Olvasási idő 3 perc

találós kérdés

TOMPA TÓTH KATLIN | PUBLICISZTIKA

Mi az ami idén májusban elfeketedett, 2007-ben pedig vérpirosra váltott, aztán tíz évvel később ismét elszégyellte magát?

Még egy kis segítség, abban a városban van, ahová “minden út vezet”, van benne víz is, és emberek milliói járnak a csodájára.
Na ebből már mindenki kitalálta, hogy a római Trevi kútra gondoltam.
Szerintem nálunk is, a szörnyeteg stadionok helyett szökőkutakat kellett volna építeni. Több okból is.

Egyrészt azért mert nincs annál mesésebb mint egy szökőkút látványa, hangja szaga a házakkal, parkokkal körülvett tereken, gondoljunk csak Róma fontánáira, másrészt ezek a vizet pergető csodák ilyen forró nyarakon, mint az idei is, egy pindurka felfrissülést hozhatnának az elcsüggedt, utcákat rovó embereknek. Na nem kellenének olyan teátrálisak, mint amikkel Róma büszkélkedhet, kisebb ivókutak is lehetnének.

De azért jó lenne ha Budapestnek is lenne egy Trevi kútja, mert szépen hozna a konyhára.
Arról már mindenki hallott, hogy a hagyomány szerint, ha valaki ott jár Rómában, és vissza akar térni, akkor bizony pénzérmét kell dobnia a híres 18. századi szökőkútba, hogy egy napon ismét megpillanthassa az örök várost. Úgyhogy ennek a szokásnak köszönhetően, csak úgy aranylik a szökőkút medencéjének a vize, amit hetente egyszer megtisztítanak, és az ott talált pénzösszeget a város mindenféle jótékony célra fordítja. Heti 4000 euróról van szó, amiből ingyen konyhát működtetnek, és támogatják a város hajléktalanjait, és a rászoruló családokat.
Stadionok helyett szökőkutakat, tehát.
Egy egy kút kiváló eszköze lehetne a különböző tiltakozásoknak is. Apró papír Rose d’Or jachtokkal lehetne megtölteni őket, — olyan cuki lenne. A vörösre festés is tetszik — tiltakozásul a korrupció, a szenny ellen – olasz példára- de kizárólag olyan festékkel, ami nem tesz kárt a kútban, amit az olasz Graziano Cecchini használt a Trevi kútnál két alkalommal is….és egy feketére festést is el tudok képzelni…ugyanúgy, ahogy a klímaváltozás ellen tiltakozó hét aktivista tette Rómában amikor hígított szenet öntöttek a szökőkút vizébe. Az Ultima Generazione (Utolsó Nemzedék) csoport tiltakozói transzparensekkel is tüntettek: „Nem fizetünk a fosszilis [üzemanyagokért]”, feliratokkal…. És akkor ezt még lehetne bőven tovább ragozni.