Olvasási idő 4 perc

adieu jane!

TOMPA TÓTH KATALIN | PORTRÉ

Alig néhány hete egy interjúban még azon viccelődött: amikor elmegy, az emberek csak úgy fognak rá emlékezni, mint aki nevét adta egy táskához. Hát nagyon tévedett.
Szenzációs nő volt, sokak múzsája. Igazi istennő, stílusikon. Itt gyorsan hozzáteszem, nem ismertem testközelből ezt a táskát, de a filmjeit, a dalait igen. A Hermès divatház, egyik leghíresebb alkotását, a „Birkin”- t neki ajánlotta. Ez a sztárok által a mai napig imádott táska a szomorú aktualitás miatt bizonyára újfent hypeolva lesz. Alakját maga Birkin javasolta, amikor véletlenül a Hermès egyik tervezője mellett ült a repülőn: „Szükségünk van egy zsebre a táskán, hogy praktikusabb legyen” – mondta. Ez akkoriban volt, amikor kismamaként nem talált megfelelőt.
Jane Birkin 20 évesen a Nagyítás című filmben (Blow up), Michelangelo Antonioni rendezésében – nagyon, nagyon odatette magát, és ki tudja hányan estek ágynak és egymásnak – az eredetileg Brigitte Bardot részére írt- Je t’aime… moi non plus (Szeretlek, én se) hallatán.
https://youtu.be/TtMSthd6EDM- hát azért ez még ma is üt.
A dal 1966- ban született, Serge Gainsbourg szerezte, és Brigitte Bardot – az akkori szerelme – énekelte fel először. Szerencsére Bardot lelépett Gunther Sachs-szal, aki érthető módon letiltatta a felvételt. Nem sokkal később Gainsbourg és a dal is Jane Birkinnél landolt, és minden idők legerotikusabb szerelmi vallomása lett. „Londonban hallottam egy taxisofőrtől, akinek három gyermeke volt, hogy mind a hármat erre a dalra készítette”– mesélte Birkin.
Az erősen szexuális töltetű felvétel világszerte botrányt kavart, az olasz, svéd, spanyol, brit és a szocialista országok rádióállomásai be is fóliázták, de így is belopózott a hálószobákba. Birkin gyermekien ártatlan, sexy, fátyolos, 18 karikás, néha-néha elcsukló, elhalkuló, ziháló hangja a finom angolos akcentussal, nagyon bejött mindenkinek.
Jane Mallory Birkin 1946. december 14–én született Londonban, David Birkin tengerészkapitány, és Judy Campbell színésznő lányaként. Háromszor ment férjhez: először John Barry zeneszerző felesége lett, majd Serge Gainsbourg zeneszerző-énekesé, és végül Jacques Doillon filmrendezőé. Mindhárom házasságából egy-egy lánya született: Kate Barry divatfotós, Charlotte Gainsbourg színésznő, és Lou Doillon énekes-dalszerző, színésznő, modell. Birkin a ’60-as években tűnt fel Londonban, első figyelemre méltó szerepét a Nagyítás című filmben kapta 1966-ban.
1968-ban Párizsba költözött, akkor még nem beszélt franciául, de így is megkapta a Slogen című film női főszerepét. Ekkor találkozott Serge Gainsbourg-gal, aki 1968-ban a slágerlisták élére repítette.
Legkedvesebb szerepe A tékozló lány volt. „Ez volt az első alkalom, hogy egy intellektuálisnak mondott filmet forgató személy rám gondolt. Jacques Doillon olyan filmrendező volt, aki nem a ruháim nélkül érdeklődött irántam. Azt mondta nekem: “nyakig begombolva akarom magát, tudni akarom, mi történik a fejében, és azt akarom, hogy idegrohamot okozzon.” Megcsináltam hát A tékozló lányt, és amíg azelőtt népszerű, de üresfejű sztár voltam, ettől kezdve komoly színésznőként tekintettek rám Franciaországban, és olyan filmrendezők kerestek meg, mint Jacques Rivette, Agnès Varda vagy Jean-Luc Godard.”
Birkin elnyerte A Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát (OBE), a franciák pedig lovaggá ütötték, kétszer jelölték César-díjra. A 2000-es évek óta az Amnesty International nagykövete volt. Együttműködött többek között a nagyszerű Paolo Contéval, Caetano Velosóval, Beth Gibbonsszal és Manu Chaóval.
Az Universal Music rövidesen kiadja a művésznő teljes stúdiódiszkográfiáját.