Olvasási idő 3 perc

egy magyar név

RÉNYI ANDREA | PORTRÉ

Egy fogalom az olasz zene világában

Caterina Caselli, a modenai születésü szőke gombafrizurás énekesnő, az olasz könnyüzene egyik legnagyobb sztárja volt a hatvanas évek második felében. Hangjára 1963-ban figyeltek fel, de csak 1966-ban, pár héttel a huszadik születésnapja előtt futott be a Sanremoi Fesztiválon, ami azokban az években a legnézettebb tévémüsor és a legvitatottabb beszélgetési téma volt Itáliában. Nessuno mi può giudicare, Senki sem itélkezhet felettem volt a dal cime, ami ugyan nem nyert dijat, de hamarosan egymillió példányszámban kellt el a belőle készitett lemez. Ezalatt az elsődijas számból készitett felvételből csak 300ezer darabot tudtak eladni a lemezboltok.
Évekig verhetetlen, egyik sikert vitte a pódiumra a másik után, akkori hangja és előadásmódja azóta is csak pozitiv visszhangnak örvend. Kellemes, élénk intelligenciát tükröző arca, az akkor divatos miniszoknyája családiassá vált Olaszhonban, de a közönség érezte, hogy Caterina Caselli több, mint slágerénekes.
1970-ben férjhez ment Pietro Sugarhoz, akitől majd csak a halál választotta szét. A férfi tavaly, 52 év házasság után halt meg. Egy fiúk született, Filippo. Caterina szoros viszonyt épitett ki férje családjával. Ő, aki súlyos depresszióban szenvedő apját, Francesco Caselli öngyilkossága miatt 14 évesen veszitette el, apósában talált új apára.
Az após Ladislao Sugar. Sugár László néven született 1896. december 11-én Budapesten, zsidó családban. Kora ifjúságától kezdve a zeneiparban dolgozott. Fivére, Jenő, a Rózsavölgyi Társaság magasszintü alkalmazottja volt, az 1910-es években az Andrássy úti boltot vezette, majd a cégben végig egyre több felelősséggel járó szerepköröket töltött be.
László kivándorolt, Milánóban már Ladislaoként alapitotta meg először az Ariston kiadót, majd 1932-ben a Messaggerie Musicali-t, az akkor és még évtizedekig legfontosabb olasz zenemüvészeti kiadót. 1958-ban átvette az énekes Teddy Renotól a CGD-t, amiből tehetségével és rátermettségével, az amerikai CBS közremüködésével, nemzetközi lemezvállalatot fabrikált a. A hatvanas években a Sugar név már egy konszern nevének felelt meg, amit az alapitó a hetvenes években átadott egyszülött fiának, Pietronak, és amibe Caterina Caselli Sugárnéként gyorsan és alaposan beletanult. 1977-ben az énekesnő már a családi vállalkozás elnokhelyettese volt és Filippo, Pietro és Caterina egyetlen gyermeke, jóformán gyerekként lépett a kitünöen döngölt útra.
Ladislao-László Sugár 1981-ben bekövetkezett halála után az örökösök csak tovább bővitették a vállalatot, ami ma Sugar Music néven fut tovább. Egy évszázada egy vagy több Sugar egyszerre – László, Pietro, Filippo, a kitünő menedzserasszony Caterina Caselli társaságában – az olasz zenei élet szinonimája.