Olvasási idő 10 perc

irén éjszakái

BERTA ÁGI | NOVELLA

Irén egy vasárnapi kirándulás után lett hirtelen rosszul. Autójával éppen be akart fordulni házuk udvarára, amikor bénító fájdalmat érzett a torkában, amely aztán a mellkasára is kiterjedt. Olyan erős volt, hogy elakadt a lélegzete. Nem akarta megijeszteni anyját, egy idős hölgyet, aki mellette ült a kocsiban. Lassú, óvatos manőverrel sikerült megállnia a járda mellett.

– Mi van? Miért nem mész be az udvarra ? – kérdezte az öregasszony.

– Semmi… csak egy pillanat.. csinálnom kell valamit – suttogta Irén.

Kiszállt az autóból, nekidőlt a járműnek és megpróbált mélyeket lélegezni. Ki akarta szűrni az öregasszony hangját, de nem sikerült neki.
– Mit csinálsz? Megbolondultàl? Pisilnem kell meg szomjas is vagyok..tessék bekísérni.
Irén befogta a fülét, csendet akart, legalább egy pillanatra csendet akart. Úgy tűnt fájdalma enyhül, de amint visszaült a volán mögé, új, keserves, fullasztó hullám tört rá. Ekkor megijedt.
– Be kell mennem a sürgősségire, azt hiszem a szívem… nem tudlak bekísérni, velem kell jönnöd.
Nem tudta, hogy került az ügyeletre. A kórházig vezető út alatt, sikerült elszigetelnie magát anyja szemrehányó szavaitól. Nem is válaszolt neki. Leültette a váróban de ekkor eszébe jutott, hogy az öregasszonynak pisilnie kell, így bekísérte a folyosó végén lévő kétes tisztaságú wc-be. Az öregasszony végig panaszkodott, de Irén nem reagált rá csak a végén:
– Elég anya, most már legyen elég, maradj csendben kérlek! Érted? Csendben.
Aztán odament az ablakhoz, ahol egy nővér felvette az adatait és feljegyezte a tüneteket. Nem kellett sokat várnia, valószínűleg a tünetek miatt piros kódot kapott és alig negyedóra elteltével egy fiatal orvos behívta a rendelőbe.
– A szívem, azt hiszem, a szívem..nagyon fáj a torkom, a mellkasom, nem kapok levegőt és extraszisztolékat is érzek.
Szinte büszke volt, hogy kimondott egy ilyen szakkifejezést: „extrasystoles”. Édesanyjának több évvel azelőtt szívritmuszavara volt és a kardiológus ezt a kifejezést használta, ami most eszébe jutott. Az orvos megvizsgálta, meghallgatta a szívét, ellenőrizte pulzusát, de semmi különöset nem talált. A biztonság kedvéért csinált neki egy elektrokardiogramot. Irén vagy negyven percig nem gondolt az anyjára csak magára. Utána tudatosodott benne ez a fura, kellemes, önző érzés. Kopogtak. Belépett a rendelőbe a betegfogadó ablaknál ülő hölgy
– Az édesanyja szeretné tudni mikor ér véget a vizit?
Az orvos felvonta a szemöldökét
– Az anyja kísérte el?
– Nem…illetve bizonyos értelemben igen… kirándulni voltunk…és hazafelé jövet lettem rosszul.
– Mennyi idős?
– Ötvenhat.
– Nem, magára gondoltam, az édesanyja mennyi idős. A maga korát tudom, hisz most töltöttük ki a papírokat.
Irén elszégyellte magát, hát persze, hogy az anyja korát kérdezte az orvos… talán az önmagára való koncentrálás megrészegítő érzése tette ilyen ostobává…
– Nyolcvan, pontosabban nyolcvanegy éves lesz augusztusban. Együtt élünk .
– Nincs családja? Férj, gyerekek, testvér?
– Nincs, illetve van egy bátyám, aki Németországban él, de igen ritkán jön haza…saját családom nincs.
– Látom, dolgozik..
– Igen, tanitónő vagyok.
– No ez jó. Szerencsés. Az iskolában már vakáció van, pihenhet. Tudja, kicsit irigylem. Maga már nyaral míg én a nyarat az ügyeleten fogom tölteni.
Irén csak ekkor kezdett el sírni. A fiatal orvos csodálkozva nézett rá
– Asszonyom, nyugodjon meg! Nincs semmi szervi baja, csak egy kicsit fáradt. Történt valami az utóbbi napokban? Valami traumatikus, ami stresszt váltott ki magánál?
– Nem, semmi… ne haragudjon..magam sem tudom miért kell sírnom…Valójában a mai nap is szép volt…a tóparton sétáltunk, aztán leültünk egy padra az árnyékban, néztük a vizet, az embereket, anya keresztrejtvényt fejtett én meg segítettem neki…Tényleg szép nap volt… semmi stressz. Ellenkezőleg.
– Akkor miért sír?
– Nem tudom….
A nővér egyre bosszúsabban hallgatta őket majd szúrós tekintettel az orvosra nézett, mintha azt mondaná „siessen már, hisz láthatja, hogy nincs itt semmi baj, míg kint egyre több beteg vár”, de a fiatal orvos úgy tett mintha nem értette volna meg a szótlan szemrehányást. Közben Irén összeszedte magát, kézfejével letörölte könnyeit, majd félénk mosollyal megköszönte a papírzsebkendőt, amit az orvos nyújtott át neki.
– Nyugodjon meg, nincs semmi baj, csak egy kis pihenésre van szüksége. Tud aludni?
– Igen, vagy nem is tudom. Inkább délután pihenek egy kicsit amikor módom van rá.. éjjel..kevesebbet alszom… Éjjel…inkább…”
Elszégyellte magát. Nem tudta befejezni a mondatot. Hogyan is vallhatta volna be egy teljesen idegen embernek, hogy az éjszakáit a FB-on tölti, ahol egy paralel életet él. Éjszakánként a virtuális világban az idősödő, magányos szürke tanitónő egy gyönyörű, érzéki, szabad és gátlástalan nőve változik. Ekkor a mellkasi fájdalom ismét belehasított…
– Éjszaka?
– Éjszaka élek, doktor úr… Éjszaka élek – suttogta Irén.