséget senkiben. Mint írják, e tökéletes mérnöki produktum láttán minden néptől elvárjuk a tiszteletet, és azt, hogy senki se szóljon bele a belügyeinkbe.
– Mi a mai nap hivatalos programja? Tudsz-e erről valamit, Zita?
– Természetesen tudok. A Tündökletes Fényességek Csarnokában, amely a magyar celebritások és követőik igényeit elégíti ki, elsőként a miniszterasszony volt férjének új barátnőjét mutatják be.
– A miniszterasszony mutatja be, Zita?
– Nem, ő nincs itt, a volt férj mutatja majd be a közönségnek élete új párját.
– Mit lehet tudni az új párról, Zita?
– Annyit tudok, hogy nő az illető, ami megnyugtató, hiszen így a magyar életmód értékei nem sérülnek.
– Nagy kő esett le a szívünkről, ugye, Gábor?
– Bevallom, Anikó, féltem, hogy ki lesz a miniszterasszony válófélben lévő férjének az új párja, ugye sosem lehet tudni, de ezek szerint rendes magyar férfi. Izgatottan várom magam is a bemutatót. De itt van még a vonalban munkatársunk, Zita, akit a további napok programja felől kérdezek. Mi várható még ezen a héten, Zita?
– Nem fogunk unatkozni, hiszen holnap délelőtt az ismert színésznő ezúttal három új partnerét is bemutatja a nagyközönségnek, továbbá az influenszer légdeszkás is itt jelenti be, szakított partnerével, az ex-kommandós, vegán-séffel.
– A séf is jelen lesz, Zita?
– Igen, mert utána ő mutatja majd be élete nagy szerelmét, akivel éppen egy hete jött össze Thaiföldön.
– Elképesztően izgalmas hetek elé nézünk, Zita.
– Igen, és ehhez tegyük hozzá: a magyar celebek, politikusok, sportolók és természetesen azok rokonai már most hónapokra előre időpontot foglaltak maguknak a Tündökletes Fényességek Csarnokában az ország első hivatalos bemutatótermében.
– Végül még egy kérdés, Zita. Igaz, hogy minden vármegye központban épül majd ilyen bemutatóterem?
– Jó hírrel szolgálhatok: igaz a hír.
– Köszönjük, Zita. Most pedig folytassuk azzal, hogy hamarosan kitörhet a Harmadik Világháború.