Olvasási idő 10 perc

álmodozók

ÚJFALUSI KATA | NAPLÓ

Forradalmi jó reggelt! Azt álmodtam, hogy egy idétlen csatornahajózásra magukkal vittek Andrea és Lőrinc, mint régen, amikor Viki vitt magával az összes randevújára. Harmadik valaminek.

Szóval mentem én is a nagy hajóval, üldögéltem az emeletén, meg lógáztam a lábam, néztem a tengert. A tengert nézni önmagában is gyógyszer, évente egyszer kötelezően felírnám mindenkinek, ez az egy dolog nem hülyeség tehát abban a sok mindenben, amit ők csinálnak. A hülyeség az volt, hogy kikötöttünk Mezőberényben. Na, több se kellett, a helyiek mind elkezdtek csúfolni már az öbölben a társaságom miatt, én hiába magyarázkodtam, hogy nem tudom, hogy kerülök a jachtra, valószínűleg ez csak egy rossz álom, nyelvet nyújtottak meg szamárfület mutattak, hujogattak a kikötőben, hogy „Nézd már kikkel van ez, nem sül le a bőr a képedről, te Kata?” – Nem is értem a tiltakozást egyébként, a napokban mesélték nekem, hogy Kliment Jefremovics Vorosilov is errefelé járt vadászni, mert erre hozta a Kádár. Felkapott környék volt, hát miért ne lehetne itt jachttal kikötni most, amikor már minden mindegy? Na, ugye.

Lőrinc az álom vége felé úgy határozott, hogy maradunk egy éjszakát, mert forradalmi emlékfelvonulni óhajt, hogy „megvédelmezze szülővárosát”. Jó, oké, hála az égnek nem itt született, ezen a ponton még alvás közben is megnyugodtam, hogy akkor biztosan csak álmodom. Így Andi, Lőrinc és én egy templomba húzódtunk be, hogy ott várjuk ki az esti felvonulást. Amíg én hazaszóltam anyukám vonalas telefonjára, hogy csak másnap megyek, közbejött valami, addig Lőrinc belemászott egy ezer éves barna, műbőr tanácsi tárgyalófotelbe és elaludt. Megható volt összekuporodva, egész kis furcsa kalácsformát öltött. Cuclis babának is elment volna. Egy meggyötört csecsemőnek, akit betettek a rendszerbe, mint kazánba a puffertartályt, ő meg funkcionál. Andi nem simogatta meg, csak ült mereven, jachtos arckifejezéssel, ugyanúgy, ahogy bármelyikünk, ha bedurcáskodunk valamin, csak jachtos arckifejezés nélkül. Szóval emberiek voltak. Megrázó álom volt, ébredés után gyorsan kivágtattam a konyhába, iszonyatos robajjal kivettem a kutyáknak a fagyasztott csirkelábat estére, és még ahogy feltettem a kávévizet, leírtam gyorsan, nehogy elvesszen a fejemből.
Úgy érzem, itt az ideje, hogy hagyjuk ezt a régen mennyivel szebbeket álmodtunk című kollektív szomorkodást. Új életeink vannak, újakat kell álmodni hozzá. Mezőberényi csatornában kell hajózni, ha szükséges, és akkor a hétköznapok is könnyebbek lesznek. Ha minket nem közelít meg a rendszer, nekünk kell hozzáférkőzni és beleszőni magunkat, kis rozsdás cérnaszálakat az arany damasztba. Erőszakosan létezni kell.
Én próbálom utánozni nagyjainkat, eleinket, kicsiben megcsinálni azokat a stikliket, amikkel valahogy tudok velük menni, amitől úgy érezhetem, én is számítok. Ahol csak lehet, törekszem, például. Eleve nagy lépés volt idejönni, de már azonnal beigazolódott a döntés helyessége. Nem csak azért, mert a nagy hajók is erre járnak, vagy a nagy vadászok is itt durrogtatnak. Saját arcbőrömön is érzem, hogy egyre feszesebb lesz itt. Tavaly például, ugyanezen a forradalmi napon, fikarcnyi népművelő közmunkásként már a polgármester irodáját használtam ruhatárnak, aszalt szilvás pulykát ebédeltem nagytányérból és művészettörténész professzorokkal kávéztam. Előtte persze végighallgattam előadásaikat, vagyis megdolgoztam az ebédért. Jó hely ez tehát. Egy város, ahol úgy lehet a legfelsőbb irodákba kihelyezett nyers krumplisalátás tálakhoz férkőzni, mint ha itt születtem volna. Egy város, ahol befogadtak, etetnek, és hófehér szalvétával megtörölgetik a szám szélét. Megműveltek. Festőkből ötös lettem. Megbecsült polgár és degeszre etetett történelmi hostess. És hol van még a desszert…
Aztán meg, jelentkeztem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz, műveleti felderítőnek. Komoly kifejezés, de igazából csak annyit kell csinálni, hogy ha mondjuk, egy mai Vorosilov elmegy vadászni, és utána fáradtan visszajön, szép szóra, ölelésre vágyik, akkor álmosan kell üldögélni egy fedett autóban, valahol a külvárosban, egy ócska kupi előtt, és veszettül kukkerezni, kit ölel, kit csókol a marsall. Mindegy, gusztusos feladat lenne, hasonlóan finom, mint a közművelődési aszalt pulyka. Szóval önéletrajz leadva, idestova már egy éve. Szegények, azóta küzdenek az átvilágításommal. Ki kell deríteniük, ki vagyok valójában.
De nagyon meghatóan nyomoznak egyébként. Egyik éjszaka például két téglát tettek ide, mezőberényi kis vályogházam ablakába. A két téglára állva még egy köpcös ügynök is be tudott nézni, hogy átvilágítson. Szoktam a nappaliban meztelenül szambázni, de ezt szerintem értékelik majd, hiszen bevetésen még jól jöhet.
Kész kis ügynök vagyok tehát, nem kellene ennyit tanakodni, fel kéne venni. Bruttó hatszázezer a belépő fizetés, plusz vállalati kukker. És még hibázni is lehet, ők a tégláikat például jól otthagyták az ablakban, majd orra estem benne a vegyesboltba menet. Szarvashiba. Nyom nélkül kellett volna suttyanni, lesni, távozni, még akkor is, ha én meztelenül szambázom. A profizmus ott kezdődik, hogy az állunk semmitől sem esik le. Merev arckifejezés, akinek van jachtja, annak ilyenkor lehet jachtos is, ahogy álmomban láttam. És a nyugalom. Elengedhetetlen. Erre majd megtanítom őket, ha felvesznek.
Addig is, boldog, békés forradalmat, mindenkinek! Happy, peaceful revolution to all! Frohe und friedliche Revolution für alle! Всем счастливой мирной революции!