Olvasási idő 4 perc

tanárok föld alatt

GELLÉRT ANDRÁS | NOVELLA

Elképesztő bűncselekmény borzolja a világ közvéleményét. Az Alföld közepén fekvő települést megszállták az újságírók, akik mind a feltételezett tettest akarják megszólaltatni. Gödi Béla falugazdát, két gyermek édesapját, akinek időközben nyoma veszett.
Néhány héttel ezelőtt a Google Earth utcaképeket készítő munkatársa jelezte, hogy különös felvételeket rögzített a faluban. A fotókat azonnal elküldte a cég központjába, ahol mindenki döbbenten nézte ezeket. Az egyik kihalt, poros utcában nőkből és férfiakból álló csoport vonszolta magát, és mindenki sötét napszemüveget viselt. Kik lehetnek ezek, kérdezték a Kalifornia állambeli Mountain Viewban, a Google főhadiszállásán.
A szokatlan jelenségről a magyar hatóságokat is azonnal tájékoztatták, de ahogy számítottak rá, nem történt semmi. Ekkor a Google a saját biztonsági embereit küldte Magyarországra, akik megtalálták és szóra bírták az utcán céltalanul bolyongó társaságot. Először nem akartak hinni a fülüknek, de amikor a fényre érzékeny csoport a tetthelyre vezette az amerikaiakat, maguk is belátták: minden szó igaz.
A „bejárással” egy időben a térség egyetlen középiskolájában ballagási ünnepséget tartottak, ahol a három végzős diákot, köztük Gödi Béla két gyerekét közmunkások búcsúztatták, mert az elmúlt években ők álltak a katedrákon, továbbá jelen volt a megye főispánja és rendőrfőkapitánya. Természetesen maga Gödi is az ünneplők között volt, bár az ő arca nem örömet tükrözött, hanem kétségbeesést. Erre minden oka meg is volt. Mintha maga is érezte volna, tizenkét ilyen év után nem titkolózhat tovább. És akkor még nem tudhatta, hogy mi történt, amíg ő és a gyerekei búcsúzkodtak.
A közeli iskolaszerűségből kiszűrödött a Himnusz és a Szózat, így tudták, kevés idejük van már, közeledik a ballagás vége, addig pedig lehetőleg mindent meg kell mutatniuk. S. Géza ment elöl, ő nyitotta fel a pincelejárót. Óvatosságra intette az ameriakat, mert a létrán könnyen meg lehet csúszni. Nekik sem volt könnyű ezen közlekedni, de szerencsére sikerült.
Géza először a hálóhelyiségeket mutatta. Tizennégyen osztoztak két szobán, a vécé és a zuhanyzó közös. Ezt követően léptek a tanterembe, ahol tizenkét éven keresztül keresztül szigorú órarend szerint tanították Gödi gyerekeit. Fizikát, matematikát, biológiát, irodalmat, angolt és németet tanultak, de kaptak testnevelést is. A Gödi gyerekek csak úgy szívták magukba a tudást.
És maguk hogy kerültek a föld alá? — kérdezték a döbbent Google munkatársak. Ő. Annamária matematika szakos tanár vette át a szót. Szenvtelenül mesélte, miként csalta ide Gödi, majd vitte le őt is a ház alá épített, jól őrzött pincébe, a Gödi Suliba.
Tizenkét évvel ezelőtt, 2023. július ötödike után, amikor elfogadták a státusztörvénynek nevezett valamit, valamennyien felmondtak a munkahelyükön, és Budapesten álldogáltak a Széll Kálmán téren, azt remélve, hogy találnak maguknak valamilyen munkát, akár egy építkezésen. Ott szólította meg őket Gödi, aki egy vidéki vályogház felújításához keresett tanári végzettségű napszámosokat. Megnyerő modorával könnyen meggyőzte őket, azt ígérte, jól és pontosan fizet. Aranyéletük lesz. Végül az is lett, csak nem gondolták, hogy ilyen sokáig fog tartani.
Amikor Gödi összeszedte a tanári kart, a pincében mondta el nekik, nem volt más választása, ha taníttatni akarja a gyerekeit, tanárokra van szüksége. Ha másként nem megy, akkor így toboroz oktatni képes embereket. És attól a naptól kezdve, egészen az érettségiig ők tanították Gödi Tibit és Andreát. Színjelesre vizsgáztak, és ha minden igaz, még ma elrepülnek, mert mindenképpen külföldön akarnak élni.
A föld alatti tanári kar rendkívül büszke rájuk. Gödire sem haragszanak, hiszen jó dolguk volt odalent. Soha nem ellenőrizte őket, nem vezényelte át másik pincébe, rendesen megfizette őket. Nem titkolják, ők is megszerették „gazdájukat”, mint Natascha Kampusch Wolfgang Priklopilt. Semmi rosszat nem tudnak rá mondani, azt pedig maguk is megértették, a falugazda helyes döntést hozott, amikor erre a lépésre szánta el magát. Mint mondják, ezt a tizenkét évet a Gödi Suli valamennyi tanára vissza fogja sírni, soha ennyire megbecsültnek nem érezték még magukat. Azt is bevallják, megbánták, hogy felnyitották a pince ajtaját, és ez is csak azért történt, mert nem tudták, hova mentek a gyerekek.
Mi lesz most velünk — ezt kérdezik valamennyien, de a választ senki sem tudja. Gödi Béla a ballagási ünnepségről a gyerekeivel együtt távozott. Állítólag már Tenerife légterében repülnek