budapest teli van faluval

hányféleképp olvasható egy város?

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE SZEGŐ JÁNOS-SAL, A MAGVETŐ KIADÓ SZERKESZTŐJÉVEL

Ez a beszélgetés A BUDAPEST TELI VAN FALUVAL podcast 1. adás

♦ SZEGŐ JÁNOS| PODCAST

Budapest 150 éves. Ebből az alkalomból a Radnóti Miklós Színház „Budapest teli van faluval” címmel podcast sorozatot hozott létre jeles Budapest-szerető, Budapest-ismerő alkotókkal, gondolkodókkal, városlakókkal.

A 37 kortárs és modern magyar szépirodalmi szöveget tartalmazó adássorozat egyben irodalmi válogatás Budapestről, a budapesti életérzésről, a városhoz kapcsolódó legendákról, emberekről. Az elmúlt száz év magyar irodalmából, e beszélgetéssorozat első alanya, Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője válogatott szórakoztató, érdekes, várostörténeti szempontból is értékes alkotásokat, amelyeket a Radnóti Színház művészei olvasnak fel. Ebben az adásban Bata Éva… → Folytatás

2023.12.04. 11:12

budapest teli van faluval

A RADNÓTI SZÍNHÁZ PODCASTSOROZATA

BOJÁR IVÁN ANDRÁS

(https://open.spotify.com/show/2Z7OXDFM5anHfT4Uw7WgqU)

11 beszélgetés, 18 színész, 29 író, 37 szöveg és a 150 éves főváros. Ez itt a Budapest teli van faluval podcast a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös, Budapest születésének 150. évfordulójára rendezett beszélgetéssorozata. Az adásokban az irodalmi alkotások mellett a fővároshoz kötődő, annak történetét és kultúrtörténetét ismerő városszeretők, városlakók beszélgetnek Budapestről, a budapestiségről, a városhoz fűződő viszonyukról Bojár Iván Andrással.

A Radnóti Színház ezer szállal kötődik a magyar irodalomhoz számos irodalmi estjével és a közel 30 éves Magvető Kiadós együttműködésével, no és persze Budapest szívében helyezkedik el, test nélküli épületét öt ingatlannal közös határfalai alkotják. Különlegessége nem csak e furcsa építészeti jellegéből adódik vagy ikonikus előadásaiból, hanem szellemi kötődéseiből és együttműködéseinek erejéből is. A Budapest teli van faluval podcastben a színház fő együttműködő partnere a Fővárosi Vízművek,…  → Folytatás

2023.11.18. 09:54

a változás nem jó vagy rossz, hanem van

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE TORMA TAMÁSSAL, AZ „EGY HELY” BLOG ÉS VLOG ALKOTÓJÁVAL

Ez a beszélgetés A BUDAPEST TELI VAN FALUVAL podcast 2. adása

♦ TORMA TAMÁS | PODCAST

Mit szólna Kádár elvtárs, ha ma végigvinnénk Budapest utcáin? Mitől lesz egy hely mitikus?

Hogyan lehet valaki proligyerek Budán?
Az adásban elhangzott szövegek: Szerb Antal: Budapesti séták, Esterházy Péter: Egy Duna-regény (részlet a Hahn-Hahn grófnő pillantása című regényből) és Örkény István: Budapest novellája. A szövegeket előadják: Baki Dániel, Porogi Ádám, Sodró Eliza.
A Budapest teli van faluval podcast a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös, 11 részes beszélgetéssorozata Budapest 150. születésnapja alkalmából.
A podcast kreatív producere: Schaffler Sarolta, zene: OIEE, médiapartner: Magyar Narancs, kiadja a Radnóti Miklós Színház – gazdasági vezető: Hegedűs Judit, → Folytatás

2023.12.08. 12:38

nagykörút: a pesti polgár lelke

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE N KÓSA JUDITTAL, VÁROSTÖRTÉNÉSZ ÚJSÁGÍRÓVAL, A KÖZELMÚLTBAN MEGJELENT NAGYKÖRÚT MONOGRÁFIA ALKOTÓJÁVAL
space
Ez a beszélgetés A BUDAPEST TELI VAN FALUVAL podcast 3. adása

♦ N KÓSA JUDIT  | PODCAST

Budapest a 19. század Firenzéje? Polgári eklektika, ‘56-os lövésnyomok és bulinegyed: összesen hány falu tartozik a Nagykörúthoz? Milyen félszemű mackók esztétikája a romkocsmákban? .

