Olvasási idő 2 perc

élet a szentgyörgy-hegyen

♦ VARJU KATA | FOTÓMŰVÉSZ

A fotográfia már gyermekkoromban elvarázsolt, az életet amióta az eszemet tudom képi világként szemlélem. A fényképezést autodidakta módon kezdtem tanulni, az első 2 tekercs filmem nagy várakozásaim ellenére üresek voltak.

Akkor kezdtem technikai eszközök híján megtanulni látni a fényt és tudatosan használni a hozzá kapcsolódó értékek szerint. Ez a mai napig hasznomra válik, fény és árnyék, nüanszok, minőségek játékaként jelenik meg előttem a valóság.  Későbbi tanulmányaim során Féner Tamás volt rám nagy hatással a képi történetmesélés, Halas István pedig a kreatív megfogalmazás, a szimbolikus nyelvben rejlő lehetőségek és a szigorú önfejlesztés terén.

Ez a két vonal határozza meg a munkámat a mai napig.
Szenvedélyesen kutatom az emberi életet a valódi elkapott pillanatokban, amik hangulatokon, gesztusokon keresztül mesélnek valamit arról, hogy milyenek vagyunk mi emberek.
Pályám során körbeutaztam a fél világot, kerestem a különbözőségeket és hasonlóságokat kultúrákban, tájakon, speciális helyzetekben, életformákban, téren és időn keresztül.
Sok évnyi út után érkeztem meg a saját mikrokörnyezetem világába, így született „A Vulkán Mágusai” fotóköny, ami a Szent György-hegyi közösség életét mutatja be. Két csodálatos év munkája, amikor megfigyelőként lehettem otthon. Intim pillanatkapszulákat gyűjthettem a sajat világomban, amik az emberről mesélnek. Ebben a galériában a könyvből található ízelítő a megjelenés után készült képekkel kiegészítve.
További munkáim megtalálhatóak: instagram/ @varju.kata_photography

.