Olvasási idő 12 perc

im memoriam gaetano pesce

TOMPA TÓTH KATALIN | PORTRÉ

“Nem mondhatom azt, hogy a munkáim elegánsak. Nem nem azok. Nem mondhatom azt sem, hogy a munkáim praktikusak. Nem, nem azok…de talán gondolkodásra késztetik az embereket.”

1968 tavaszának egyik reggelén, ahogy minden jóravaló olasz állampolgár, Gaetano Pesce is zuhanyozott, habzó szivaccsal a kezében – még dalra is fakadt. A La donna immobile dudorászása közben elmélázott az élet nagy dolgain.
– A szivacs a kezemben volt, amit ha megnyomtam összezsugorodott, amikor meg elengedtem, visszaugrott az eredeti formájára. – mesélte, – Akkor villant be az ötlet, hogy miért is ne viselkedhetne így egy fotel ?
Pesce párizsi műtermében kezdett el kísérletezni az akkor legmenőbbnek számító anyag, a poliuretán vákuumcsomagolásával. Kifejlesztett egy, a gravitáción alapuló modellt, ami négy hüvelyk vastag fakorongon állt, és amit ha kiszabadítottak a PVC-csomagolásából, “fellélegezve” megemelkedett a padlóról, és szinte varázsütésre felvette egy kényelmes fotel formáját.
Ezért is nevezte el, Pesce Up-nak.
A forma meghökkentő volt, egyáltalán nem tipikus. A hagymaszerű testet az ősi termékenységistennők sziluettjei ihlették, amit egy láncra emlékeztető kötéllel – egy hozzáillesztett gömb ottomán kísért. Nekem inkább a köldökzsinór jut eszembe, az anya gyermekével, talán azért is, mert egyszer láttam kiállítva úgy is, hogy a fotel “ölében” volt a labda.
A puha, rugalmas “szobor” telis tele volt jelentéssel.
– Ez egy fogoly képe” – magyarázta Pesce., – a nők szenvednek a férfiak előítéletei miatt. A fotelnek erről a problémáról kell beszélnie.
Április 3-án, 84 éves korában elhunyt Gaetano Pesce olasz építész, ipari formatervező, szobrász. „Hat évtized alatt Gaetano forradalmasította a művészet, a design, az építészet világát, – írják az Insta oldalán, – könnyedén ugrotta át a kategóriák közötti határvonalakat. Eredetisége és érzékenysége, semmihez nem hasonlítható” – áll a bejegyzésben.
A New Yorkban élő, és alkotó Gaetano Pesce, az egyik legkarizmatikusabb olasz művész volt. Az Up5 fotele a világ egyik leghíresebb tárgya, az első poliuretánból készült bútor, amelyet a B&B Italia 1969 óta – kisebb megszakításokkal – még ma is gyárt.
“Olyan mint egy fekvő nő, lábánál egy labdát formázó ottománnal.”
A kilencvenes évek végén, egy veronai bútorkiállításon belehuppanhattam ebbe a poliuretán habból készült “lounge“ fotelbe, ami olyan bájosan dundi volt, mint a BARBA MAMA, ami azért is volt olyan felemelő élmény, mert a gömbölyded, esetlen, kedves figura, gyerekkorom egyik legkedvesebb mesehőse volt.
Ez a szoborfotel leginkább “BIG MAMA” néven vonult be a halhatatlanok templomába, de nevezték már LA MAMMA- nak, és DONNA- nak is.
Aztán találkoztam egy hatalmas másával Milánóban, a háttérben a dóm gót csipkehomlokzatával, meg még itthon is, egy, a hetvenes évekből itt maradt modellel, egy sárga-piros csíkossal. Használtan, kissé megkopva, de megvehettem volna az új árának alig tizedéért, csak akkor még nem lett volna neki elég helye az otthonunkban, ahol életre tudott volna kelni. Ma már lenne, és nagyon sajnálom, hogy otthagytam, sokszor eszembe jut.
Ez a fotel nem csak egy fotel, nem csak egy szobor, hanem egy kiáltvány a nők elnyomása elleni fellépés jegyében, ami Pesce egyik legkedveltebb témája volt, és amelyhez élete során következetesen, elkötelezetten mindvégig visszatért.
A bútorgyártó B&B Italia (akkori nevén C&B) 1969-ben kezdte el gyártani, ami mindamellett hogy innovatív, könnyen szállítható is.
Ez volt a jövő – legalábbis a cég akkor úgy gondolta. Négy évvel később, 1973-ban, a B&B Italia mégis leállította az Up gyártását, ami eredetileg hét darabból álló sorozat volt, miután felfedezte, hogy a freon, az a kelesztő összetevő, amit a poliuretánba belekevertek, káros hatással van az ózonrétegre. De a fotel, akkorra már hírnevet szerzett magának, önálló életre kelt.
Valójában több is volt mint egy fotel.
Az ikon, közel 50 évvel később újra felemelkedett. A B&B 2000-ben bemutatta a nagyközönségnek a freonmentes verziót. Így a BIG MAMA ma már igazi celeb, mindenhol mutogatják, követik, kiállítják, Lisa Perry divattervező, Gloria von Thurn und Taxis hercegnő, Jeanne Greenberg Rohatyn is a rajongói, az utóbbi hölgy Pesce munkáját a New York-i galériájában, a Salon 94-ben is kiállította.
– O –
Gaetano Pesce – La Spezia, 1939. november 8. – New York, 2024. április 3.
Építészetet tanult a velencei IUAV-ban, tanárai között ott volt Carlo Scarpa és Ernesto Nathan Rogers. Ezután a velencei Ipari Formatervezési Intézetben képezte magát.
1959-ben Padovában, 9 másik művésszel megalapította az EnneA csoportot.
1972-ben részt vett a New York-i Modern Művészeti Múzeum „Olaszország: Az új hazai táj” című kiállításán.
1983 óta New Yorkban élt és dolgozott, itt hozta létre a híres Fish Design céget.
1996-ban retrospektívet szenteltek neki a párizsi Georges Pompidou Központban, de munkáit a világ más nagy múzeumaiban is kiállították, köztük a római MAXXI -ban, a New York-i Modern Museum of Art- ban, és a Metropolitan Museum of Artban, de a londoni Victoria and Albert Múzeumba látogatók is találkozhattak a munkáival.
Tervezői pályafutását 1962- ben kezdte meg a C&B céggel (ma B&B Italia) együttműködve. Ekkoriban alkotta meg az Up foteleket, amelyek azonnal az olasz ipari formatervezés ékköveivé lettek.
A leghíresebb közülük az Up 5, amivel Pesce rá akart mutatni arra, hogy a hatvanas évek végének olasz társadalma, messze nem állt készen arra, hogy felismerje és kiaknázza a gyengébbik nem képességeit. A nők felszabadításának társadalmi szükségszerűségére akarta felhívni a figyelmet. 2000 -ben megjegyezte, hogy alkotásainak ezen koncepciója, a téma, a világ egyes országaiban még mindig aktuális.
Pesce pályája elején szobrászati ​​alkotásokkal debütált, és művészete az első néhány évben erre is korlátozódott, de később is, egész életét végigkísérte.
Egyik utolsó alkotása az “Olaszország a kereszten” című, ami egy provokatív, az ország jelenlegi helyzetét kritizáló mű. Egy feszületből áll, amelyre egy véres, az olasz félszigetet formázó sziluett van felfeszítve. Olaszország itt Krisztust személyesíti meg, a feltámadás reményében.
Isten veled Gaetano!