Olvasási idő 6 perc

ZUCHERRO

RÉNYI ANDREA | PORTRÉ

A napokban mutattak be nagy sikerrel a római Filmfesztivál keretében egy már rég megérdemelt, és nagyon jól sikerült, közel két órás dokumentumfilmet az olasz könnyüzene zseniális, hazájában mégsem eléggé ismert alakjáról, Zuccheroról, vagyis Cukorról. A zeneszerző-énekes-zenész személyesen is résztvett a filmbemutatón, vastaps fogadta, és azóta mintha végre visszavonhatatlanul felfedezték volna: interjúk és újságcikkek tucatjai próbálják meg behozni, bepótolni az elmúlt négy évtized alatt kimaradt médiasikert.

Zucchero, az Egyesült Államokban Sugar néven is ismert természeti csoda, Adelmo Fornasari néven látta meg a napvilágot 1955-ben egyszerü szülők gyermekeként egy egyutcás emiliai faluban. Általános iskolába menet reggelente a helyi plébános engedélyével orgonálhatott pár percig, hogy aztán olcsó hangszereken folytathassa jóformán autodidaktaként. Tizegynéhány éves, amikor szüleivel áttelepül a toszkán tengerpartra, a róla szóló dokumentumfilm egyik megkapó pillanata, amikor elmeséli, hogy egy kisüvegnyi szülőföldet vitt magával Toszkánába, és elő-előszedte, hogy megnyugtatásul és vigasztalásként szagolgathassa az otthoni földet.

A huszadik század elején, például rizstermesztő parasztlányok által (is) énekeltek dalokban gyökerező olasz blues képviselője. Amerikában, a feketék zenei környezetében találja meg és fel magát. Befogadják, Miles Davis is felfedezi, és kialakit egy sajátos, összetéveszthetetlen stilust, ami ma is jellemzi. Megpróbál befutni Itáliában, résztvesz Sanremoban a táncdalfesztiválon, de leszavazzák, bár a hallgatók felfedezik: dalából később sláger lesz,. Viszont külföldre hivják, turnézik sokat és telt házakkal. 1988-ban, Tinto Brass “Snack Bar Budapest” cimü filmjéhez ő komponálja a zenét. Rá egy évvel jelenik meg legnagyobb példányszámban eladott lemeze, az “Oro, incenso, birra” (Arany, tömjén, sör). Nemzetközi siker, a világban 8 millió példány fogy el belőle.
Hosszú és mély depresszióba esik, amikor felesége, a kilencvenes évek elején, elválik tőle. Alig dolgozik. A legnevesebb sztárok karolják fel, Eric Clapton, Sting, Bono, Brian May. A berlini fal lebontása után, koncertezik a Kremlben is. Barátja, a világ egyik legnagyobb tenorja, Luciano Pavarotti, duettezik vele a csodálatos “Miserere”-ben https://www.youtube.com/watch?v=XQy2NAEwh1M Ez az egyetlen szám is elég lenne a halhatatlanságához.
Aranyévek következnek, egyik jó ötlet és kitünő megvalósitás követi a másikat, Zucchero külföldi népszerüsége vitathatalan, de az olasz köztudatba nem sikerül érdemeinek megfelelèen behatolnia, hacsak nem egy-egy áttörő számával, mint az “E’ un peccato morir” (Kár meghalni) https://www.youtube.com/watch?v=b3oxFc_CnVw Egyre többet szerepel lányával, Irenevel, és alkalmasint Alice, az első házasságából származó másik lánya is közremüködik. Zucchero ismét megnősül és születik egy fia is, a harmadik évezred első évei egyre termékenyebbek. Megszületik a concept album “Chocabeck”, 2012-ben Kubában lép fel 70ezer ember előtt, egy rekord, amit 2016-ban csak a Rolling Stones dönt meg. Lemezt is felvesz Kubában, a legnagyobb sikert természetesen a Guantanameraval aratja: https://www.youtube.com/watch?v=b3oxFc_CnVw
Folyamatosan dolgozik most is, kisérletezik, de hüséges maradt a blueshoz. Rendszeresen turnézik, novemberben indul világkörüli útra az Overdose d’Amore World Tour-ral.