Olvasási idő 10 perc

banki kommunikáció

ÚJFALUSI KATA | NAPLÓ

Remekül vagyok, fiatalodom, kelő nappal én is kelek, ledobom a macigatyát, kiöltözöm, fél kezemmel megfőzök egy kávét és már uzsgyi is be, a lányom pici szobájába, be a fürdőszobaajtó és a komódja közé szorított asztalkámhoz, hogy bekapcsoljam a rendszert. A rendszerben aztán délután ötig rendre úgy elfáradok, mint a fene. A békéscsabai goffriárus szokta mondani, hogy nem tud elvitelre tejszínhabos goffrit adni, mert fél óra múlva a hab „összelöttyed”.
SPACE

Pontosan így vagyok én is, ahogy én transzformálódom reggeltől estig. Első a szuper szakasz, amikor reggel frissen és üdén belebúgok a telefonba, déltől már kicsit löttyedtebben de még koncentráltan járok el, és délután háromtól beáll a teljes összelöttyedés, onnantól isteni szerencse vezet végig az utamon, nagyon drukkolok már ozsonna időben magamnak, hogy mit ne felejtsek el mondani. Egyébként kötött kommunikációs formák kötelező használata lévén, amikor fáradt vagyok, akkor sem beszélhetek mondjuk a Vulkánról, vagy a tökmag köpködésének szakszerű módjáról, ragaszkodnom kell a tiszta, érthető, világos és megfelelően strukturált bankszakmai kommunikációhoz. Nem térhetek el. Nektek most itt bevallom, hogy valamelyik nap juhúztam egyet. Nagyon nem lett volna szabad, de én úgy megörültem, amikor megtaláltuk a rendszerben (ezt így hívják, nincs ezen mit szépíteni, állandóan szidhatjuk a rendszert) a telefonáló által kérdezett adatot, hogy felkiáltottam, juhuuu! Bingo, ez egyes kábé, úgy képzeljétek el, hogy ezért a minőségbiztosítás haragudni fog, mert nem szabad juhúzni. Magadban juhúzhatsz persze, de csak úgy, belejuhúzni a vonalba, az végzetes lehet.
Mindegy, túl vagyok rajta, átléptem egy határt, de őszintén olyan jól esett, hogy egyedül megtaláltam valamit, és akinek juhúztam, ő is boldog volt egyébként, nagyon remélem, hogy nem jelenti ezt, hogy itt egy új hülye, aki csak úgy juhúzik és csináljanak vele valamit, mert ez rémes.
Nagyon szeretem az új munkám. Nagyon szeretnék innen nyugdíjba menni. Elkötelezetten, kitartóan végigcsinálni, beleöregedni a szakma nagy öregének szerepébe, aki csak egyszer juhúzott életében.
Más tészta, hogy kezdem elveszíteni a valósággal való kapcsolatomat, előfordult például egy egész héten át, hogy Zeát az osztálytársa anyukája vitte be az iskolába, szintén mások kísérték át néptáncra, lemaradtam az akciós spenóttal töltött rácsosról a spár és interspár áruházakban, valamint nem jutottam el a nyílt napra sem, hogy megnézzek egy angol órát, amin Zea kitűnően szerepel. Biztosan gyönyörű volt és okos, és meg kell tanulnia még, néhány segééédigééét, csak én nem láttam, no miss, azt nem-nem, maradtam bent a melóban, mert most ez a lényeg.
Na, igen, quid pro quo, most nem Zea a fontos. Illetve pont azért csinálom ezt végig, mert ő a fontos. És meguntam az elmúlt évek cipőtlen cinegeségét, a légyszíves küldjetek a gyereknek télapóra csokit kiszolgáltatottságát, a rám telepedő nagy zöld bank lusta, lomha lihegését, ahogy próbál bekebelezni és hozzá egyre feljebb mászik a nyakamon. Fúj, de tényleg! Bankszakmai kommunikáció ide vagy oda, az OTP egy igazi zöld mocsár, egy békáktól hemzsegő, ragacsos elvarázsolt lerántókéz, undi bibircsókos ujjakkal, még az orromba is beletúr, hogy pénzt keresgéljen. Aztán pár életemmel ezelőtt, amikor taxiztam Mauritiuson, a helyi egyetlen taxis mutogatta nekem a resort-ot, ahol miszter Csányi meg szokott pihenni. Bizony, a One&Only Le Saint Géran volt az a kanyar, ahol integettünk a taxissal miszter Csányinak. Pointe de Flacq, Poste de Flacq 41518, Mauritius. A híresztelések szerint elvarázsolta őt az óriásteknősök hosszadalmas párzása. Itt éltek valaha földünk legnagyobb teknősei, a nyereghátúak, mára csak az aldabra nevű faj maradt, ők is elég nagyok, és ha szerelmesek, nincs más ötletük, mint hogy marha lassan elkezdenek párzani. Na, olyankor lehet szerintem juhúzni, akárki is az, aki ennek szemtanúja.
Tudom, furcsán hangzik, hogy taxiztam Mauritiuson, meg sok egyéb helyen, és közben meg beköszöntött a küldjetek a gyereknek télapócsokit időszak, meg a Viki, kérlek, fizesd ki a villanyszámlámat tél. Úgy magyarázom mindezt, hogy valódi életművész vagyok. Hullámvasutas, aki nem irányít, csak kapaszkodik, és hol sikít, hol meg juhúzik.
Ez most fog megváltozni. Végigcsinálom, kuporgatok, Hajnóczynak van igaza, de erre most nem gondolok, nem leszek keserű, nyúzott és girhes hangya, állok, mint a cövek és viszem előre a fejem tetején egyensúlyozott karrierem, mert amerikaiasan mondva sosem késő, negyven fölött is újra lehet kezdeni, löttyedt habból visszaalakulni, lepasszolni a gondokat és beleöregedni egy szakmába.
Aztán nyugdíjas néniként, amikor meg tudom majd vásárolni az első hintázós nyugágyamat áruhitel nélkül, na akkor majd egy világhangosat juhúzni.