Meddig állt egy malom a Vígszínházzal szemben és a hol volt Leánykiházasító Egylet székháza? Mire tanít egy séta a főutcán a pesti polgárság történetéről?
Az adásban elhangzott szövegek: Parti Nagy Lajos: Terézvárosi mondatok, Erdős Virág: Budapest titokzatos, Tóth Krisztina: Villamospótló, Ottlik Géza: Mi a villamos? → Folytatás

2023.12.15. 16:38

szegény budapest, forrongó budapest

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE CSOSZÓ GABRIELLA FOTÓSSAL

Ez a beszélgetés A BUDAPEST TELI VAN FALUVAL podcast 4. adása

♦ CSOSZÓ GABRIELLA | PODCAST

Free SZFE, tanártüntetések: Budapest izmosodó majd elsorvadó ügyeit az aktivizmus és a művészet kíséri. Csoszó Gabriella fotósként, aktivistaként képez hidat a város legszegényebbjeitől a politikai potentátokig, és örökíti meg Budapestet mind elesett, mind fortyogó oldaláról.

Ennek művészi és emberi határvonalairól beszélgetünk, valamint arról, hogy miként választja ki vidékiként valaki a faluját a fővárosban.
Az adásban elhangzott szövegek: Kosztolányi Dezső: Arcélek az utcáról, Erdős Virág: Budapest szép, Szécsi Noémi: Az utolsó… → Folytatás

2023.12.22. 20:49

szerhasználó budapest

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE BAJZÁTH SÁNDOR ADDIKTOLÓGUSSAL

Ez a beszélgetés A BUDAPEST TELI VAN FALUVAL podcast 5. adása

♦ BAJZÁTH SÁNDOR| PODCAST

Budapest beteg? Hány síró nőt látunk a körúton? Lehet-e segíteni minden elveszett léleknek? A droghasználat a fővárosi underground értelmiségi kísérletezése volt ‘80-as években, mára kórtünetté vált? Milyen lelki mintázatok állnak a függőség hátterében? Mennyi eszelős bolyong a városban? Bajzáth Sándor addiktológussal beszélgetünk a Budapest teli van faluval 5. epizódjában. Jobbulást, Budapest!

Az adásban elhangzott szövegek: Kosztolányi Dezső: Síró nő a körúton, Takács Zsuzsa: Eszmék és téveszmék, Erdős Virág: Budapest beteg. A szövegeket előadják: Berényi Nóra Blanka, Rusznák András, Tóth Ildikó

A podcast kreatív producere: Schaffler Sarolta, zene: OIEE, médiapartner: Magyar Narancs, kiadja a Radnóti Miklós Színház – gazdasági vezető: Hegedűs Judit, ügyvezető igazgató: Kováts Adél, irodalmi szövegek felvétele a Mafilm Audioban… → Folytatás

2024.01.03. 11:48

mit tegyen a város, ha süket a hatalom?

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE SALY NOÉMI VÁROS- ÉS GASZTROTÖRTÉNÉSSZEL

Ez a beszélgetés A BUDAPEST TELI VAN FALUVAL podcast 6. adása

♦ SALY NOÉMI | PODCAST

“Polgár fiam, az az ember, aki hozzárak a világhoz.” Hogyan válnak kiszolgáltatottá a város történelmi helyei a korrupt kormányzásnak? Melyik korszak volt a legjobb a Tabánban? Saly Noémi város- és gasztrotörténész Budapest gyarapító és nem gyarapodó, civil arcát világítja meg.

Az adásban elhangzott szövegek: Ottlik Géza: Tabáni reggeli, Kertész Imre: Budapest egy fölösleges vallomás, Lázár Ervin: Ló a házban. A szövegeket előadják: Gazsó György és Pál András.

