Olvasási idő 3 perc

szerelmes

EGYIK VIRÁG | NAPLÓ

Azokban a napokban történt, amikor rengeteget esett. Naponta többször is rákezdte. Akkoriban minden nap nagyon korán keltem, valamilyen ismeretlen erő kihúzott az ágyból és későig ébren tartott. Képzelheted, hogy elfáradtam a nap végére, mesélem a grúznak. És amikor nagyon fáradt voltam, akkor elmentem még egyet futni. Az egyik ilyen esős nap estéjén történt, amikor a régi golfpályán futottam, amit már sok helyen ellepett a bozót, a tavakat meg benőtte a nád. Egy órát futottam, szitáló esőben próbáltam megtalálni az utat, az elmosódott ösvényeket.

Fotó: Egyik Virág
A golfpályán ezer út volt és mindegyik máshova vezetett. Valamelyik egy patakhoz, amin nincsen híd, valamelyik a vonatsínekhez vagy újonnan épült házakhoz. Nedves volt a talaj és a cipőm hamar átázott. Közben azért nem volt hideg, május volt és már majdnem nyár, és volt valami igazán szép abban, hogy egész nap esett. A világ megszelídült, átváltozott, úgy, mint a véget nem érő hóesésben, amikor nem kell sehova menni mert nem is lehet. Vizes cipőben futottam, a madarak meg egymást szólongatták énekelve, az egyik kérdezett valamit, a másik meg esküszöm, hogy válaszolt neki, majd egy harmadik is beszállt, aztán valami tücsökféle kezdett karattyolni, de az is lehet, hogy béka volt, nem tudom. Egészen boldog voltam akkor, úgy értem, annyira egészen, aminél jobban már nem lehet boldognak lenni. Csak futottam és a végén jól eltévedtem. Akkorra már combig áztam, de ennek ellenére jó érzés volt eltévedni. Már máskor is észrevettem, hogy imádok eltévedni, mert akkor a világ leveszi a vállamra rakott sújt. Akkor nincs más, csak én és az ismeretlen táj, és egy idő után, ha sokáig bolyongok, én magam leszek a táj. Valahogy eltűnök a nagy mindenségben, megszűnök létezni, és igazán könnyű leszek.
Aztán megláttam a messze magasodó gyár kéményeit, amikre máskor olyan dühös voltam, mert miért vannak ott a puszta közepén, de most örültem, hogy ott vannak, mert pont ott volt a helyük abban az átlényegült világban, abban a hosszúra nyúlt pillanatban. Akkor történt, hogy olyat éreztem, amit még soha, vagy talán csak egyszer, amikor a fiam született. Azt, hogy most már meghalhatok, mert elértem az életem célját. Tudtam, hogy ennél jobban nem leszek soha boldog, mert ennél jobban egyszerűen nem is lehet. Azt éreztem, hogy ennél több nem kell, és soha nem is fog kelleni. Ha ott lettél volna, mondom a grúznak, mondtam volna neked, hogy milyen régen éreztem ilyet, de nem voltál ott. Aztán rájöttem, hogy nem is igaz, mert pont két hete éreztem ilyesmit, ilyen végtelen, mindent átható örömet, szóval ezek szerint akkoriban folyton boldog voltam, majdhogynem szerelmes. Szerelmes abba, ami odáig is körülvett, csak addig nem vettem észre. Akkoriban szerelmes voltam a saját boldogságomba.