Olvasási idő 3 perc

szenzációs hírek

GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

Ezen a héten is rendkívül fontos hírek tartották izgalomban a publikumot, úgy mint, valamilyen Miki a popószépségverseny győztesével randizott, szörfös Szilvi romlott rizstejet ivott Balin aztán összecsinálta magát vagy éppen a szellemi környezetszennyező, a hiénaszerűen röhögő rádiós csökkent agysejt állományúnak minősített egy rendkívül szimpatikus, a hídon autóversenyzőként száguldozó szórakoztatóipari szakmunkást, aki, mert valóban rendkívül okos ember, élőben közvetítette saját futamát.
Ezek után írhatok-e még bármiről? Velem ugyanis semmi említésre méltó esemény nem történt, a gyomromat sem csaptam el, a Margit hídon is betartottam az engedélyezett negyven kilométer/órás sebességet, így jobb ha csendben maradok.
Hát, ez az. Többnyire csendben vagyok és csak bámulok magam elé. Most például azt figyelem, hogy a lemezeim milyen jól néznek ki a műanyag tasakokban. Igen, erről fogok írni. Hogy mennyire szeretem a műanyag lemezvédő tasakokat. Régen a műanyag belső tasakokat imádtam, szemben a papírtasakkal, de a japánok csodás belső tasakokat csinálnak, mert például annak idején a jugók és a szovjetek rémes zacskókba tették a Jugoton és Melodia lemezeket, nagyok voltak, gyűrődtek, rátapadtak a vinylre, de a japán tasakok simák és fényesek, szinte siklik bennük és belőlük a korong, öröm kézbe venni mindegyiket. A lemezeken lévő celofánra is érdemes egy bővített mondatot szánni: a celofánt sosincs szívem letépni, inkább pengével a nyílásnál megnyitom, és azon húzom ki a lemezt.
A külső tasakra amúgy csak mostanában figyeltem fel. Hogy ez is mennyire jó. Védi a lemezborítót, belül pormentes, és van valami semmihez sem hasonlítható izgalom, amikor a magamfajta perverz gyűjtők kihúzzák a lemezborítót a tasakból. Olyan, mint egy szertartás. Megérintem a tasakot, kicsit tapogatom, azzal együtt magamhoz emelem a lemezt, majd kicsomagolom. Plasztik le, lemez ki (tokból), vinyl (nem bakelit, vinyl!!) ráhelyezés a lemezjátszóra, tű igazítás, leengedés, zene.
A tasak léte vagy nem léte árulkodó. Ha van tasak, akkor feltételezhető, hogy a lemez tulajdonosa fontos értéknek tartja a hanglemezt, nem pedig az Ecseri piacra szánt ócska kacatnak. Tasakot lehet csomagban is venni, létezik tízes, ötvenes és százas. Mekkora öröm, amikor megérkezik a megrendelt ötvenes pakk, lehet csomagolni.
Arról, hogy most mit fogok hallgatni, inkább hallgatok. Félek, hogy untatnám vele az olvasót. Amúgy most jött egy izgalmas hír: Zámbó Krisztián nem tudott felkelni az ágyból.