A podcast kreatív… → Folytatás

2024.01.07. 12:23

én szeretem, hogy budapest lepattant

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE NYÁRI LUCA, FIATAL MODELLEL, IRÓVAL

Ez a beszélgetés A BUDAPEST TELI VAN FALUVAL podcast 7. adása

NYÁRY LUCA | PODCAST

A Budapest teli van faluval podcast 8. adásában a Z-generációt képviselő Nyáry Luca író, modell volt vendégem. Az ő Budapestje ironikus és lepattant, és pont ez benne az izgalmas. „Hagyják végre békén mostani arculatában, ahogy van.” – mondja. A polgári, sznob nagyváros imázsa után ezúttal a legrosszabb Google-értékelések, trash-kocsmák és Roni ABC-k kerülnek fókuszba. A fiatalok Budapestje, meg az, ahogy egy kozmopolita, világra nyitott fiatal gondolkodó tekint szülővárosára.

Az adásban elhangzott szövegek: Márai Sándor: Például a mély pincét, Mán-Várhegyi Réka: részlet a Mágneshegy c. regényből, Erdős Virág: Budapest türelmetlen.
A szövegeket előadják: Bata Éva, Martin Márta, Tóth Ildikó.
Ez a podcast a Radnóti… → Folytatás

2024.01.14. 20:27

szabálytalan budapesti utikalauz

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE TÖRÖK ANDRÁS IRÓ, MŰVELŐDÉSTÖRTÉNÉSZ ÉS NON-PROFIT ÜZLETEMBERREL

Ez a beszélgetés A BUDAPEST TELI VAN FALUVAL podcast 8. adása

♦ TÖRÖK ANDRÁS | PODCAST

Török András író, művelődéstörténész és non-profit üzletember. Évtizedekkel ezelőtt ő készítette el elsőként a város szabálytalan baedekkerét, ami tartós siker lett. Most, a Budapest teli van faluval podcast 8. részében, “semmi előtt hasra nem eső” városportréját ismerhetjük meg. Állítja, nem csak az való útikönyvbe, ami régiség, ami kellemes: mert érdekesek a bontani való házak, a rossz ötletek, az utcanévtáblák és Budapest legrondább köztéri szobrai is. „Nagy idők tanúja.” Amit ő nem tud a városról, talán tudni sem érdemes.

Az adásban elhangzott szövegek: Mécs Anna: Ha a hidakat felrobbantják, Ottlik Géza: A nyomdában. A szövegeket előadják: Bálint András, Mészáros Blanka
Készítők: Műsorvezető: Bojár Iván András… Folytatás

2024.01.22. 12:27

az építészet ne legyen eldobható

BOJÁR IVÁN BESZÉLGETÉSE 

– A podcast a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös, 11 részes beszélgetéssorozata Budapest 150. születésnapja alkalmából. –

♦ ZUBRECZKI DÁVID | PODCAST 

Mit tegyünk azért, hogy Budapest újabb 150 év múlva is élő legyen? Ma itt tartunk: egyre gyorsabban avuló stílusok le nem bomló anyagokból, pazarló bontások, felesleges újépítések. Hogyan legyen az átalakulás ésszerű? Zubreczki Dávid, író, blogger “építészeti mesemondását” hallhatjuk a Budapest teli van faluval podcast 9. részében.

Az adásban elhangzott szövegek: Tóth Krisztina: Pixel, Hay János: Margit-híd
A szövegeket előadják: Berényi Nóra Blanka, László Zsolt
Készítők:
Műsorvezető: Bojár Iván András
Az irodalmi szövegeket válogatta: Szegő János
Kreatív producer: Schaffler Sarolta
Zene: OIEE… → Folytatás
space
2024.01.30. 12:53

