Olvasási idő 3 perc

a kritikus

GELLÉRT ANDRÁS | NOVELLA

KáJé félelmetes harcos, az utóbbi évtized legnagyobb állócsillaga. Ütéseit szabad szemmel nem lehet követni, a tévés csatornák is csak egy speciális kamerával tudják felvenni, majd hetvenszeres lassítással, és persze késleltetéssel közzétenni. A lábmunkája még elrettentőbb, mintha atomtöltetek robbannának fel minden rúgásánál. Egyszer fogadásból beletérdelt a Trump tower oldalába, és fent az 58. emeleten is érezték, amint megremeg a felhőkarcoló. Ezt Donald Trump twitter-bejegyzése is bizonyította.

Kép: B IA+AI

Kovács József szabadstílusú verekedő pusztító karrierje Amerikában teljesedett ki, ahol Kovats (ott így írják a nevét) fanatikus, egyúttal gyermeki csodálatot vált ki, nem mellékesen, rengeteg pénzt termel. Vagyona emberi mértékkel értelmezhetetlen, magyarok számára különösen, ő sem számolja már rég, de hiába a pokoli mennyiségű pénz, a profi gladiátor nem tud és nem is akar leállni.
A kemény öklű csillag Céklaházán született, majd a gimnáziumot és az egyetemet is Budapesten végezte. Bölcsészkarra járt, ezt követően pedig, mivel szerette az akciófilmeket, továbbá a legújabbkori magyar propagandafilmeket, filmkritikus fakultációra jelentkezett.
Az első egyetemi előadást a Zerkovitz teremben tartották, ahol felidézték Zerkovitz Béla műépítész, színigazgató, sanzon- és operettszerző munkásságát, majd Ajtay Andor felejthetetlen előadásában meghallgatták az építész legismertebb szerzeményét, a Tanulj meg, fiacskám, komédiázni! című örökzöldet. Meglepő módon azonban, a dal elhangzása után a tanár ezt írta a táblára: nem komédiázni kell megtanulni, hanem verekedni. Ezt jegyezzék meg, mondta hangosan, hogy még a leghátsó sorokban is hallják, majd felszólította a kurzuson részt vevőket, fáradjanak le a tornaterembe, ahol megkezdődik a filmkritikus képzésük.
Az első évben, érthetetlen módon, nem néztek filmeket, nem írtak egyetlen sort sem, csak edzettek, erősítettek, és amikor már mindenkinek kockás volt a hasa, kellően brutális az izomzata, áttértek a földharcra és a thai boxra. A hallgatók, akik kultúrával, filmekkel szerettek volna foglalkozni, nem értették, miért kell közelharcot tanulniuk filmesztétika helyett.
Mivel Kovács József még egyetemistaként, álnéven ugyan, tanárai tudta és engedélye nélkül filmkritikákat írt egy jelentéktelen internetes portálnak, elsőként kapta meg erre a választ. Egyik kritikájának megjelenése után megtalálta a film rendezője, majd szitkozódva megpróbálta földre vinni, de Kovács, köszönhetően az egyetemi képzésnek, rutinosan elhárította a támadást, és szilánkosra törte támadója mindkét lábát. Bíróság elé állították, és felfüggesztve négy év börtönre ítélték. Nem az agresszort, hanem őt. Mivel ezt követően egyre több kritikus került hasonló helyzetbe, bíráltjaik fizikai megtorlással próbáltak elégtételt venni, ezért Kovács jobbnak látta, ha idejekorán emigrál.
Két hétig utcaseprőként dolgozott Bécs külvárosában, majd az ott összespórolt pénzből repülőjegyet vett, és meg sem állt Amerikáig. Első útja egy edzőterembe vezetett, ahol már régóta vártak egy ilyen tehetségre, mint amilyen a magyar klasszis. Felfedezték, és hamarosan ringbe küldték. Conor McGregor legyőzése után minden létező övet begyűjtött, ő lett Amerika új kedvence. Múlt héten Hollywood is megtalálta, immár szerződése van az Utolsó utáni akcióhős című film főszerepére. Igen, neki, Kovács Józsefnek, a valamikori bölcsész, filmkritikusnak. Támadójáról, aki annak idején a műbírálatot szándékozott megtorolni, nincs hír, eltűnt a süllyesztőben.