Olvasási idő 3 perc

károly a hungarikum

GELLÉRT ANDRÁS | TÁRCA

VI. Nagy Károly szíve megtelt a siker és elismertség vattacukor puhaságú, édes érzésével. Ha tehetné széttárt karokkal csak rohanna, és mindenkinek könnyesen-nevetve az arcába kiáltaná, megcsináltuk! Nagyok lettünk! Világhírűek! Ez a csupaszív ember azonban mégsem engedhet annak, mit lelke oly hevesen diktálna neki, és annyira, de annyira kikívánkozva belőle, de nem mosolyoghat senkire, nem szaladhat az örömhírrel világgá, mert járni is alig bír kezeletlen trombózisos lábaival, de ami ennél nagyobb fájdalom, a fogsorát a hetvenes évek végén elvették tőle a fekete vonaton, valahol Kőbánya és Nyíregy között félúton.

Pénteken történhetett, ezt beszélték sokáig, mikor apjáva, és nagyapjával IV. Nagy Károllyal a szokásos öt napnyi robotolás után kimerülten zakatoltak bele a szabolcsi éjszakába, és miként akkoriban gyakorta megesett, a dolgozó nép, a munkásosztály alappillérei, a névtelen építők masszív italozással tették elviselhetővé a nagy utazás monotóniáját. Bódult tudatállapotú falubelije verte ki Károly fogait, s tette egy életre mosolytalanná. Mivel a Nagy családban generációk óta égető hiány volt pénzből, orvos pedig sosem volt a környéken, így VI. Károly összeszorított szájjal élt és tűrt, de a fogatlan férfiban sosem munkált bosszúvágy, tekintve, hogy támadóját, az áldott emlékű Görbés Pistát nem sokkal a verés után, éppen a harminckilencedik születésnapján elvitte a májcirózis.

Pedig de szép is lenne, ha most együtt örülhetnének a nagy hírnek, talán még virágcsokrot is vinnének a róluk mintázott szoboregyütteshez, de hát már alig vannak néhányan a fekete vonat utasai közül e földi világon. VI. Nagy Károly immár maga is időrágta matuzsálem, az utolsó tanúk egyike. Kétszer is hallotta ugyan a hírekben, de nem értette, hogy az ő nagy családja, benne a Nagy dinasztiával, a magyar kubikos nemzedék miképpen lett a pozsonyi kifli mellett hungarikum. Mindegy is, mert VI. Nagy Károly holnap is korán kel. Munka van, vár rá a lapátolás, árkozás és talicskázás a fiatal földesúr kastélyánál.