nagyképű budapest

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE

A podcast a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös, 11 részes beszélgetéssorozata Budapest 150. születésnapja alkalmából.
space
HAJDÚ SZABOLCS | PODCAST
space
Amit a budapestiek nem hallanak: nyegle, irritáló akcentus. Amit a vidékiek tapasztalnak: Magyarország egyenlő Budapesttel, a vidék pedig nem befogadó. A Trianon utáni ország aránytalansága 100 éve változatlan. Hajdu Szabolcs, rendező a Budapest teli van faluval podcast 10. epizódjának vendége. Városa Debrecen, de mint a legtöbb művészt, a gimnázium után őt is elszívta a főváros. Mint mond el a magyarokról egy séta a Nyugati aluljáróban? Milyen filmet rendezni Budapesten, mióta nem jár támogatás? Hol laktak Hajdúék és hol a kérdező családja?
Az adásban elhangzott szövegek:
Grecsó Krisztián: Negyvenkét év,
Keresztury Tibor: A négyes hatoson,
Bächer Iván: Didó,
Petri György: Ha az ember.
A szövegeket előadják: Kováts Adél, Pál András, Porogi Ádám,… → Folytatás

2024.02.03. 11:21

magyarul énekelek budapesten

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE
SPACE
A Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös, 11 részes beszélgetéssorozata Budapest 150. születésnapja alkalmából.…
SPACE
♦ CO LEE | PODCAST
space
Co Lee, vagyis Halász Kolos, modell, bohóc és rapper. Dilemmája: „Hogyan lehetek úgy gangster rapper, hogy közben egy rózsa van a kezemben és a hold felé nézek?” A beszélgetés egyebek mellett arra keres választ, hogy vajon nemcsak a haragos utcagyerekek műfaja a hiphop? Irodalom-e a rap? Miért olyan sötét a magyar hiphop karaktere?
Az adásban elhangzott szövegek:
Szabó T. Anna: Fény,
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem,
Péntek Orsolya: Dorka könyve.
A szövegeket előadják: Martin Márta, Major Erik, Lovas Rozi.
Az irodalmi szövegeket…→ Folytatás

2024.02.09. 13:43

budapest kíméletlen?

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE

A pódiumbeszélgetés a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös podcastsorozata Budapest 150. születésnapja alkalmából.

ERDŐS VIRÁG, SZÉCSI NOÉMI | PODCAST

Az írók azért vannak, hogy kiszívják a városlakókból az életet. A türelmetlen sorban állókét, a Hős utca kiszolgáltatottjaiét vagy az elfelejtett csepeli munkásnők sorsait írja meg Erdős Virág és Szécsi Noémi. Milyen a nejlonbódék, a hajléktalanok városa? Hogyan lehet megbékélni Budapest kegyetlenségével? Hogyan lesz egy íróból biciklis futár vagy éppen szakács?

Az adásban elhangzott szövegek: Erdős Virág: Budapest beteg, Budapest türelmetlen, Szécsi Noémi: Utolsó Kentaur (részlet).
A szövegeket előadják: Kováts Adél, Tóth Ildikó
Az eseményt 2023 novemberében, Budapest 150. születésnapja alkalmából rendezte a Radnóti Színház.
Készítők:

Műsorvezető: Bojár Iván András

Az irodalmi szövegeket válogatta:Szegő János
→ Folytatás

2024.02.22. 14:09

az ember használjon, és ne ártson

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE

♦ SZINETÁR MIKLÓS | PODCAST

Gyerekként megcsapta Auschwitz füstje, fiatalként végigette esténként a körutat. Szinetár Miklós Budapest (rendszer)változásainak tanúja a nyilas rémuralomtól máig. Mi változott jó és rossz irányba? Miért borzalmas, ha az ember összeáll néppé? Magyarországon tényleg mindenki ismer mindenkit?

Az adásban elhangzott szövegek:
Kertész Imre: Budapest egy fölösleges vallomás,
Bächer Iván: Didó.
A szövegeket előadják: Gazsó György és Kováts Adél
Az eseményt 2023 novemberében, Budapest 150. születésnapja alkalmából rendezte a Radnóti Színház. Egyben ez volt a Budapest teli van faluval podcast sorozat utolsó beszélgetése. A műsor elején Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere köszöntötte a fővárost. A beszélgetés 6.55′-nél kezdődik.
Készítők:
Az irodalmi szövegeket válogatta: Szegő János→ Folytatás

2024.03.06. 11:41