Olvasási idő 3 perc

faggyúfény

GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

Új beteg érkezik. Fehérruhás emberek rohannak a bejárathoz, kiemelik a csettegő vontatta utánfutóból, és már viszik is a vizsgálóba. Minden perc számít. Szerencsére gondos kezek vigyáznak rá. Szédítő a forgalom a nap huszonnégy órájában.

Dergecén, az ország legjobb kórházában vagyunk, melyet a Tallowlight Kft. a hazai egészségügyi reform leginnovatívabb, egyben legsikeresebb cége működtet. Elnök-vezérigazgatója Savó Pál korábban állattenyésztéssel foglalkozott, de polgárőrként is sokat tett közvetlen környezetéért, ám az elmúlt években profilt váltott és ma már komplex szolgáltatásokkal járul hozzá az egyre magasabb színvonalú ellátórendszerhez. Betegszállítás, kórházi liftek fejlesztése és újszerű használata, a műtők világítási rendszerének tervezése és kiépítése, valamint az orvosi eszközök sterilizálása épp úgy a portfóliójuk része, mint a kórházi étkeztetés, különös figyelmet fordítva a tejtermékekre, melyek nem hiányozhatnak a betegek menüjéből. Savó szerint a napon érlelt, nem hőkezelt tej az elsőszámú feltétele a gyógyulásnak. Minden más, beleértve a műtéti és gyógyszeres kezeléseket, csak másodlagos jelentőségű.
A Tallowlight Kft. tulajdonosa büszke a raklapgyártó üzemből átalakított, központi sürgősségi kórházára (immár vármegyei!), amely modellértékű: miként lehet létrehozni minimális anyagi ráfordítással működőképes egészségügyi intézményt.
Savó Pál elsőként a saját tervezésű, energiatakarékos műtéti világítórendszert mutatja be, amely valóban egyedülálló a világon. Az itt dolgozók hamar hozzászoktak ehhez, egyébként is mindent könnyen elfogadnak, nem okozott nehézséget számukra, hogy a kórházi folyosókon, közös terekben félhomály uralkodik, egyes területeken pedig teljes a sötétség. Ennek jótékony biológiai-fiziológiai hatása van, hiszen a műtétet végzők szeme fokozatosan szokik hozzá a nagyobb fényerőhöz. A központi műtőben, korábban ez volt a raklapgyártó fűrészterme, nyolc nagy méretű gyertya kapott itt helyet, a műtőasztal fölött pedig tíz, csöpögésbiztos faggyúrúd ad elegendő fényt a legbonyolultabb agytályogműtétekhez is.
A hazai piac megrendelői azt kérték Savótól, hogy magyaros, könnyen kiejthető nevet válasszon a hangzatos Tallowlight helyett, ezért immár Faggyúfény Kft-ként folytatják tevékenységüket. A faggyú alapú világítási szisztémát Savó dolgozta ki, de a műtéti eszközök sterilizása is az ő nevéhez fűződik. Ennek lényege, hogy a műtétek végén nem hagyják kialudni a gyertyákat, hanem azok csonkig égéséig a gyertyaláng fölé helyezik a szikéket, ollókat, orvosi fűrészeket, így a tűz végzi el a baktérium- és általános kórokozómentesítést. Sikerült is visszaszorítani a kórházi fertőzéseket, immár csak minden harmadik beteg kap el valamilyen baktérium okozta kórt. A halálozási arányt is javították, ebben az évben már csak minden ötödik beteg hunyt el az osztályokon.
Savó megköszöni az érdeklődést, és reméli, hogy igaz beszámolót olvashat majd kórházáról. Megnyugtatom, csak a valóságot mutatjuk be olvasóinknak. Ezek után Savó Pál elnézést kér, de sietnie kell, mert a betegszállító lifteknél ma ő működteti a szintén saját tervezésű kézi csörlőberendezést.